Palielinās risks inficēties ar HIV un hepatīta B, C vīrusu

Cik bīstama ir kāpņu telpā nomesta šļirce un nenotīrīti manikīra piederumi

Pēdējo gadu laikā mūsu valstī palielinājies risks inficēties ar HIV vīrusu un hepatītu C un B. Tas skaidrojams ar lielo narkomānu skaita pieaugumu, kuru vidū ir daudz inficēto, saka HIV/AIDS epidemioloģiskās uzraudzības daļas vadītāja Inga Upmace. Pēc AIDS Profilakses centra datiem, 80% apsekoto Latvijas narkomānu tika konstatēts hepatīta vīruss.

Par to, ka situācija ir nopietna, liecina arī uz ielām un kāpņu telpās bieži atrod šļirces. Hepatīta vīruss šļircē spēj izdzīvot ilgi – nedēļu un pat ilgāk. Arī kosmētiskajos kabinetos, apmeklējot manikīru vai pedikīru, varbūtība inficēties ar hepatītu ir lielāka nekā pirms pāris gadiem. Klienta drošība ir pilnībā atkarīga no speciālista godaprāta.

Vairāk izplatīti hepatīta vīrusi

Hepatīts C un B ir vīrusa infekcija, kas, līdzīgi kā HIV, tiek pārnēsāta ar asinīm un asins saturošiem šķidrumiem, seksuālo kontaktu ceļā (spermu, maksts izdalījumiem) un siekalām (no koduma). Atšķirībā no HIV, lai inficētos ar hepatītu, pietiek ar daudz mazāku devu. Kā apliecinājums tam ir arī skaitļi – 1998.gadā 398 jauni inficēšanās gadījumi, bet pagājušogad – 453. Salīdzinājumam: ar HIV inficēto ir gandrīz divas reizes mazāk – 247, bet HIV vīruss cilvēka dzīvībai ir daudz bīstamāks.

Vīrusu hepatīts B un C

Vīrusu hepatīts ir aknu slimība, kuru izraisa B un C hepatīta vīruss. Daudzi ar vīrusu hepatītu inficēti cilvēki nemaz nejūtas slimi, bet citiem šī infekcija izpaužas ar gripai līdzīgiem simptomiem, pēc kuriem var parādīties dzelte, nogurums, apetītes zudums. Pārslimojot vīrusu hepatītu, tiek bojātas aknas un vēlāk var attīstīties aknu ciroze vai aknu vēzis. Saslimšana ar vīrusu hepatītiem vienā no 100 gadījumiem beidzas ar nāvi. Vairākums cilvēku pēc pārslimošanas atveseļojas, bet aptuveni 10% izslimojušo cilvēku vīrusi asinīs paliek uz visu mūžu bez slimības izpausmēm. Vīruss spēj dzīvot ārpus ķermeņa septiņas dienas un ilgāk.

HIV vīruss un AIDS

Cilvēka imūndeficīta vīruss jeb (HIV) izraisa AIDSHIV iznīcina ķermeņa dabiskās aizsargspējas pret daudzām slimībām. Ar HIV inficēts cilvēks ir vīrusa nēsātājs. Gandrīz visi AIDS gadījumi beidzas ar nāvi. HIV vīrusa dzīvotspēja ārpus ķermeņa ir dažas stundas.

Visizplatītākais veids, kā inficēties ar šiem bīstamajiem vīrusiem, ir šļirces, kurās ir inficētu asiņu paliekas, un seksuālo kontaktu ceļā, ja netiek lietots prezervatīvs.

Pastāv iespēja inficēties, savainojoties ar instrumentiem, ja uz tiem nokļuvušas inficētā asinis un tie nav dezinficēti. Tiešs kontakts ar vīrusu ne vienmēr nozīmē, ka cilvēks inficēsies. Iespēja inficēties ir lielāka, ja cilvēks biežāk nonāk saskarē ar inficētām asinīm vai citiem ķermeņa šķidrumiem. Ar hepatīta vīrusiem un HIV nevar inficēties ikdienas kontaktos.

Visbīstamākās ir šļirces

Tā kā HIV vīrusa dzīvotspēja ārpus ķermeņa ir dažas stundas, nejauši saduroties ar pamestu šļirci, lielāks ir risks inficēties ar hepatīta vīrusu. Hepatīta vīruss, ja vide saglabājas mitra (šļirce, kurā neiekļūst gaiss) ilgi spēj inficēt ar pavisam niecīgu devu. Uzskatāms piemērs ir “tukšās” šļirces – durot vēnā, cilvēks vienmēr nedaudz atsūc savas asinis un tikai tad laiž vēnā sagatavoto šķidrumu. Pēc tam šļirce vizuāli šķiet tīra, bet asiņu piejaukums – pietiekams, lai inficētos – ir vienmēr.

Grēko arī frizētavās

Frizētavās un salonos, kuros piedāvā manikīra un pedikīra pakalpojumus, jāievēro Ministru kabineta noteikumi par higiēnas prasībām frizētavās, tie gan stājās spēkā tikai šā gada martā. Pēc katra klienta instrumenti ir jānotīra – jāmazgā zem tekoša ūdens strūklas (Inga Upmace uzskata, ka vismaz 10-15 minūtes), jādezinficē un, ja nepieciešams, jāsterilizē. Manikīrei ir jābūt diviem līdz trim instrumentu komplektiem, lai paspētu veikt nepieciešamo dezinfekciju. Dienas aptaujātie saloni (Liora, Kolumbīne, Anais) apliecināja, ka dezinfekcijai izmanto speciālus līdzekļus (Nacionālā vides veselības centra apstiprinātus), kas iznīcina vīrusus, kā arī veic instrumentu sterilizāciju ar speciālu UV staru lampu un aparātu palīdzību.

Saloni, kas ir ieinteresēti klientu saglabāšanā un sava vārda nekompromitēšanā, garantē klientiem drošību. Ievērojot visus higiēnas noteikumus, to arī nav grūti izdarīt. Riskanti ir tie uzņēmumi, kas cenšas ietaupīt uz higiēnas un dezinfekcijas līdzekļu rēķina.

Valsts sanitārās inspekcijas (VSI) Izglītības un ārējo sakaru daļas vadītāja Elīna Leimane informēja, ka pagājušajā gadā VSI amatpersonas veikušas kontroli 822 Latvijas frizētavās un pārkāpumi konstatēti 597. Kā galvenie pārkāpumi minēti darba piederumu apstrādes kārtības neievērošana, nesakārtotas personīgās medicīnas grāmatiņas un tas, ka katra klienta apkalpošanai netiek izmantoti atsevišķi tīru salvešu un dvieļu komplekti.

Lasīt vairāk