Jautājumi un atbildes

Uzrakstījis:
Vecums:
Jautājums:Cik narkomāni ir Latvijā?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Pēc Narkoloģijas centra datiem 1999.g. Latvijā bija medicīniskās iestādēs reģistrēti 1512 narkomānu un 1037 narkotiku lietotāji. Narkoloģijas centra direktore A.Stirna nesen savā referātā (seminārā Jūrmalā 23.novembrī) teica, ka pašreiz reģistrēto narkomānu skaits ir jau 3000. Patieso narkomānu skaitu mēs nezinām, jo ļoti daudzi sākumā lieto “zālīti” un pie ārsta negriežas.”

Uzrakstījis:Tatjana
Vecums:16
Jautājums:Visjaunākais narkomāns!
Atbilde:Aelita Vagale: “8 gadus vecs.”

Uzrakstījis:Estere
Vecums:16
Jautājums:Vai tas, ka pīpē zālīti regulāri, var radīt atkarību?
Atbilde:Aelita Vagale: “Ilgstošas vai regulāras lietošanas rezultātā noteikti veidojas psihiskā atkarība. Jo jaunāks cilvēks sāk pīpēt zālīti, jo nenobrieduša organisma reakcija ir neparedzamāka. Kā pirmo brīdinošo pazīmi, kas varētu norādīt uz atkarību, var minēt tieksmi uzlabot garastāvokli tieši ar zālītes palīdzību, pie tam pieaug smēķēšanas biežums un ierastā deva ir nepietiekama, lai sasniegtu apmierinājumu.”

Uzrakstījis:Es
Vecums:16
Jautājums:Man tagad ir 16. Smēķēju no 14 gadu vecuma. Vai tas varētu būt par iemeslu, ka man neattīstās augums?
Atbilde:Aelita Vagale: “Pusaudža vecumā – no 12 līdz 16 gadiem – organismā notiek svarīgas fizioloģiskas un psiholoģiskas pārmaiņas. Smēķēšana ir kā iejaukšanās organisma norisēs, kas izraisa dažādas sekas, tas ir ļoti individuāli. Smēķēšana noteikti atstāj iespaidu uz hormonālo sistēmu un sekas var būt fiziskās attīstības atpalicība. Ne velti nikotīns ir iekļauts to narkotisko vielu grupā, kas ir legālas, bet atļauts lietot no zināma vecuma (18 gadiem), kad organisms ir nobriedis un cilvēka dzīvē ir pietiekami daudz interešu. Lai viņš spētu izvēlēties veidus kā relaksēties. Konkrētajā gadījumā būtu jākonsultējas pie endokrinologa un – jāpārtrauc smēķēt.”

Uzrakstījis:Viesis
Vecums:
Jautājums:Uzskatu, ka Jūsu uzsāktā cīņa pret narkomāniju Latvijā, ir nedaudz nepareiza. Tas ko Jūs tagad darāt ir pilnīgi lieki, jo kā jau Jūs redzat narkomānu skaitam ir tendence ar katru dienu palielināties. Jums vajadzētu veikt daudz plašākus un iespaidīgākus narkomānijas apkarošanas pasākumus.
Saprotu, ka bez valdības atbalsta ir grūti, jo valdībai taču vienmēr ir bijis vienalga, kas notiek ar tautu. Jums vajadzētu piesaistīt pēc iespējas vairāk brīvprātīgo! Piesakos par pirmo brīvprātīgo! Man ir žēl skatīties, ka vairums manu draugu un bērnības paziņu ir jau gājuši bojā vai šobrīd atrodas cietumā. Un pie visa ir vainojamas narkotikas. Ir taču beidzot kaut kas jādara!
Atbilde:Aelita Vagale: “Šobrīd Rīgas Narkomānijas profilakses centra galvenā doma ir nevis kaut ko apkarot, bet lielu darba daļu veikt tieši profilaksē, informācijā, izskaidrošanā.
Lasot lekcijas skolās, runājot ar jauniešiem, atklājas, ka bieži vien sabiedrībā ir populāri mīti, kuriem nav nekāda sakara ar patieso narkotiku iedarbību, bīstamību. Ir uzsākts darbs projektā “Ielu bērni”, kurā liela nozīme būs tieši sociālajiem darbiniekiem, arī brīvprātīgajiem, kas, speciāli apmācīti, sniegs palīdzību cilvēkiem, kas saskārušies ar šo bīstamo vielu – lietotājiem, atkarīgajiem, ģimenēm.
Narkotiku lietotāju skaits tiešām palielinās, tomēr nevar nepieminēt arī to, ka šobrīd ir reālas iespējas saņemt palīdzību un palielinās arī to cilvēku skaits, kas šo palīdzību meklē.
Paldies par atbalstu un vēlēšanos palīdzēt!”

Uzrakstījis:Kaplis
Vecums:17
Jautājums:Kā ir būt narkomānam?
Atbilde:Aelita Vagale: “Narkomāni parasti uz šo jautājumu atbild, ka būt narkomānam nozīmē eksistēt, nevis dzīvot. Dzīve ir pakļauta vienam mērķim – kur dabūt kārtējo devu, lai nesāktos “lomkas”. Tas nozīmē satraukties par to, kur dabūt naudu kārtējai devai un tā dēļ iet zagt, laupīt vai pārdot sevi. Būt narkomānam nozīmē atļaut narkotikām vadīt Tavu dzīvi, nevis pašam nolemt un darīt citādi.”

Uzrakstījis:dope show
Vecums:
Jautājums:Vai drīkstu savu draugu – narkomānu, ieslēgt istabā bez devas. Vai tas viņam var kaitēt?
Atbilde:Aelita Vagale: “Ieslēgt istabā bez devas, ja to dara pret paša cilvēka gribu, ir bīstami. Atkarīgam lietotājam paliekot bez devas, iestājas abstinences sindroms, jeb, tautas valodā sakot “lomkas”, kas izpaužas dažādi atkarībā no lietotās devas. Tomēr šis stāvoklis var būt bīstams dzīvībai, tādēļ labāk vispirms konsultēties ar ārstu-narkologu, kas ieteiks labāko veidu konkrētajā situācijā.”

Uzrakstījis:Šarlote Pildava
Vecums:
Jautājums:Cik maksā kokaīns un heroīns?
Atbilde:Aelita Vagale: “Pēc kriminālpolicijas septembra datiem 1 grams heroīna maksā Ls20, bet 1gr. kokaīna Ls60.”

Uzrakstījis:Abaddon
Vecums:16
Jautājums:Kādēļ dažās valstīs alkoholu atļauj lietot no 21.g. vecuma, bet citās no 16.gadiem? Cilvēki taču visur ir vienādi.
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Jo vēlāk cilvēks uzsāk lietot alkoholu, jo pastāv lielāka garantija, ka viņš nepieradīs pie tā. Pēc akadēmiķa Morozova zinātniskajiem pētījumiem kļuva zināms, ka 80% jauniešiem, kuri uzsāk lietot alkoholu pirms 18.g. vecuma draud alkoholisma attīstība. Skandināvijas valstīs un arī pie mums, kamēr mūsu atjaunotās valsts pirmā valdība nelikvidēja valsts alkohola monopolu un neizmainīja alkohola tirdzniecības noteikumus, jauniešiem alkoholiskos dzērienus pārdeva no 21.g. vecuma. Šos jautājumus izšķir tikai politiskās un ekonomiskās intereses, kamēr demokrātiskā sabiedrība to pieļauj. Diemžēl mūsu Saeimas deputātus pagaidām neizdodas pārliecināt, ka mūsu valstī nepieciešama Skandināvu valstu alkohola politika.”

Uzrakstījis:Mārtiņš
Vecums:16
Jautājums:Es saprotu, ka citiem ir lielākas problēmas! Es ļoti vēlos atmest smēķēšanu, bet man nesanāk. Man ir problēma ar elpošanu. Iepriekš liels paldies!
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Ja Jūs vēlaties atmest smēķēšanu, iesaku griezties pēc palīdzības Narkoloģijas centra anonīmajā maksas ambulancē – Rīgā, Aptiekas ielā 7/9, tālr.:7391212.
Ja Jums ir nopietna vēlēšanās, tad pārējais vairs ir tehnikas jautājums – speciālas zāles (Zybans u.c.), refleksoterapija, praktiski padomi utt. Vēlu veiksmi!”

Uzrakstījis:Matilde
Vecums:20
Jautājums:Vai zālītes pīpēšana veicina orgasmu un seksuālās fantāzijas?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Zālīte tiešām izraisa dažādu dziņu atbremzētību – gan agresīvo, gan seksuālo. Lietošanas sākumā pastiprinās libido un tiek veicināti gadījuma dzimumsakari.”

Uzrakstījis:Mutal
Vecums:23
Jautājums:Vai jūs piekrītat apgalvojumam, ka marihuānas (turpmāk MA) lietošana ir līdzvērtīga alkohola lietošanai? (atbilde ir prognozējama). Es pats esmu regulārs MA lietotājs, gluži vienkārši tā iemesla dēļ, ka man nepatīk alkohola atslābinošais efekts, tāpat arī narkotikas (MA nepieskaitu tām) mani nevilina! Labi apzinos THC slikto iedarbību uz smadzenēm un ķermeni, bet vai tad alkoholam to ir mazāk? Pat vairāk! Vai ir dzirdēts kā kāds MA lietotājs būtu kādu nogalinājis, izvarojis vai izraisījis kautiņu u.c. (kaut vai pāris piemēri nevar atsvērt ikdienišķos alkohola reibumā pastrādātos noziegumus). MA lietoju samērā regulāri (un uzskatu to ne par to savu labāko īpašību) jau ceturto gadu, taču tieši pa šiem gadiem mana dzīve ir gājusi augšup (protams to nesaistu ar MA lietošanu) – es esmu 5-ā kursa students, strādāju labā firmā, sportoju u.c. un mani dzīves mērķi nevis zūd, bet pilnveidojas. Atļaušos teikt, ka esmu intelektuāls, domājošs un radošs jaunietis. Bet ar to visu es negribu slavēt ne sevi, ne MA “labo” efektu – vienkārši gribu teikt, ka tam visam var arī pavisam savādāk pieiet, bet tas ir dziļi individuāli, tiešām piekrītu ka citiem MA lietošana ir “Trojas zirgs” – bet zinu droši – ne man! Jūs teiksiet neesi tik pārliecināts, bet es jums atbildēšu, ka es pāris gadus atpakaļ esmu pietiekoši “pamēģinājis” visas “populārās” narkotikas, lai droši teiktu man tās riebjas!
P.S. Nebūt nesaku ka neesmu atkarībā no MA, bet ar to ir jāmāk sadzīvot un tam nav jābūt primārajam dzīvē (MA ir tāda pati dzīves piedeva kā alkohols) – tad viss ir kārtībā. Bet es nebūt nesaku, ka taisos lietot MA visu mūžu, pavisam nē, vienkārši tagad ir jaunība un ņemu dzīvi kādu to vēlos (paļaujos uz to, ka man Dievs ir pietiekoši smadzenes devis).
JAUTĀJUMS: Vai (kaut vai daļēji) piekrītat sākumā uzdotajam jautājumam, vismaz manā gadījumā?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Marihuānas ietekme ir ļoti līdzīga alkoholam, jo tie abi iedarbojas uz tām pašām smadzeņu struktūrām un rada pakāpeniskas personības izmaiņas: marihuāna – ieiešanu sevī, noslēgtību, pasivitāti; alkohols – intelekta pasliktināšanos, atmiņas traucējumus un nekritiskumu.
Reibumā agresīvs var būt ne tikai dzērājs, bet arī marihuānas lietotājs. Labi, ja Jums tā nav gadījies. Ir arī dzērāji, kuri reibumā ir labestīgi. Agresivitāte pārsvarā sākas jau alkoholisma slimniekiem. Liela nozīme ir arī tam, kāda rakstura un intelekta īpašnieks lieto to vai citu atkarības vielu. Es esmu redzējis daudzus talantīgus un intelektuāli attīstītus alkohola atkarīgos, kuru personības izmaiņas uz pārējo vidusmēra cilvēku fona nav pat jūtamas un kuri ir sabiedrībā cienīti cilvēki.
Tomēr Jūs būsiet vēl pilnīgāks un konkurētspējīgāks, ja nepiesveķosiet savas smadzenes, jo tā ir Jūsu lielākā bagātība. Jūsu spriedumi ir tādi paši kā citiem atkarības vielu lietotājiem, jo neviens no viņiem negrib pārtraukt atkarības vielu lietošanu ātrāk pirms sākas jūtamas sekas. To nedara arī dzērāji. Atcerieties, ka garīgās izmaiņas pats cilvēks nejūt.”

Uzrakstījis:Irēna
Vecums:26
Jautājums:Mans vīrs diezgan ilgstoši bija lietojis narkotikas (opiju un heroīnu). Tagad jau 6.mēnesi viņš ārstējas ar “Revia” tabletēm. Bērnu mums pagaidām nav, bet ļoti gribētos. Sakiet lūdzu vai es varu riskēt un dzemdēt bērnu no šā cilvēka?
Atbilde:Dr.Inga Landsmane: “Pirms izlemšanas par bērniņa ieņemšanu nepieciešama organisma vispārēja izmeklēšana abiem pie ģimenes ārsta un tālāk pie speciālistiem, ja tādi būs nepieciešami. Nepieciešamas arī ārstējošā narkologa rekomendācijas. No teorētiskā un arī praktiskā viedokļa pusgads remisija jeb atveseļošanās periods ir pārāk mazs laiks, lai domātu par bērna radīšanu. Ilgstoši lietojot opiju vai heroīnu cieš ne tikai cilvēka psihe, bet arī fiziskā veselība, tai skaitā, vīrieša dzimumšūnas, kas savukārt var izraisīt kādas novirzes topošā bērna veselībā.”

Uzrakstījis:Ļohainais
Vecums:19
Jautājums:Cik ilgi pēc lietošanas amfetamīns paliek asinīs un tā atrašanos var noteikt?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Amfetamīns un to metabolīti izdalās tikai caur nierēm. Organismu pilnībā tie atstāj pēc 24 stundām. Citiem amfetamīniem (ar halucinogēnu iedarbību) iedarbības ilgums ir dažāds – ekstāzei (MDMA) 4 līdz 6 stundas, DOB 12 līdz 36 stundas, MDA – 2 stundas un līdz ar to pilnīga izvadīšanās no organisma ir ievērojami lēnāka.”

Uzrakstījis:Nika
Vecums:23
Jautājums:Vai ir kādas narkotiskās vielas, kuras principā nevar noteikt pēc asins analīzēm? Un kā tās saucas?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Pašreiz visas zināmās narkotiskās vielas var noteikt asinīs ar toksikoloģiskās izmeklēšanas laboratoriskām iekārtām.
Ir vielas, kas darbojas ļoti niecīgās devās, tāpēc tās ir īpaši bīstamas, kā piemēram LSD, bet arī tās var noteikt urīnā, kur tās parādās 1% no ievadītās devas.”

Uzrakstījis:Tīna
Vecums:15
Jautājums:Vai pastāv tāda iespēja, ka narkomānu varētu “vest pie prāta” ar stāstiem no citu viņam līdzīgo pieredzes, vai arī vienkārši pamatīgi izrunājoties (“izskalojot smadzenes”)? Vai tas ir pārāk nereāli? Bet ja viņš ir tikai nesen uzsācis šo draņķīgo padarīšanu?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Jums noteikti jāsāk runāt ar atkarīgo no narkotikām cik vien drīz iespējams. Jārunā gan piederīgajiem, gan draugiem. Labu iespaidu var panākt tie, kuri paši ir saskārušies ar šo problēmu un spējuši pilnīgi atteikties no narkotikām. Tomēr vislabāk būtu, ja Jūs panāktu, ka atkarīgais grieztos pēc palīdzības pie pieredzējuša ārsta. Konsultācijas var būt arī anonīmas. Tieši visgrūtāk pierunāt narkotiku lietotāju ir sākumā, tā saucamā “medus mēneša” laikā, kad viņš ir nekritisks optimists un aplami cer, ka tikko pats gribēs, tā spēs atteikties no narkotikām. Tie ir dziļi maldi, jo slimīgā tieksme lietot narkotikas var katru dienu, nedēļu un mēnesi kļūt aizvien spēcīgāka, īpaši ja jau ir izmēģināts heroīns vai amfetamīni. “Zālīte” atkarīgo pakļauj ļoti nemanāmi. Personības izmaiņas sākas pirmās un tieši tās spiež cilvēku pāriet uz stiprākām narkotiskām vielām. Tā kā beigās rezultāts ir tāds pats.”

Uzrakstījis:Grēta
Vecums:21
Jautājums:Ko lai dara, ja no vienas puses es vēlētos pamēģināt kā tas ir, lietot narkotikas, bet no otras puses man ir bail, ka nevarēšu atradināties? Es vēlos zināt, kādas ir tās izjūtas lietojot, lai varētu ieteikt jauniešiem nelietot tās.
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Narkotiku lietošana ir iejaukšanās cilvēka vistrauslākā orgāna – smadzeņu, darbībā ar ķīmiskām vielām. Tā ir manipulēšana ar savas psihes darbību. Nelaime ir tā, ka liela daļa narkotiku sākumā izraisa patīkamas izjūtas, tāpēc lietošanas sākumu sauc par “medus mēnesi”. Tieši patīkamās sajūtas rada uzmācīgu vēlēšanos atkārtot narkotiskās vielas iedarbību. Tajā pašā laikā vielas iedarbības efekts samazinās un lietotājam jāsāk palielināt devu. Pieaug arī lietošanas biežums un beidzot lietotājs vispār vairs nespēj pārtraukt vielas lietošanu, jo sākas abstinence, kura izpaužas psihisku vai fizisku traucējumu veidā. Lietošanas sekas sākas vēlāk, kad atkarības dēļ lietotājs vairs nespēj strādāt, nonāk izolācijā no sabiedrības, kļūstot tai pat bīstams, jo narkotikas ir dārgas. Narkomāna bīstamība izpaužas arī viņa garīgajos traucējumos, jo narkomānija ir psihiska slimība. Iesaku Jums nemēģināt eksperimentēt ar sevi. Palieciet brīva, neatkarīga un vesela!”

Uzrakstījis:Valters
Vecums:17
Jautājums:Cik ilgi organismā paliek LSD un vai izdarot asins analīzes (tādas, kuras taisa poliklīnikās vienkārši pārbaudoties) var noteikt, ka cilvēks ir lietojis narkotikas?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “LSD pusizdalīšanās laiks no organisma ir 3 stundas, bet halucinogēnā iedarbība (psihisko traucējumu laiks) var turpināties līdz 12 stundām, psihes kavēšanās (zināma stulbuma sajūta) var turpināties vairākas dienas. LSD var atklāt urīnā pat pēc 5 dienām pēc pēdējās lietošanas. LSD nosaka toksikoloģiskajās laboratorijās.”

Uzrakstījis:Vadims
Vecums:16
Jautājums:Mani “draugi” sāka no smēķēšanas, tad… dzeršana, zālīte, LSD un tad vēl kaut kādas tabletes. Vai varētu būt, ka viņiem ir izveidojusies kaut kāda atkarība? Un kas sekos tālāk?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Ja Jūsu draugi sākuši pēc alkohola un zālītes jau smagākas vielas kā LSD un tabletes, kas visticamāk ir amfetamīni vai ekstazī, tad tas tiešām liecina par to, ka ir sākusies atkarība, kas var pāraugt jau heroīna lietošanā. Brīdiniet viņus par to!”

Uzrakstījis:Smoker
Vecums:24
Jautājums:God. Strazdiņa kungs,
Esmu pārlasījis daudzus Jūsu padomus par marihuānas kaitīgumu, smadzeņu piesveķošanu utt. Savā ziņā Jums ir taisnība, lai gan es pats esmu pārliecināts par savu intelektu, gara spējām un panākumiem. Smēķēju THC jau 4 gadus un esmu virzījies tikai uz augšu. Nekad mūžā netaisos ne rīt ripas, ne durties. Kāpēc man to – man PILNĪGI pietiek ar tiem retajiem reibuma brīžiem. Pie tam kopš atkal esmu atpakaļ Latvijā, smēķēju varbūt reizi 4 mēnešos, jo nevajag man tos, atvainojiet, sūdus, ko te pārdod čigāni.
Un mēs varam ilgi un dikti diskutēt vai vajag vai nevajag izmantot THC medicīnā, vai ir vai nav tas Trojas zirgs utt.
Bet kamēr mēs to darām, kamēr izgāžam naudu visādām neefektīvām reklāmām, tikmēr MIRST CILVĒKI! Un ne jau no “zālītes”. No heroīna, Strazdiņa kungs!
Vai Jums neliekas, ka vajag cīnīties ar to? Vai arī tas ir par grūtu?
Tam tīnim pastāsta, ka marihuāna un heroīns ir viena un tā pati nāve, bet sīkais redz, ka no marihuānas nemirst. Pamēģina un nemirst. Tad jau nemirs arī no heroīna un pēc tam viņu atrod Statoila tualetē. Cik līķus Jums vēl vajag, lai Jūs sāktu mainīt savus padomjlaika uzskatus? Vai tik nav tā, ka Jūs mīksti sēžat savā krēslā un tikai runājat, bet upuru skaits palielinās?
Tāds labs darbs Jums pagadījies.
Ne (?) atkarīgs…
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “God. Smēķētāj! Man ir patiess prieks, ka Jūs vismaz daļēji piekrītat, ka mums ir taisnība par marihuānu. Tāpat priecājos, ka Jūs pats esat ļoti pārliecināts par savu intelektu, gara spējām un panākumiem. Tomēr, ja Jūs 4 gadu laikā izniekoto laiku marihuānas smēķēšanai būtu izmantojis lietderīgi, Jūs būtu sasniedzis vairāk. Vēl priecē arī tas, ka parakstā Jūs tomēr jau pats šaubāties par savu neatkarību no zālītes (…Ne (?) atkarīgais…). Lai dievs Jums stāv klāt un lai Jums izdodas nerīt ripas un durties.
Lasot Jūsu pārdomas par narkomānijas problēmu vispār, man radās domas par Jūsu vēlmi kaut ko meklēt (jūtas, aizmiršanos, prieku?) zālītes reibumā. Diemžēl tieši tas bieži vien ir sākums atkarībai. Neviens narkomāns par tādu nav gribējis kļūt un nav apzināti kļuvis atkarīgs. Bīstamība ir tieši šajā bezspēcībā apturēt jau sākušos procesu.
Marihuāna tiešām nav salīdzināma ar milzīgo heroīna ļaunumu un tā izraisīto mirstību. Tur Jums ir absolūta taisnība. “Zālīte” ir kaitīga ar savu plašo izplatību un ka tā paver ceļu uz mākslīgām jūtām, tajā pašā laikā radot uzmācīgu tieksmi atkārtot reibumu, tā padarot cilvēku atkarīgu. Mūsu veiktajā aptaujā 57,3% jauniešu bija lietojuši vai pastāvīgi turpina lietot marihuānu vai hašišu; heroīnu bija lietojuši tikai 5,1%. Tajā pašā laikā liela daļa jauniešu, kuri lieto tā saucamās “smagās” narkotikas, savu pieredzi bija uzsākuši tieši ar zālīti. No visiem jauniešiem, kuri kaut reizi izmēģinājuši kādu no narkotikām, tikai 9% nav lietojuši zālīti.
Mēs tīņiem nestāstam, ka marihuāna un heroīns ir viena un tā pati nāve. Tas ir Jūsu izdomājums.
Mana inteliģence neļauj atbildēt uz Jūsu rupjībām, jo redziet, es nāku ne tikai no padomju laikiem, bet pat no vācu. Tā kā atkal esat kļūdījies!”

Uzrakstījis:Naivā
Vecums:20
Jautājums:Vai ir kādas pazīmes pēc kurām varētu noteikt, ka cilvēks lieto narkotikas?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Visas narkotikas iespaido cilvēka uzvedību, uztveri un emocijas. Šajās sfērās īpaši izpaužas viņu darbība. Mainās arī cilvēka izskats – sašaurinās vai paplašinās acu zīlītes, acis kļūst spīdīgas, mainās sejas krāsa. Lietotājs kļūst nevērīgāks pret savu ārieni. Izvairās no ierastās sabiedrības, pamet savas iepriekšējās aizraušanās un draugus.”

Uzrakstījis:Lasis
Vecums:60
Jautājums:Kur var nopirkt narkotikas?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Oficiāli narkotikas nepārdod. Tās tirgo noziedznieki. Iesaku Jums viņus neaplaimot ar savu naudu.”

Uzrakstījis:Viesis
Vecums:18
Jautājums:Cik liela ir deva lai nepārdozētu kokaīnu?
Atbilde:Dr.Tatjana Ivanova: “Kokaīnam ir ļoti spēcīga centrālo nervu sistēmu stimulējoša iedarbība, pat parasta iešņaucamā kokaīna deva (10-20mg) izraisa asinsspiediena paaugstināšanos, sirds ritma paātrināšanos un traucējumus, perifēro asinsvadu sašaurināšanos, elpošanas paātrināšanos, ķermeņa temperatūras celšanos, svīšanu, urīna aizturi. Ievadot kokaīnu intravenozi jau 80 miligrami deva var izraisīt nāves iestāšanos. Dzīvībai bīstama deva var būt arī mazāka pusaudžu vecuma cilvēkam, ja lietota pirmo reizi dzīvē. Tā atkarīga ir arī no cilvēka individuālajām sirds asinsvadu sistēmas īpašībām. Bieži vien arī pirmā deva var kļūt par pēdējo, izraisot pēkšņu sirds apstāšanos vai sirds aritmiju.”

Uzrakstījis:Agnese
Vecums:15
Jautājums:Vai tas, ka mans draugs ir narkomāns un es ar viņu mīlējos, varēja iespaidot to, ka man 15 gadu vecumā nav mēnešreižu? Mēs draudzējamies no 1998.gada.
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Īpaši dzimumdziedzeru funkcijas iespaido “zālīte”, kura izjauc hormonālo līdzsvaru organismā. Zālītes sveķi tetrahidrokanabinols saistās ar tauku šūnu struktūrām, kuras ir daudz mūsu smadzenēs un dziedzeros, arī dzimumdziedzeros, tāpēc sievietēm tiek izjaukts vai arī apstājas menstruāciju cikls;vīriešiem sēklas šķidrumā samazinās spermatozoīdu skaits un tie kļūst mazkustīgi.
THK pilnīgi tiek izvadīts no organisma tikai vairāk kā pēc 30 dienām. Tie jaunieši, kuri regulāri smēķē “zālīti”, nonāk hroniskā kaņepes sveķu intoksikācijā, cieš ne tikai viņu dzimumdziedzeri, bet arī smadzenes.
Ja Jūs pati nelietojat narkotiskās vielas, tad cēlonis mēnešreižu aizturei jāmeklē citur.”

Uzrakstījis:Baiba
Vecums:
Jautājums:Vai nodarbojoties ar seksu ar cilvēku, kurš lieto narkotikas, mana veselība var pasliktināties?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Bieži narkotiku lietotāji ievadot narkotikas vēnā inficē sevi ar C un B hepatītu vīrusiem vai pat ar HIV, un tad mīlēšanās ar viņu kļūst bīstama arī Jums. Īpaši bīstami ir hepatīta vīrusi, tie ir ļoti izturīgi un spējīgi viegli aplipināt apkārtējos. HIV galvenokārt tiek izplatīts ar spermu un asinīm.
No inficēšanās seksuālā ceļā Jūs sevi varat pasargāt, lietojot prezervatīvu.
Dažas narkotikas veicina seksuālās pārmērības, tad tas var negatīvi iespaidot arī Jūs, partnera agresivitātes dēļ.”

Uzrakstījis:Gatis Vidiņš
Vecums:
Jautājums:Cik narkotikas ir pēc skaita?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Narkotiku un psihotropo vielu skaits, kuras izraisa atkarību ar katru gadu pieaug. Pēdējos 1999.gada 28.decembrī pieņemtajos Ministru Kabineta noteikumos Nr.452 Labklājības ministrijas uzraudzībā esošo narkotisko, psihotropo vielu un prekursoru sarakstos ir sekojošs vielu skaits:
1)aizliegtās, sevišķi bīstamās narkotiskās vielas un tām pielīdzināmās psihotropās vielas ir 62.
2)ļoti bīstamās narkotiskās vielas un tām pielīdzināmās psihotropās vielas – 112.
3)bīstamās psihotropās vielas, kuras var tikt izmantotas ļaunprātīgos nolūkos – 66.
Tātad visās 3 grupās kopā ir 240 vielas.
Vēl bīstami ir 24 prekursori no kuriem var izgatavot narkotikas.”

Uzrakstījis:Nora
Vecums:14
Jautājums:Vai tiešām ir iespējams pilnīgi atbrīvoties no narkotiku atkarības?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Jā, tas ir iespējams, taču tas ir jādara savlaicīgi un pieredzējuša narkologa vadībā. Tas prasa laiku un pacietību. Visgrūtāk pārvarama ir tieksme, bet arī tās ārstēšanai tagad ir līdzekļi.”

Uzrakstījis:Valters
Vecums:17
Jautājums:Cik man zināms, amfetamīnu izmanto medicīnā. Vai tā ir un ja ir, tad kā tas var būt kaitīgs, ja to lieto 2-3 reizes gada laikā?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Amfetamīnus lietoja medicīnā līdz 1971.gadam, kad pieņēma ANO Konvenciju par psihotropām vielām. Tagad amfetamīns ir pieskaitīts pie pirmā saraksta, kā “aizliegtās, sevišķi bīstamās narkotiskās un tām pielīdzināmās psihotropās vielas”. Diemžēl arī tik reta šo vielu lietošana var radīt neparedzētas sekas, piemēram, epilepsijas lēkmi, organisma pārkaršanu, sirds vājumu u.t.t.”

Uzrakstījis:Dachux
Vecums:16
Jautājums:Smēķēšana nodara nopietnu ļaunumu veselībai. Kurus orgānus tā ietekmē visvairāk un kā tieši?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Smēķēšana kaitē cilvēkam fiziski. Visvairāk cieš plaušas. Sirds asinsvadu slimības, pasliktinās asins spēja piesaistīt skābekli tvaika gāzes iedarbības dēļ, tāpēc cieš arī pārējo orgānu apgāde ar to.
Īpaši bīstams ir benzopirēns, kurš nomāc D53 gēnu, kas aizsargā mūsu šūnas no ļaundabīgas pārveidošanās par vēzi.”

Uzrakstījis:Nata
Vecums:18
Jautājums:Ko Jūs domājat par parastajām cigaretēm? Vai patiešām tā ir slepkava Nr.1 Latvijā?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Cigarešu smēķēšana mūsu valstī izraisa vislielāko mirstību, vēl vairāk kā alkohols un narkotiskās vielas. Pīpju lietošana pie mums nav tik izplatīta, tādēļ nav pieejami šādi salīdzinoši dati.”

Uzrakstījis:Līga
Vecums:18
Jautājums:Kā man palīdzēt savam draugam, kas pīpē zālīti?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Izlasiet informāciju par “zālīti” no mūsu mājas lapas un sarakstē ar mūsu lapas lasītājiem.
Ja viņam ir motivācija, izbeigt lietot “zālīti”, bet viņš nespēj pārtraukt lietošanu, tad meklējiet palīdzību zvanot uz mūsu uzticības tālruni – 73037333.”

Uzrakstījis:Godemon
Vecums:18
Jautājums:Vai tas, ka es špricēju vēnās šņabi ir kaitīgāk nekā ja es to dzeru? Vai no fofa tabletēm var iestāties atkarība? Vai drīkst narkomānu ieslēgt istabā un nedot viņam narkotikas, lai no tam atbrīvotos. Vai tas nevar nodarīt kaitējumu viņa veselībai? Kā pārciest lomkas bez nākošās devas?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Jebkura neprofesionāla un nepamatota iejaukšanās Jūsu asinsritē ir bīstama un nepamatota. Tabletes tāpat kā “zālīte” ir viela, kas ieliek pamatu stiprāku narkotiku lietošanai. Pēc savas būtības tā ir halucinogēns, kas rada psihiskus traucējumus, un veicina vēl iedarbīgāku narkotisko vielu lietošanu. Dažkārt vecāki lai pārtrauktu tieksmi, savus bērnus spīdzina, neizlaižot no istabas, tas ir vardarbīgs veids, kā atturēt no narkotiku lietošanas un tas var beigties ar neparedzētām sekām.”

Uzrakstījis:Johans
Vecums:14
Jautājums:Vai tā ir taisnība, ka lietojot “ZĀLĪTI” gatavojoties nodarboties ar seksu neiestājas erekcijas stāvoklis?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Zālīte iespaido dzimumdziedzeru darbību – sākumā tā uzbudina, bet vēlāk nomāc, un dzimumtieksme samazinās līdz pat interešu zušanai par pretējo dzimumu. Zālīte tiešām ir ļoti kaitīga organismam.”

Uzrakstījis:Arnis
Vecums:12
Jautājums:Kā var tikt vaļā no heroīna un LSD?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Jums ir vajadzīga motivācija, detoksikācija, psihoterapeita atbalsts. Ja tas nepalīdzēs, tad Jums jāgatavojas iestāties terapeitiskajā kopienā. Bīstamākais Jūsu kombinācijā ir heroīns, kas rada vissmagāko atkarību un atmešanas grūtības. LSD ir spēcīgākais haluciogēns starp visiem, bet tas ir galvenokārt bīstams reibumā, un rada bīstamību Jūsu garīgajai veselībai.”

Uzrakstījis:Intro
Vecums:17
Jautājums:Es lietoju “zālīti” jau kādus 4 – 5 gadus. Esmu to lietojis gan intensīvi, gan paretāk uz kādiem pasākumiem. Pēdēja gada laikā esmu pīpējis tikai pāris reizes, bet nesen pamēģināju LSD, man patika, jo atklāju daudz jaunas sajūtas. Bet ne pa to es gribēju jautāt. Vai vatētu tā būt, ka “zālītes” pīpēšanas rezultātā, drošs un aktīvs cilvēks kļūst par noslēgtu un nedrošu. Es domāju, ka ar mani tā ir gadījies. Es agrāk biju tāds, kurš varēja uzstāties lielas publikas priekšā, bet tagad es nervozēju pat klases priekšā, kaut ko lasot vai stāstot. Tas varētu būt arī tādēļ, ka agrāk man bija problēmas ar lasīšanu. Agrāk iekšēji un ārēji man bija vienalga, ko par mani stāsta vai runā, jo es pamatskolā un arī tagad, esmu populāra persona. Bet tagad es ārēji saglabāju tādu pašu nostāju, bet iekšēji uztveru daudz sāpīgāk un saasinātāk nekā agrāk. Un arī agrāk biju ļoti komunikabls cilvēks, varēju pieiet un kaut ko pajautāt vai iepazīties vienalga ar kuru cilvēku, lai kur es arī tanī mirklī neatrastos, bet jau šodien es to vairs nevaru, pats nezinu kāpēc. Agrāk es jutos jebkurā kompānijā labi, bet šodien es reti kurā kompānijā jūtos labi. Viņi var lietot vai nelietot narkotikas, var dzert vai nedzert, var arī baudīt dzīvi ar skaidru galvu, tas nav no svara. Es esmu kļuvis par cilvēku – vienpati. Draugu arī vairs nav, jo nav vairs nekas kopīgs, zuda kopīgā valoda, bet “zāli” pīpēju kopā ar viņiem. Kad no viņiem šķīros “zāli” sāku pīpēt daudz retāk. No vienas puses man tas pat patīk, jo varu nodoties daudz vairāk mācībām un spraust nākotnes mērķus, bet baidos par ko citu – es baidos, ka es nevarēšu atrast sev jaunus draugus.
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Jā, diemžēl, tieši “zālīte” rada Jūsu aprakstītos psihiskos traucējumus. Par draugiem nebaidieties, kad Jūs lieki neizniekosiet savu laiku kopā ar cilvēkiem, ar kuriem Jūs kopā saistīja tikai “zālītes” smēķēšana, Jūs turpmāk atradīsiet jaunus draugus ar citām interesēm un tad Jūsu dzīve būs daudz saturīgāka un interesantāka.”

Uzrakstījis:Jūlija
Vecums:19
Jautājums:Kā man pamest heroīnu?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Jums steidzīgi ir nepieciešama kvalificēta narkologa izmeklēšana un padoms. Ja meklēsiet palīdzību savlaicīgi, tad ir iespējams palīdzēt ambulatori (var arī anonīmi). Ja atkarību ielaidīsiet, būs nepieciešama 7 – 10 dienu detoksikācija stacionāros apstākļos, motivācijas veidošana 7 – 12 dienas, tālāk Minesotas programma 28 dienas vai pat rehabilitācijas programma līdz 12 mēnešiem.”

Uzrakstījis:
Vecums:
Jautājums:Kāds ir visvecākais narkomāns Latvijā?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Mūsu centrs nenodarbojas ar narkomānu reģistrāciju. Zinātniskā literatūra viennozīmīgi narkomāniju atzīst par sociāli bīstamu jaunatnes slimību un lielākā daļa narkomānu sasniedz labi ja pusmūža vecumu. Narkomāni mirst no pārdozēšanas, infekcijām, sirds nepietiekamību, narkotiku izraisītām iekšķīgām slimībām (piemēram, “zālītes” smēķēšana veicina elpošanas ceļu un plaušu vēža attīstību ātrāk kā tabaka) vai izdarot pašnāvības.”

Uzrakstījis:Vērsis
Vecums:22
Jautājums:Vai alus arī ir narkotiskā viela? Ja ir, tad kāpēc, cik,…?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Alus ir legālā atkarības viela, kuru var sākt pirkt no 18.gadu vecuma, tieši tāpat kā citus alkoholiskos dzērienus. Alus, tā pat kā citi alkoholiskie dzērieni, ar laiku rada atkarību, īpaši bīstams alus ir tiem cilvēkiem, kuriem ģimenēs ir jau iedzimta alkohola atkarība. Salīdzinot ar citiem alkoholiskiem dzērieniem alus atkarību izraisa ievērojami lēnāk kā vīni un stiprie alkoholiskie dzērieni. Jēdzienam “narkotiskā viela” ir juridiska nozīme. Par narkotiskām vielām dēvē tās vielas, kuras ietilpst ANO konvencijā par narkotiskām un psihotropām vielām un attiecīgajos Labklājības ministrijas sarakstos.”

Uzrakstījis:Yusso
Vecums:16
Jautājums:Es vēlētos nopirkt zāli vai kokaīnu, bet Cēsīs, it īpaši draudzīgajā Cēsu valsts ģimnāzijā, nevar nopirkt, stulba skola. Pasakiet, kur var?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Labāk saglabājiet savu neatkarību, neatdariniet citus un paliekat brīvs. Priecājieties, ka Jūs mācāties kārtīgā skolā, kas nelaiž iekšā noziedzniekus, kuri grib Jums iztīrīt kabatas un pēc tam Jūs pamest nelaimē un padarīt par nevienam nederīgu cilvēku. Mūsu apstākļos gudrs būs tas, kurš izturēs šī bīstamā laika spiedienu un saglabās savu ES.”

Uzrakstījis:Annija
Vecums:16
Jautājums:Vai tas, ka es katru piektdienu eju uz klubu un lietoju klubā vienu kapsulu un dažreiz iešņaucu ¼ amfetamīna liecina, ka esmu narkomāne? Tas notiek jau aptuveni gadu, bet man nav fiziskas atkarības, varbūt psiholoģiska. Piemēram, kad es neeju uz klubu, man nav ne mazākās vēlēšanās lietot kaut ko. Jau iepriekš – paldies!
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Cik saprotu, tā kapsula ir ekstazī vai arī viela, kuras darbība ir gan halucinogēna, gan stimulējoša. Tieši stimulējoša darbība ir amfetamīnam, kura lietošana rada strauju atkarības veidošanos un garīgo traucējumu sākšanos, kas izpaužas ar garastāvokļa pasliktināšanos, garīgās enerģijas izsīkumu, nespēku, dzīves prieka trūkumu, kas spiež atkārtot stimulatora iedarbību. Tas tad arī ir lielās nelaimes sākums. Vide ļoti iespaido cilvēku, tā arī veicina šo vielu lietošanu.”

Uzrakstījis:Zane
Vecums:17
Jautājums:Es regulāri lietoju narkotikas, bet gribu no tām atradināties. Ko lai es daru?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Jums steidzīgi nepieciešama kvalificēta narkologa konsultācija, motivācijai pilnīgi pārtraukt visu atkarības vielu lietošanu, un medicīniska palīdzība, lai pārtrauktu abstinenci, bet galvenais, lai Jums pārtrauktu slimīgo tieksmi un sniegtu psiholoģisku palīdzību izmainīt savu dzīvi. Ja Jūsu atkarība būs dziļāka, tad pēc detoksikācijas Jums jājūdz, lai Jūs uzņem rehabilitācijas kopienā, kurā palīdzību Jūs saņemsiet gada garumā.”

Uzrakstījis:Lāsma
Vecums:16
Jautājums:Vai biežāk narkomāni ir zēni vai meitenes?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Biežāk narkotikas mūsu valstī lieto zēni, bet diemžēl arī meiteņu – lietotāju skaits sācis pieaugt, kas mūs īpaši satrauc. Meitenes vienmēr ir bijušas prātīgākas, piesardzīgākas un arī gudrākas, jo viņu attīstība parasti notiek ātrāk nekā zēniem.”

Uzrakstījis:Nora
Vecums:15
Jautājums:Vai narkomāns apzinās, ka ir “bedrē”?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Narkomānam ilgi pastāv noliegums atzīt, ka viņš ir atkarīgs. Pirmie to pamana draugi, tuvinieki un kolēģi. Pats narkomāns to atzīst tikai slimības otrajā stadijā, kad tā jau ir ielaista. No cilvēka prāta un pašaizsardzības instinkta ir atkarīgs ir atkarīgs, cik ilgi viņš turpinās slīdēt uz “bedres” pusi un vai apkārtējie uz to turpinās vienaldzīgi noskatīties.”

Uzrakstījis:Klicis
Vecums:
Jautājums:Man stroķis vairs neceļas, ja arī ceļas, tad ātri gurst. Vai tas varētu būt no tabletēm? Ko man darīt?
Atbilde:Aelita Vagale: “Bieži šīs izmaiņas rodas pēc stimulatoru lietošanas, sākumā dzimumtieksme ir spēcīga, bet organisms ilgstoši nespēj izturēt pastiprinātu slodzi, tāpēc iestājas pretējs efekts. Vienīgā iespēja ir pilnīgi pārtraukt šo vielu lietošanu, ja dzimumspēja neatjaunojas, jāmeklē seksopataloga palīdzība. Iespējams, ka tablešu lietošanu pašam pārtraukt nebūs viegli, tāpēc vajadzētu sākt ar kvalificēta speciālista – narkologa konsultāciju.”

Uzrakstījis:Mani pazīst Q2
Vecums:
Jautājums:Ja man piedāvā narkotikas, man jāzvana uz 02 vai Jums, un pa kādu telefonu? Vai tas būtu pa šo “uzticības tel.” vai kā?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Par narkotiku izplatīšanu var ziņot uz Rīgas Kriminālpolicijas uzticības tālruni – 7086677 vai arī uz mūsu centra uzticības tālruni – 7037333. Taču ja Jums ir nepieciešama tūlītēja policijas palīdzība, tad gan zvaniet uz 02.”

Uzrakstījis:Agnese
Vecums:
Jautājums:Es esmu stāvoklī. Kad bērniņu ieņēmu, vīrs bija sapīpējies. Kā tas var iespaidot mūsu bērniņu?
Atbilde:Aelita Vagale: “Ja šī reize bija vienīgā, kad vīrs bija sapīpējies, diez vai kādas nopietnas sekas varētu būt. Tomēr marihuānas un hašiša iedarbībā, lietojot to atkārtoti, galvenokārt cieš organisma dziedzeri un smadzenes, jo “zālītes” aktīvā viela tetrahidrokanabinols (THC) ļoti labi šķīst taukos un saglabājas tur 2-3 nedēļas, sistemātiskiem smēķētājiem pat vairākus mēnešus. THC ilgstoši iespaido cilvēka psihi. Visvairāk taukaudu ir tieši dziedzeros un smadzenēs, tāpēc smēķētājiem mēdz būt hormonālie traucējumi – meitenēm izzūd menstruācijas, zēniem var sākties potences traucējumi. Smēķējošiem zēniem un jauniešiem spermā īpaši samazinās veselo spermatozoīdu skaits vai tie kļūst mazkustīgi. Ņemiet vērā to, ka spermatozoīdi veidojas un nobriest vairākas nedēļas, tā kā bērniņu var būt iespaidojusi smēķēšana šajā laikā. Ir jāatceras – ja vēlaties vēl kādu bērniņu, grūtniecība var neiestāties, šajā gadījumā tā iestājās, tomēr nav izslēgts, ka var būt augļa attīstības traucējumi. Mūsdienu diagnostikas metodes ļauj diezgan precīzi atklāt traucējumus, tādēļ būtu labi par šo problēmu izrunāties ar ginekologu, kuram uzticaties.”

Uzrakstījis:Ramona
Vecums:17
Jautājums:Kur varētu kaut ko tuvāk uzzināt par narkomānu dzīvesveidu?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Narkomānu dzīves veidu ļoti labi apraksta žurnālists Arnis Terzens, kurš ilgāku laiku strādāja Rīgas Narkomānu rehabilitācijas centrā un pēc tam īsos stāstos narkomānu biogrāfijas, kuras viņam tika uzticētas. Viens no A.Terzena stāstiem ir arī mūsu mājas lapas sadaļā – Pārdomas.”

Uzrakstījis:Kristina
Vecums:15
Jautājums:Kāpēc Jūs taisāt tik plašu reklāmu narkotikām? Vai tad Jūs nedomājat, ka jo mazāk par tām runās, jo mazāk tīņiem gribēsies tās lietot?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Tā pret narkotikām varēja izturēties “dzelzs priekšskara” laikos. Tā izauga paaudze, kas tagad neprot palīdzēt saviem bērniem un neprot audzināt skolēnus. Apstākļos, kad ir plašs narkotiku piedāvājums par aizvien zemākām cenām, kad internetā ir narkotikas slavinošas reklāmas un to izgatavošanas receptes, ir jāceļ trauksme, lai mūsu bērni, jaunieši un viņu vecāki, saceltos pret narkotikām un pārstātu atdot savu naudu noziedzniekiem.”

Uzrakstījis:Elīna
Vecums:18
Jautājums:Vai Jūs nevarētu pastāstīt tuvāk par pretsāpju līdzekļiem, kas rada atkarību? Vai lietojot analgīnu lielās devās arī rodas eiforijas sajūta?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Savā laikā man nācās sastapties ar gadījumiem, kad apreibināšanās nolūkos pusaudži lietoja analgīnu kopā ar alu. Diemžēl analgīns var radīt smagus sarežģījumus – šoku, ādas izsitumus, tūskas, gremošanas traucējumus. Tik pat bīstams var būt tramadols un tramāls, kurus lietojot ilgstoši var sākties psihiska un fiziska atkarība. Bieži heroīnisti lieto arī tramadolu vai tramālu, kad viņiem pietrūkst nauda heroīnam. Bīstami ir visi pretsāpju līdzekļi, kas satur kodeīnu, jo tie var izraisīt pierašanu.”

Uzrakstījis:Tovijs
Vecums:14
Jautājums:Pēc kā var noteikt, ka mans draugs lieto narkotikas?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Narkotikas iedarbojoties uz centrālo nervu sistēmu un maina cilvēka uzvedību, uztveri, garastāvokli un fiziskās spējas. Šie traucējumi parādās un izzūd. Ieskatieties drauga acīs, vai acu zīlītes nav pārāk šauras vai platas, vai nav sejas bālums, dūrienu pēdas roku vēnās, vai periodiski neaizkrīt acu plakstiņi, vai viņš nemeklē vientulību, vai viņam nav jauni, agrāk neredzēti draugi, vai nesāk zust mantas, vai viņš neaizņemas un neatdod naudu, kā viņam veicas ar mācīšanos. Ja Jūsu draugs ir kļuvis savādāks kā agrāk un Jūs viņā jūtat augstāk minētās izmaiņas, tad viena no varbūtībām var būt narkotiku lietošana, otra – garīgas slimības sākums.”

Uzrakstījis:Rita
Vecums:16
Jautājums:Ja man šķiet, ka mans draugs lieto narkotikas, vai man ir vērts par to pastāstīt vecākiem?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Sākumā bieži vien vecāki pat nenojauš, ka viņu bērns ir sācis lietot narkotikas. Ja Jums ir pamatotas aizdomas, tad noteikti izstāstiet to viņa vecākiem. Viņi būs Jums pateicīgi par šo informāciju, jo tikai savlaicīga iejaukšanās var pasargāt vai apstādināt šīs ļaunās slimības – narkomānijas, sākumu.”

Uzrakstījis:Mārcis
Vecums:17
Jautājums:Kā zinātnieki sauc ķīmisko narkotisko vielu “marka” jeb “skābe”?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Marku jeb skābi zinātniski sauc par lizergīdu vai arī par lizergīnskābes dietilamīdu, saīsināti – LSD.”

Uzrakstījis:Zevs
Vecums:23
Jautājums:Ko Jūs domājat par čehu rakstnieka Radeka Jona darbu “Momento”? Vai to var uzskatīt par narkomāna ceļu no A līdz Z? Iesaku to grāmatiņu visiem izlasīt – pat pīpēt negribēsies.
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Jūsu nosauktā grāmata ir ieteicama lasāmviela jaunatnei un viņu vecākiem. To tiešām var uzskatīt par narkomāna ceļu no A līdz Z.
Tikko ir iznākusi vēl viena iespaidīga grāmata – Kristiane F. “Mēs, Zoo stacijas bērni”, kura beidzot ir iztulkota arī latviešu valodā. Vācijā tā ir izdota jau 43 reizes.”

Uzrakstījis:Elīna
Vecums:13
Jautājums:Kur Rīgā var nopirkt narkotikas un cik tās maksā?
Atbilde:Aelita Vagale: “Rīgas Narkomānijas profilakses centra mērķi un uzdevumi ir veicināt veselīgu dzīvesveidu, atteikšanos no atkarību izraisošu vielu lietošanas, tāpēc atbildes uz šādiem jautājumiem mēs nesniedzam.”

Uzrakstījis:Olivka
Vecums:
Jautājums:Vai ir kādas narkotikas, no kurām nav atkarības?
Atbilde:Aelita Vagale: “Tādu narkotiku, kas neizraisa atkarību, nav. Atšķirība ir tikai laikā, kad tas notiek. Viena no spēcīgākajām atkarības vielām ir heroīns, kura psiholoģisku atkarību var izraisīt pat ar pirmo lietošanas reizi.
Atkarības veidošanās ir sarežģīts process, kurš nav atkarīgs no cilvēka gribas vai gribasspēka pārtraukt lietošanu. Tas ir viens no mītiem – ir “vieglās” narkotikas. Parasti šādus mītus izplata narkotiku tirgotāji, kas ir ieinteresēti pārdot savu preci un nopelnīt.
Tā pat kā nepastāv “mūžīgais dzinējs”, tāpat nav arī iespējams ilgstoši mākslīgi izmainīt savu psihisko stāvokli, neradot neatgriezeniskas sekas. Narkotikas ir atkarību izraisošas vielas, kuru būtība ir izraisīt slimīgu tieksmi atkārtot atkarības vielu lietošanu.”

Uzrakstījis:Raita
Vecums:18
Jautājums:Ko darīt? Mans čalis sācis regulāri šņaukt. Kad es iebilstu un mēģinu viņu atturēt, viņš solās, ka tā nu būs pēdējā reize, taču tā nav. Es gribu viņam palīdzēt, bet nezinu kā, jo to viņš paspēj kaut kur ātri, visbiežāk ar citiem čaļiem, un kad es viņu ieraugu, jau atkal ir par vēlu.
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Obligāti pastāstiet viņa vecākiem par to un kopā mēģiniet viņu pierunāt meklēt palīdzību pie speciālista (narkologa). Jo ātrāk Jūs viņu pārliecināsiet, jo labāk.”

Uzrakstījis:Zināt gribošā!
Vecums:
Jautājums:Vai narkotiku lietošanas iespaidā tiek bojāts cilvēka organisms, orgāni? Kādi? Kādas var būt sekas?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Narkotiskās vielas iespaido gan fizisko, gan psihisko stāvokli. Visas narkotikas bojā smadzenes un psihes darbību, veidojot psihisko jeb uzmācīgu tieksmi pastāvīgi vai periodiski tās lietot. No narkotikām cieš cilvēka iekšējie orgāni, piemēram, no kaņepju preparātiem tiek bojāti dzimumorgāni, samazinās augšanas hormona izdalīšanās, apstājas cilvēka fiziskā attīstība, cieš elpošanas sistēma, rodas elpošanas ceļu infekcijas, kuras var komplicēties ar astmas lēkmēm, pieaug saslimstība ar plaušu vēzi; stimulatoru grupas narkotikas izsauc sirds un asinsvadu slimības, bieži novēro sirds aritmijas un miokardītus, trombu veidošanos; īpaši spēcīgu atkarību rada heroīns. Ātri pieaug deva un ir ļoti smagas paģiras. Heroīna intravenozās ievadīšanas gadījumā bieži novēro inficēšanos ar B un C hepatītiem (aknu iekaisumus), inficēšanos ar HIV vīrusu. Narkotisko vielu reibuma laikā var iestāties lietotāja nāve – akūtas sirds nepietiekamības vai elpošanas apstāšanās dēļ; halucinogēnu grupas narkotiku lietotājiem bieži ir domāšanas un uztveres traucējumi, kā arī agresīva uzvedība, var sākties arī krampju lēkmes.
Ilgstoša narkotiku lietošana izsauc izteiktu novājēšanu, priekšlaicīgu novecošanu, zobu un kaulu bojāšanos, imunitātes un dzimumspējas pavājināšanos.”

Uzrakstījis:Anželika
Vecums:
Jautājums:Mana paziņa ir narkomāne. Mēģinājām viņu ar varu aizvest ārstēties, bet viņa no klīnikas aizbēga. Ko lai dara?
Atbilde:Aelita Vagale: “Diemžēl viena no atkarības slimības pazīmēm jeb izpausmēm ir noliegums. Pirmie tās sākumu parasti pamana draugi, tuvinieki – viņi redz, ka lietotājam ir mainījies dzīvesveids, attieksme, attiecības. Pats lietotājs to noliedz, apgalvojot, ka varēs pārtraukt lietot, kad vien gribēs.
Jūsu uzdotajā jautājumā diemžēl nav ziņu par draudzenes vecumu un lietošanas ilgumu. Parasti narkomāni piekrīt ārstēties tikai tad, kad ir kādas noteiktas negatīvas sekas lietošanai – veselības problēmas, finansiālās grūtības vai darīšanas ar policiju. Iespējams, ka Jūsu draudzenei apkārt ir daudz līdzatkarīgo cilvēku – draugi, tuvinieki, kas šīs sekas palīdz atvieglot nomaksājot parādus, aizdodot naudu, izglābjot no nepatikšanām u.c. Diemžēl atkarības gadījumā šī palīdzība ir “lāča pakalpojums”, jo tā tikai pagarina lietošanas ilgumu. Vēl kāda svarīga iezīme, ko nevar neņemt vērā, atkarīgajiem tieksme lietot ir stiprāka par viņa gribu. Prāts apzinās, ka tiek darīts pāri sev un citiem, bet tieksmi pārvarēt ir grūti. Ir arī abstinence jeb “lomkas”, kuras ļoti grūti (gan fiziski, gan morāli) izciest, tādēļ kā “vieglākais” veids tiek izvēlēts turpināšana lietot narkotiskās vielas. Atkarības slimības ar varu un piespiedu kārtā izārstēt nevar. Vienīgais veids kā Jūs šobrīd reāli varat palīdzēt draudzenei, ir – neatvieglot lietošanas sekas kā arī runājot ar viņu par to, ka tas, kas notiek ar viņu, ir slimība, kurai vajadzīga profesionāla un kvalificēta ārstēšana, ka tā pati nepāries. Labākais laiks, kad uzsākt par to runāt ir tad, kad draudzene pēc lietošanas jūtas slikti. Ja runāsiet ar viņu “labajos” periodos, draudzene palīdzību nepieņems, jo viss taču ir “labi”. Iespējams, ka palīdzība (psiholoģisks atbalsts) ir vajadzīga arī Jums – viņas draugiem. To var saņemt narkomānu tuvinieku atbalsta grupās. Tuvāka informācija par to, zvanot uz uzticības tālruni – 7037333.”

Uzrakstījis:G A R A I S
Vecums:18
Jautājums:Vai nevarētu pateikt kaut kādu zāļu nosaukumu, kas varētu palīdzēt cīnīties pret smēķēšanu? (Smēķēt man noriebies, bet iekšējais gribasspēks nav tik liels lai atmestu!)
Atbilde:Aelita Vagale: “Jaunākais medikaments ir “Zyban”. Tas atšķirībā no citiem preparātiem, nesatur nikotīnu. Smēķēšana jāpārtrauc 7 – 14 dienas pēc medikamenta lietošanas uzsākšanas. Tā kā šis medikaments jālieto pēc noteiktas shēmas, tad būtu nepieciešama ģimenes ārsta vai ārsta – narkologa konsultācija (Aptiekas ielā 7/9, tālr.:7391307).”

Uzrakstījis:X meitene
Vecums:19
Jautājums:Narkotikas sāku lietot kopš 17 gadu vecuma. Pirmais draņķis, ko pamēģināju, bija amfetamīns, tad sekoja marihuāna, tad ekstazī ripas, pēc tam jau LSD. To visu lietoju tikai ejot uz klubiem, pasākumiem, lai miegs nenāktu (izņemot “zāli”, ko pīpēju tāpat vien 1 reizi mēnesī). Atkarības nebija, ikdienā pēc narkotikām nealku. Bet tad es pamēģināju kaut kādus stiprus pretsāpju līdzekļus. Teica, ka iedzerot kaut kur 5 tabletes, rodas sajūta it kā būtu zem heroīna. Sajūtas tiešām bija dīvainas, un tas lika man lietot šīs zāles vēl un vēl. Tomēr pienāca brīdis, kad aptiekās to vairs nevarēja nopirkt bez receptes un tagad es jūtu, ka vēlos tās atkal. Nav jau tā, ka totāli bez tām nevar iztikt, ir vienkārši tāda vēlme. Ko man darīt? Tikai lūdzu nesakiet, ka man jāgriežas pēc palīdzības kādā no centriem. Nedomāju, ka ir tik ļauni, atkarīga neesmu. Iepriekš pateicos.
Atbilde:Aelita Vagale: “Paldies par uzticēšanos! Liekas, ka brīdis, kad tramadolu sāka pārdot tikai pēc ārstu receptēm, ir glābis Jūs no lielākām nepatikšanām, nekā tās ir šobrīd. Izlasot Jūsu lietoto vielu sarakstu, tas liekas diezgan tipisks ceļš, kāds ved cilvēku uz atkarības slimību. Iespējams, ka šis ir ļoti svarīgs brīdis Jūsu dzīvē, jo ar vienu kāju Jūs stāvat uz kāpnēm, kas ved atkarībā. Vēlmi atkārtoti lietot vielas, kas izraisa kādas izjūtas, sauc par psiholoģisko jeb psihisko atkarību un tā ir pirmā un nopietnākā no atkarības slimības pazīmēm.
Iespējams, ka vienatnē, bez speciālista (narkologa, psihologa) palīdzības būs diezgan grūti tikt ar to galā, bet, ja ir liela apņēmība, mēģināt var. Svarīgākais ar ko sākt, ir pilnīgi noteikti atteikties no jebkuras atkarību izraisošo vielu lietošanas (tas nozīmē – nesmēķēt marihuānu, nelietot LSD u.c.). Sākuma mērķis varētu būt – nelietot tās šodien un tā dienu pēc dienas, tas ir, nelikt sev nereālus mērķus, grandiozus plānus, bet iet maziem solīšiem. Nākamais solis – novērot sevi, kad šī tieksme lietot ir visstiprākā (kurā diennakts laikā, kas to izraisa, ar ko tā saistīta) un mēģināt šos brīžus apzināti aizpildīt ar citām patīkamām lietām. Iespējams, ka kādu laiku, vajadzēs atteikties no draugu kompānijām, kur šīs vielas tiek lietotas, jo tas pastiprina vēlēšanos lietot pašai. Trešais solis – mēģināt padarīt savu dzīvi patīkamu un interesantu, bez šo vielu lietošanas, saprast savas intereses. Lietošanas pārtraukšana vienmēr rada tukšumu, ja to neaizpilda, rodas vēlme atgriezties pie līdzšinējā.
Tik pat svarīgi izprast iemeslus jeb cēloņus lietošanai. Pašai tos saprast var būt grūti, tāpēc speciālista konsultācija varētu būt noderīga. Šobrīd palīdzības iespējas ir dažādas – gan maksas (anonīmā) palīdzība, gan bezmaksas. Ir narkologi, psihoterapeiti, psihologi – par šo speciālistu iespējām palīdzēt, informāciju var saņemt zvanot uz mūsu centra uzticības tālruni – 7037333. Tur Jūs arī uzklausīs un atbalstīs.”

Uzrakstījis:Merija
Vecums:
Jautājums:Vai es esmu alkoholiķe, ja nevienā sabiedriskā pasākumā nevaru ierasties skaidrā, vai neuzpīpējusi zālīti? Manī mīt it kā divi cilvēki – kad es piedzeros vai uzpīpēju zālīti man kļūst labi, es brīvi varu kontaktēties ar jebkuru cilvēku, lai gan skaidrā tas man ir grūti izdarāms, kā lai izbeidz visu šo te? Man ir grūti atteikties no reibinošiem līdzekļiem.
Atbilde:Aelita Vagale: “Atkarības (alkoholisma vai narkomānijas) diagnozi var noteikt ārsts – narkologs pēc sarunas ar cilvēku, kurš sācis domāt par to, kas ar viņu notiek, lietojot kādas apreibinošas vielas. Svarīga ir lietošanas pieredze, ilgums. Parasti cilvēks savu atkarību apzinās vēlu, kad organismā jau ir noteiktas izmaiņas – fiziski un emocionāli.
Pirmās atkarības pazīmes varētu būt lietojamās vielas (alkohola, zālītes) devas pieaugums – ir vajadzība to lietot vairāk un biežāk. Vēlāk iestājas psiholoģiskā atkarība – lai labāk justos, ir kaut kas jālieto. Tad, pēc kāda laika, ir arī fiziskā atkarība jeb abstinence, kad lietošanas pārtraukšana rada sliktu pašsajūtu.
Jūsu aprakstītajā situācijā būtu svarīgi konsultēties ar ārstu – narkologu, kā arī griezties pēc palīdzības pie psihologa, kas palīdzētu Jums risināt personības problēmas (kontaktēšanās grūtības, trauksmi, sasprindzinājumu). To noteikti var atrisināt skaidrā prātā, ja laikus meklē palīdzību. Pašam cilvēkam ir tendence savās grūtībās “iestrēgt”, ir grūti redzēt izeju. Speciālists var palīdzēt to atrast.”

Uzrakstījis:Inese
Vecums:17
Jautājums:Man viss sākās ar amfetamīnu, tad sekoja zālīte, tad LSD, tagad sāku apreibināties ar medikamentiem. Jocīgi ir tas, ka man neprasās ne pēc zālītes, ne LSD, ne amfetamīna, toties jūtu, ka bez medikamentiem vairs nevaru. Vai tas nozīme, ka esmu atkarīga?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Nomierinošie medikamenti un miega zāles rada smagu psihisku un fizisku atkarību. Jums noteikti ir jāmeklē profesionāla narkologa palīdzība, jo var būt bīstami traucējumi šo līdzekļu lietošanas pārtraukšanas gadījumā – depresija, krampju lēkmes, smaga abstinence, kura ir ilgstoša un mokoša. Visu šo traucējumu intensitāte ir atkarīga no medikamentu lietošanas ilguma, devas un pašas vielas.”

Uzrakstījis:Madara
Vecums:18
Jautājums:No kādām aptiekā nopērkamām zālēm var rasties atkarība? Vai tās ir nopērkamas bez receptes?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Atkarību rada ļoti daudzi nomierinošie, miegu izsaucošie, stimulējošie un pretsāpju medikamenti. Tāpēc tos var izrakstīt uz receptēm ambulatorai ārstēšanai un nozīmēt vajadzības gadījumā stacionārā ārsts, kurš sekos, lai beidzoties vajadzībai, slimnieks to lietošanu pārtrauktu un lai neattīstītos pierašana.
Ja kāds bez recepšu medikaments sāk radīt atkarību, tad to pēc īpaša Labklājības ministrijas rīkojuma pārtrauc izsniegt bez receptēm. Tā tas notika ar Imovānu (Zopiklonu), kuru slimnieki sāka lietot lielās devās apreibināšanās nolūkos. Aptiekāri tiek stingri sodīti, ja bīstamus, atkarību izraisošus medikamentus tie izsniedz bez receptēm, kā tas bija tramodola skandālā.”

Uzrakstījis:Jusis
Vecums:15
Jautājums:Vai tad, ja es pīpēju “zālīti” un tad nodarbojos ar seksu, pastāv iespējamība, ka bērnam būs kādi traucējumi?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Diemžēl man Jūs jāsarūgtina – tetrahidrokanabinola sveķi cieši saistās ar taukaudiem, kas ir mūsu dziedzeros, tāpēc “zālītes” smēķētājiem sākas hormonāli traucējumi. Zālīte samazina augšanas hormona izdalīšanos, tāpēc var apstāties nepilngadīgā augšana. Cieš arī dzimumdziedzeri – meitenēm var izzust vai kļūt neregulāras menstruācijas, grūtniecības gadījumā var sākties augļa attīstības traucējumi; zēniem var sākties potences traucējumi. Spermā samazinās veselu spermatozoīdu skaits.”

Uzrakstījis:xxx
Vecums:20
Jautājums:Ja es nekad neesmu “zālīti” mēģinājis pīpēt un ja tagad vienu reizi pamēģināšu, man no tā var rasties atkarība?
Atbilde:Aelita Vagale: “Eksperimentēt ar atkarību izraisošām vielām ir bīstami, jo izjūtas, pamēģinot narkotikas pirmo reizi, var būt atšķirīgas katram cilvēkam – no ļoti nepatīkamām līdz izteikti patīkamām. Nepatīkamās sajūtas parasti rada vai nu nevēlēšanos lietot, vai arī mēģināt kaut ko citu, lai “saprastu”, ko citi izjūt lietojot. Labās sajūtas var būt par pamatu vēlmei atkārtot lietošanu un līdz ar to diezgan ātri tādā veidā attīstās psiholoģiskā tieksme – atkārtot patīkamo, jo parasti visi lietotāji sevi mierina ar domu, ka nekas jau nenotiks no dažām reizēm. Atkarība veidojas dažādu faktoru ietekmē – katram ir iedzimtība, organisma īpatnības, temperaments un raksturs, ko, līdz galam nezinot, var nodarīt sev ļaunumu pat ar vienu eksperimentālu lietošanas reizi. Diemžēl pārsvarā visi narkomāni ir sākuši ar zālīti, pēc tam pārejot uz citām vielām un agri vai vēlu nonāk pie heroīna.
Vienīgā pilnīgi drošā iespēja nekļūt atkarīgam ir – nemēģināt!”

Uzrakstījis:Gudrinieks
Vecums:
Jautājums:Dzīvē viss ir jāpamēģina un dzīvojam taču vienreiz. Ko Jūs par to domājat, cienītais profesor?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Cienījamais Gudriniek! Gudrs cilvēks dzīvē bauda tikai to, kas tam nekaitē – nepasliktina viņa garīgo un fizisko veselību un sociālo stāvokli sabiedrībā. Baudīšanas iespējas cilvēkam ir neparasti plašas un civilizācijas attīstība tās ar katru gadu paplašina. Diemžēl cilvēks ir negausīgs un vienmēr vēlās aizvien vairāk labā, tādēļ viņam ir jābūt piesardzīgam, lai nekļūtu par sevis sadedzinātāju, un vairāk jāmācās no citu kļūdām, ieklausoties gudru cilvēku padomos. Palieciet gudrs!”

Uzrakstījis:Deadly BrEaThE
Vecums:20
Jautājums:Cik ilgā laikā pāriet marihuānas iedarbība, ja esmu izsmēķējusi teiksim 1/8 grama?
Atbilde:Dr.Tatjana Ivanova: “Smēķējot marihuānu, tās iedarbības viela tetrahidrokanabinols (THC) pēc 10 līdz 30 sekundēm caur plaušām nonāk asinīs un caur asinīm smadzenēs, traucējot smadzeņu šūnu normālo funkcionēšanu. Maksimālā THC koncentrācija asinīs parādās pēc 60 – 70 minūtēm, pēc tam nākošās stundas laikā samērā ātri samazinās, bet reibums var turpināties līdz dažām stundām. Pat beidzoties marihuānas iedarbībai, THC un tā metabolītus var atrast cilvēka tauku šūnās pēc 2 –3 nedēļām.”

Uzrakstījis:Deadly BrEaThE
Vecums:20
Jautājums:Ko darīt ar draugu, kurš diezgan bieži lieto vieglās (un dažkārt arī smagās) narkotikas, bet manī un citos atsakās klausīties?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Atkarīgajam zūd interese par saviem draugiem, jo narkotikas viņam kļūst svarīgākas par visu. Vienīgais veids kā Jūs šobrīd reāli varat palīdzēt draugam, ir – neatvieglot lietošanas sekas (lai nekļūtu līdzatkarīga) kā arī runājot ar viņu par to, ka tas, kas notiek ar viņu, ir slimība, kurai vajadzīga profesionāla un kvalificēta ārstēšana, ka tā pati nepāries. Labākais laiks, kad uzsākt par to runāt ir tad, kad draugs pēc lietošanas jūtas slikti. Ja runāsiet ar viņu “labajos” periodos, draugs palīdzību nepieņems, jo viss taču ir “labi”. Iespējams, ka palīdzība (psiholoģisks atbalsts) ir vajadzīga arī Jums – viņa draugiem. To var saņemt narkomānu tuvinieku atbalsta grupās. Tuvāka informācija par to, zvanot uz uzticības tālruni – 7037333.”

Uzrakstījis:Deadly BrEaThE
Vecums:20
Jautājums:Kur bez receptēm ir iespējams iegādāties Bronholitīnu, Tusirolu vai kādas citas efedrīnu saturošas zāles?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Efedrīnu saturošus medikamentus narkomāni izmanto spēcīgu atkarību izraisošu stimulatoru izgatavošanai, tāpēc efedrīna un tā saturošu medikamentu iegādei ir vajadzīga ārsta recepte.”

Uzrakstījis:Deadly BrEaThE
Vecums:20
Jautājums:Vai Latvijā ir kaut vienas legālas (legalizētas) narkotikas?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Latvija ir pievienojusies ANO konvencijām par narkotisko un psihotropo vielu kontroli un tāpēc ir pret to izplatīšanu. Pēdējā ANO ģenerālajā asamblejā par narkotikām, Latvijas delegācija apstiprināja, ka tā nekad nelegalizēs narkotikas. Tuvākajā laikā tiks vēl vairāk pastiprināta likumdošana par nelegālām darbībām ar narkotiskām vielām.”

Uzrakstījis:Deadly BrEaThE
Vecums:20
Jautājums:Vai atkarību no alkohola var pieskaitīt pie narkotiskās atkarības?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Alkohols ir atkarību izsaucoša viela, lai gan mūsu organismā lielākā daudzumā uzņemtais alkohols pārvēršoties par acetaldehīdu var veidot narkotisku savienojumu tioizokvinolīnā, kas pēc uzbūves ir tuvs morfijam – tātad narkotikai.”

Uzrakstījis:Deadly BrEaThE
Vecums:20
Jautājums:Cik ilgā laikā rodas atkarība no efedrīna, ja to lieto nevis injicējot, bet gan dzerot un kāda kaitīga iedarbība tam ir?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Tikko kāds medikaments tiek lietots ne pēc medicīniskas nepieciešamības un bez ārsta nozīmējuma, tas rada problēmas veselībai. Efedrīnu narkomāni visbiežāk pārvērš efedronā, kas rada spēcīgu atkarību, bet pašu efedrīnu viņi neizmanto. Efedrīns kā medikaments noņem bronhu un gludās muskulatūras spazmas, paaugstina asinsspiedienu sašaurinot asinsvadus. Efedrīns uzbudina arī centrālo nervu sistēmu un paātrina sirds darbību.”

Uzrakstījis:Deadly BrEaThE
Vecums:20
Jautājums:Kā pareizi nodarboties ar toksikomāniju, lai gūtu maksimālu vizuālo efektu? Citiem vārdiem – kā noķert gļuku?
Atbilde:Aelita Vagale: “Rīgas Narkomānijas profilakses centrs nesniedz padomus kā pareizāk apreibināties, izsaukt halucinācijas un smadzeņu bojājumus. Centra uzdevums ir palīdzēt saprast lietošanas bīstamību un kaitīgumu. Piemēram, ja lietoti inhalanti, var rasties toksisks nieru, aknu bojājums, var iestāties nāve no pārdozēšanas, noslāpšanas, sirdsdarbības traucējumu rezultātā. Tiek veicināta pneimonija, bronhīta rašanās. Veidojas neatgriezeniski galvas smadzeņu bojājumi – pavājinās atmiņa, interešu zudums, pazeminās uztveres spējas, var iestāties pat plānprātība. Tā kā inhalantu lietošana notiek caur muti un degunu, tas ir tuvu galvas smadzenēm un iedarbība ir tieša, spēcīga un ļoti bīstama.”

Uzrakstījis:Deadly BrEaThE
Vecums:20
Jautājums:Vai mans kaķis ir narkomāns, ja viņš bieži pieskrien pie pelnu trauka, ieelpo dūmus un aizskrien?
Atbilde:Aelita Vagale: “Tā ir diezgan neparasta dzīvnieku uzvedība, par ko būtu jāprasa veterinārārstam vai zoopatalogam. Literatūrā ir aprakstīti vairāki gadījumi par dzīvniekiem, kuri kļuvuši atkarīgi. Par kādu no šādiem gadījumiem bija rakstīts pavisam nesen, ja nemaldos par Sibīrijas lāci – alkoholiķi. Dzīvniekiem tomēr ir raksturīga instinktīva uzvedība, tāpēc no vienas pazīmes – tieksmes ieelpot dūmus, nevar spriest par narkomāniju.”

Uzrakstījis:Godemon
Vecums:18
Jautājums:Vai tas, ka es špricēju vēnās šņabi ir kaitīgāk nekā, ja es to dzeru? Vai no fofa tabletēm var iestāties atkarība? Vai drīkst narkomānu ieslēgt istabā un nedot viņam narkotikas, lai no tām atbrīvotos. Vai tas nevar nodarīt kaitējumu viņa veselībai? Kā pārciest lomkas bez nākošās devas?
Atbilde:Aelita Vagale: “Jebkura no nosauktajām vielām izraisa atkarību- psiholoģisku un fizisku. Lietošanas veidam – intravenozi vai iedzerot – nav nozīmes, galvenais ir organisma reakcija uz šo vielu lietošanu.
Par otro jautājuma daļu- narkomāna ieslēgšana istabā, t.i., izolēšana, neko neatrisinās, ja pats cilvēks nevēlēsies atbrīvoties no atkarības. Ja vienkārši nelieto narkotikas, bet pārējo dzīvē atstāj tāpat, tieksme lietot parasti parādās atkal. Atkarības ārstēšana (jo narkotiku atkarība ir slimība)ir sarežģīts, reizēm grūts process narkomānam, tāpēc vajadzīga kvalificēta speciālista – narkologa palīdzība.
Ja pēc lietošanas pārtraukšanas ir “lomkas”, atkarība ir nopietna, tāpēc vēlams meklēt ārsta palīdzību un uzsākt komplekso ārstēšanu. No vienkāršākajiem līdzekļiem var minēt siltu vannu, kas mazinās sāpes, lietot daudz šķidruma, kas izvadīs narkotikas no organisma. Ja tas nepalīdz, ārsts var izrakstīt medikamentus, kas palīdzēs tikt galā ar sāpēm (gan fiziskām, gan emocionālām). Būtu vēlams uzticēties ārstam arī tālāk, turpinot atveseļošanos. Šobrīd Latvijā ir iespējas saņemt gan bezmaksas palīdzību, gan arī palīdzību, kas ir anonīma, bet par maksu. Visas iespējas var uzzināt zvanot uz mūsu centra uzticības tālruni – 7037333.”

Uzrakstījis:Ievulis
Vecums:16
Jautājums:Vai tad, ja cilvēks vienreiz uzsmēķējis zāli, viņu var saukt par narkomānu?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Atkarībai (narkomānijai) ir 4 pazīmes:
1. uzmācīga vēlēšanās atkārtot vielas lietošanu;
2. nepieciešamība paaugstināt devu efekta sasniegšanai;
3. psihisku un fizisku traucējumu rašanās pārtraucot atkarības vielas lietošanu;
4. fiziskās un psihiskās veselības pasliktināšanās un sociālā stāvokļa izmaiņas un sabiedrībai bīstama uzvedība.
Diemžēl viss tas sākas 1.pazīmi – tieksmi. Pārējās pazīmes pievienojas pakāpeniski un atkarība veidojas kā pieaugošs process.
Vienreizējs mēģinājums vēl neliecina par atkarības sākšanos.”

Uzrakstījis:Prieks
Vecums:16
Jautājums:Esmu atkarīga no dažāda veida medikamentiem un esmu mēģinājusi izdarīt pašnāvību, bet esmu te un neviens neko nenojauš, taču man ir grūti… ļoti…
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Lūdzu zvaniet uz mūsu centra uzticības tālruni – 7037333. Ja mēs zināsim kaut ko vairāk, tad varēsim arī ieteikt labāko risinājumu.
Medikamenti (īpaši nomierinošie) rada depresiju un miega traucējumus, kā arī domas par pašnāvību, tāpēc tie ir īpaši bīstami. Atkarību no medikamentiem var ārstēt, bet Jums tas ir jādara nekavējoši. Vēlu Jums veiksmi un veselību!”

Uzrakstījis:Ivars
Vecums:
Jautājums:Vai alkohols arī ir narkotikas?
Atbilde:Aelita Vagale: “Alkohols ir legālā atkarības viela, kuras lietošana ir pieļauta, sasniedzot zināmu vecumu un pie noteiktiem nosacījumiem. Alkohola lietošana arī rada atkarību, tāpēc vajadzīga liela piesardzība to lietojot. Kā riska faktorus šai atkarībai var minēt: ģenētisko – ja ģimenē kādam ir bijusi atkarība; sociālo – lietošanas tradīcijas un biežums; kā arī psiholoģisko – cilvēka spēja vai nespēja tikt galā ar grūtām dzīves situācijām.”

Uzrakstījis:Lana
Vecums:
Jautājums:Kā var palikt atkarīgs?
Atbilde:Aelita Vagale: “Pasaulē ir zināmas daudzas vielas, kurām piemīt spēja izraisīt atkarību. Atkarības vielas galvenokārt iespaido cilvēka garastāvokli, sajūtas, uztveri, intelektuālo un fizisko aktivitāti. Sākumā to iedarbība cilvēkam ir patīkama vai vēlama. Tieši vielu iedarbībā slēpjas bīstamība, jo cilvēki cer, ka viņi paši varēs regulēt atkarības vielas lietošanu pēc vajadzības un jebkurā brīdī atteikties no tām. Diemžēl lielākā daļa atkarības vielu pēc īsa labsajūtas un baudas laika – “medusmēneša”, izraisa slimīgu tieksmi un nepieciešamību palielināt uzņemamo vielas devu, lai panāktu iepriekšējo iedarbību. Pieraduma dēļ lietotājs labi jūtas tikai vielu iedarbības stāvoklī un ja vielas trūkst – pašsajūta pasliktinās.. Tas veicina regulāru atkarības vielu lietošanu. Svarīgākā atkarības vielu būtība ir psihiskā atkarība – tieksme, kas atņem neatkarību, nomāc iepriekšējās intereses, maina dzīves vērtības un rīcību.
Atkarīgs var palikt lietojot atkarības vielas. Vienīgā iespēja noteikti palikt veselam- tās nelietot pat ne intereses pēc.”

Uzrakstījis:Jānis
Vecums:
Jautājums:Kas ir jēlmorfijs?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Jēlmorfijs pieder pie opiātu grupas narkotikām. Tas ir izžāvēts miega magoņu pieniņš tumši brūnā krāsā ar tipisku magoņu smaržu un tā sastāvā ir opija grupas aldehīdi.”

Uzrakstījis:Nova
Vecums:
Jautājums:Vai Rīgā pie Laimas pulksteņa var dabūt narkotiskās vielas? Un ja jā, tad kāpēc pret to neko neuzsāk?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Par narkotiku tirdzniecību pie Laimas pulksteņa uzticības tālrunim neviens nav ziņojis. Bet paldies par informāciju – mēs to nodosim Rīgas galvenās kriminālpolicijas pārvaldei un rajona nodaļu rīcībā. Par to ir iespējams ziņot arī personīgi uz policijas uzticības tālruni – 7086677.
Narkotisko vielu izplatītāji – dīleri sazinās ar pircējiem pa mobilo tālruni un narkotikas piegādā norunātajā vietā, šīs vietas var mainīties. Daudzi lietotāji arī paši kļūst par izplatītājiem, lai nopelnītu sev kārtējai devai.”

Uzrakstījis:Janis
Vecums:
Jautājums:Kas ir tramadols?
Atbilde:Aelita Vagale: “Tramadols ir pretsāpju medikaments, kas lietojams tikai pēc ārsta nozīmējuma. Ilgstoši to lietojot, var attīstīties pieradums – psihiska un fiziska atkarība. Pārtraucot ilgstošo lietošanu rodas sāpes ķermenī, bezmiegs, trauksme u.c.”

Uzrakstījis:Līga
Vecums:
Jautājums:Kā palīdzēt tiem, kas saskaras ar šo jautājumu?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Zvaniet uz mūsu centra uzticības tālruni – 7037333 vai konkretizējiet jautājumu, jo tas ir ļoti vispārīgs. Visi palīdzības veidi ir aprakstīti arī mūsu mājas lapā.”

Uzrakstījis:Deils un MAFS-SHEINS
Vecums:19
Jautājums:Cik daudz tiek darīts, lai Latvijā tiktu nedaudz apturēts narkotiku bizness? Kāpēc netiek likvidētas tās vietas, kur šīs narkotikas tirgo? Un kāpēc tam netiek pievērsta nozīme?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Nelegālo narkotiku izplatītāju ir ļoti daudz un viņu darbs ir ļoti labi organizēts. 1999.gadā nelegālais narkotiku apgrozījums bija 16 miljoni latu, no kuriem 2 miljonus pēc ģenerāļa Lieljukša datiem viņi izmantoja korupcijai.
Latvijā cīņu pret nelegālo narkotiku piedāvājumu organizē Iekšlietu ministra M. Segliņa vadītā Narkotiku kontroles un narkomānijas apkarošanas koordinācijas komisija un Iekšlietu ministrijas Narkotiku apkarošanas birojs ar savām apakšnodaļām lielākajos Latvijas reģionos. Apmācītu policistu un izmeklētāju skaits no 30 ir palielināts līdz 70. Diemžēl arī tas vēl ir par maz. Pēdējo 5 gadu laikā ar narkotikām saistīto noziegumu skaits ir divkāršojies. Pie kriminālās atbildības 2000.gada 11 mēnešos ir sauktas 485 personas, kas ir par 160 personām vairāk kā iepriekšējā gadā. Ir arī samazinājušās narkotiku cenas. Vislielākais ļaunums ir lētā heroīna ienākšana Latvijas tirgū. Lēni notiek muitas iesaistīšanās cīņā ar narkotiku kontrabandu. Mūsu centrs tāpēc īpašu uzmanību pievērš narkomānijas profilaksei un sabiedriskās domas veidošanai kā arī skolotāju, vecāku un pašu jauniešu apmācībā. Diemžēl tikai ar represijām milzīgais ļaunums nav pārvarams. Kamēr būs avis, tikmēr būs cirpēji.
Ja Jums ir informācija par vietām, kur tirgo narkotikas, zvaniet uz Rīgas pilsētas galvenās policijas pārvaldes uzticības telefonu – 7086679 vai Rīgas narkomānijas profilakses centra palīdzības tālruni – 7037333. Mēs savā darbā savstarpēji koordinējamies.”

Uzrakstījis:Fuksis
Vecums:15
Jautājums:Pēc cik reizēm var pierast pie narkotikām?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Pierašanas ātrums ir atkarīgs no vielas, ievadīšanas veida (injicējot, smēķējot šņaucot vai ieņemot iekšķīgi). Visbīstamākā ir ievadīšana vēnā un smēķēšana. Pierašanas ātrums vislielākais ir nikotīnam, krekam, heroīnam, metamfetamīnam, kokaīnam un amfetamīnam. Pirmā subjektīvi patīkamā reibuma forma var jau radīt vēlēšanos atkārtoti to izbaudīt un tādejādi sākas “medus mēnesis”, kas lietotāju ieved smagā progresējošā slimībā – narkomānijā. Atkarības sākšanās vēl ir arī atkarīga no lietotāja personības un iedzimtības. Precīzs reižu skaits, pēc kura sāksies atkarība, zinātniskos rakstos nav norādīts.”

Uzrakstījis:Jurijs Lamanovs
Vecums:19
Jautājums:Cik maksā amfetamīns un XTC?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Mūsu centra uzdevums nav palīdzēt noziedzniekiem internetā izplatīt narkotiku cenas. Jūsu nosauktās narkotikas ir bīstamas centrālajai nervu sistēmai un garīgai veselībai, tāpēc es ceru, ka Jūs pats esat pietiekami gudrs, lai neuzsāktu šo vielu lietošanu.”

Uzrakstījis:RAMA-Fuksis
Vecums:16
Jautājums:Kam vispār ir domātas NARKOTIKAS?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Narkotikas ir juridisks jēdziens. Tas apzīmē nelegālas vai pat aizliegtas vielas, kas cilvēkam ir bīstamas, jo rada atkarību. Dabā augošie narkotiskie augi sākumā kalpoja medicīnai, veterinārijai, ķīmiskai rūpniecībai, militāriem mērķiem u.c. Tagad tā saucamās “dizaina” narkotikas ir sintētiski radītas, lai gūtu peļņu, padarot cilvēkus atkarīgus.”

Uzrakstījis:Weedman
Vecums:19
Jautājums:Es dažreiz iepīpēju, bet tas nekaitē manām sekmēm un veselībai. Vai tas tiešām ir tik bīstami?
Atbilde:Aelita Vagale: “Izplatītāju un lietotāju vidū ir daudz mītu par atkarību izraisošo vielu nekaitīgumu. Sevišķi daudz tādu ir arī par “zālīti”, ko kļūdaini mēdz dēvēt par “vieglo” narkotisko vielu. Galvenā viela, kuras dēļ “zālīti” smēķē, ir tetrahidrokanabinols (THC). Šīs ķīmiskās vielas sadalīšanās produkti (metabolīti) ilgstoši saglabājas taukšūnās, kuras ir ļoti daudz mūsu smadzenēs un dziedzeros. Taukos THC var atrast pat pēc 2 – 3 nedēļām, bet sistemātiskiem smēķētājiem – pat pēc vairākiem mēnešiem. THC ir spējīgs ilgstoši iespaidot cilvēka psihi.
Atkarība veidojas, kad cilvēks sāk izjust psiholoģisku tieksmi izjust reibumu, palielina THC devu, sāk smēķēt regulāri. Zālīte ir narkotiska viela, kas veicina pāriešanu uz citām atkarību izraisošām vielām. Smēķētājiem ir daudz garīgās un fiziskās veselības traucējumu, ko sākumā nemana pats lietotājs, bet pamana apkārtējie – cieš uzmanības koncentrēšana, atmiņa, mainās raksturs, var būt pasivitāte, vienaldzība, noslēgšanās sevī. THC var provocēt psihiskas saslimšanas; fiziski – hormonālie traucējumi (augšanas hormona samazināšanās), potences traucējumi, samazinās veselo spermatozoīdu skaits, īpaši cieš elpošanas sistēma – pat līdz astmas lēkmēm.
Visi šie simptomi sākas pamazām un tos var kļūdaini attiecināt uz citiem cēloņiem. Tomēr jāatceras, ka nav nekaitīgu atkarību izraisošu vielu.”

Uzrakstījis:A.
Vecums:
Jautājums:Vai tiešām vienīgais problēmu risinājums ir narkotiku lietošana? Taču stāsta un tik daudz runā par to, kā to var nesaprast?
Atbilde:Aelita Vagale: “Katra cilvēka dzīvē ir problēmas. Atšķirība ir to pārvarēšanas veidā. Parasti cilvēkam 6.g. vecumā ir vienas problēmas, bet 25.g. vecumā citas.
Cilvēkam, kas lieto narkotikas, ir tendence problēmas sakrāt, jo lietojot narkotikas problēmas nerisinās, bet ir ilūzija, ka tās nav tik smagas, tās tiek atliktas. Tad pienāk brīdis, kad narkotiku iedarbība izbeidzas, bet problēmas palikušas. Lai nejustu par to vilšanos, bieži ir tieksme lietot narkotikas atkal, lai aizmirstos un tā veidojas “apburtais loks”, no kura ar laiku cilvēks pats ar saviem spēkiem vairs netiek ārā.
Neviens nav sācis lietot narkotikas ar apzinātu vēlēšanos kļūt par narkomānu. Atkarība nāk negaidīta un to nav iespējams apturēt ar gribasspēku vai apturēt ar prātu. Viltīgākais ir tieši tas “slazds”, kurā iekrīt cilvēki, kas domā, ka būs stiprāki par narkotikām, un tad kad gribēs lietošanu pārtraukt, to arī izdarīs. Diemžēl narkotikas prot gaidīt…”

Uzrakstījis:Niks
Vecums:11
Jautājums:Kā var atradināties no līmes un heroīna?
Atbilde:Aelita Vagale: “Līme un heroīns ir atkarību izraisošas vielas. Tās lietojot, cilvēks saslimst ar atkarības slimību – narkomāniju. Ja lietošana bijusi sistemātiska, t.i., atkārtota, regulāra vai arī izjusta tieksme apreibināšanos atkārtot, tad jādodas pie kvalificēta speciālista – ārsta narkologa. Palīdzības iespējas ir dažādas – gan anonīmas (maksas), gan bezmaksas (valsts apmaksāta palīdzība Narkoloģijas centrā Hospitāļu ielā 55. Tur strādā pusaudžu narkologi un var saņemt arī psihologa un sociālā darbinieka konsultācijas).
Ja uzrādītais vecums (11.g.) atbilst īstenībai, būtu ļoti vēlams palīdzību meklēt kopā ar vecākiem. Pašam vienatnē atradināties no lietošanas ir ļoti grūti, jābūt lielai vēlēšanai to izdarīt. Svarīgi, atmetot lietošanu, kaut ko likt vietā – vaļaspriekus, sportu un citas nodarbības. Noteikti jāizvairās no draugiem un kompānijām, kurās tiek lietotas šīs vielas, jo paliekot lietotāju vidū, atmest ir neiespējami.”

Uzrakstījis:Merija
Vecums:19
Jautājums:Kāpēc pīpējot zālīti liekas, ka smok nost, ka nav ko elpot? Vai tiešām ir iespējams nosmakt?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Tabakas un zālītes dūmam ir ļoti kairinoša ietekme, tāpēc Jūs varējāt izjust šādus elpošanas traucējumus. Tas varēja provocēt arī astmas lēkmi, jo Jums ir nosliece uz to. Tāpēc labāk neeksperimentējiet ar sevi.”

Uzrakstījis:Endija
Vecums:19
Jautājums:Es gribētu zināt, ar kādiem medikamentiem var panākt smēķēšanas atmešanu? Kuri ir visiedarbīgākie? Un kur tos var iegādāties un vai vajag recepti, lai tos iegādātos?
Atbilde:Aelita Vagale: “Jaunākais medikaments ir “Zyban”. Tas atšķirībā no citiem preparātiem, nesatur nikotīnu. Smēķēšana jāpārtrauc 7 – 14 dienas pēc medikamenta lietošanas uzsākšanas. Tā kā šis medikaments jālieto pēc noteiktas shēmas, tad būtu nepieciešama ģimenes ārsta vai ārsta – narkologa konsultācija (Aptiekas ielā 7/9, tālr.:7391307). Šī medikamenta iegādei ir nepieciešama ārsta recepte.”

Uzrakstījis:Endija
Vecums:19
Jautājums:Kā “Zyban” iedarbojas uz cilvēku? Kādā veidā viņš palīdz cilvēkam atradināties no smēķēšanas atšķirībā no citiem līdzekļiem, kā “Nicoret” (košļājamās gumijas, plāksteri)?
Atbilde:Aelita Vagale: “Zyban ir pirmais nikotīnu nesaturošais medikaments smēķēšanas atmešanai. Nicoret ir nikotīna aizstājpreperāts. Zyban samazina tieksmi pēc cigaretēm un vēlmi smēķēt, darbojoties uz nikotīna atkarību izraisošo mehānismu.
Zyban ir plaši pārbaudīts preparāts, blakusefekti ir minimāli. Tas aizkavē ķermeņa svara palielināšanos atmešanas laikā. Pētījumi rāda, ka tas ir vismaz 2 reizes efektīvāks par nikotīnu saturošiem līdzekļiem.
Smēķēšanas atmešana jāsāk 7-14 dienā pēc Zyban lietošanas sākuma. Ārstēšanās kursam vajadzīgi 3 iepakojumi, kuru cena kopā ir apmēram Ls54, tas ir lētāk kā Nicorette vai Nicotinell.
Paralēli medikamenta lietošanai ļoti svarīga ir motivācija, kādēļ cilvēks grib atmest. Būtu vēlams, uzsākot ārstēšanu, konsultēties pie kvalificēta speciālista – ārsta narkologa.”

Uzrakstījis:Endija
Vecums:19
Jautājums:Kā “Zyban” iedarbojas uz cilvēku? Kādā veidā viņš palīdz cilvēkam atradināties no smēķēšanas atšķirībā no citiem līdzekļiem, kā “Nicoret” (košļājamās gumijas, plāksteri)?
Atbilde:Aelita Vagale: “Zyban ir pirmais nikotīnu nesaturošais medikaments smēķēšanas atmešanai. Nicoret ir nikotīna aizstājpreperāts. Zyban samazina tieksmi pēc cigaretēm un vēlmi smēķēt, darbojoties uz nikotīna atkarību izraisošo mehānismu.
Zyban ir plaši pārbaudīts preparāts, blakusefekti ir minimāli. Tas aizkavē ķermeņa svara palielināšanos atmešanas laikā. Pētījumi rāda, ka tas ir vismaz 2 reizes efektīvāks par nikotīnu saturošiem līdzekļiem.
Smēķēšanas atmešana jāsāk 7-14 dienā pēc Zyban lietošanas sākuma. Ārstēšanās kursam vajadzīgi 3 iepakojumi, kuru cena kopā ir apmēram Ls54, tas ir lētāk kā Nicorette vai Nicotinell.
Paralēli medikamenta lietošanai ļoti svarīga ir motivācija, kādēļ cilvēks grib atmest. Būtu vēlams, uzsākot ārstēšanu, konsultēties pie kvalificēta speciālista – ārsta narkologa.”

Uzrakstījis:Marisella
Vecums:16
Jautājums:Kā palīdzēt kādam atturēties no narkotikām, piemēram, tusiņā?
Atbilde:Aelita Vagale: “Diemžēl šobrīd ir ļoti daudz jauniešu, kuri tusiņu nevar iedomāties bez narkotikām vai alkohola. Iemesli lietošanai var būt dažādi – vēlme neatšķirties, darīt kā visi, ziņkārības dēļ u.c. Ja Tev pašai ir skaidra attieksme pret ;lietošanu (cik noprotams – negatīva), tas ir ļoti labi, jo pasargā Tevi no riska kļūt atkarīgai.
Tavā jautājumā ir arī uztraukums un bažas par Taviem draugiem, kuri diemžēl to dara. Diemžēl attiecībā uz pasargāšanu var teikt tikai vienu – vislabāk katrs var pasargāt sevi pats. Parasti citu argumenti netiek ņemti nopietni, jo pusaudžu – jauniešu vecumā ir raksturīga arī visvarenības sajūta (būt gudrākam un stiprākam par citiem). Varbūt Tev ir svarīgi pajautāt sev – kā tas nākas, ka Tevi vairāk satrauc citu rīcība. Vai Tu domā un rūpējies arī par sevi, ko tas nozīmē Tev – būt šādā kompānijā, cik tas Tev ir svarīgi.
Ja narkotikas lieto Tev tuvs cilvēks, Tavs satraukums ir saprotams. Tad vienīgā iespēja ir izrunāties ar draugu par savām izjūtām un attieksmi pret lietošanu. Ja attiecības būs svarīgākas par lietošanu, tas būs labs motīvs mainīt vidi, draugus un tādejādi arī pasargāt sevi.”

Uzrakstījis:Darkness
Vecums:16
Jautājums:Vai Jūs, Dr. Strazdiņ, esat mēģinājis kādas narkotiskās vielas, izņemot nikotīnu un alkoholu? Ja jā, tad kuras?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Nē, un netaisos to darīt. Man pietiek ar to, ka redzu kā mokās un cieš mani slimnieki.”

Uzrakstījis:Labā…
Vecums:18
Jautājums:Cik procentu no Latvijā dzīvojošajiem jauniešiem ir potenciālie smēķētāji???
Atbilde:
Andris Andersons: “Potenciāli par smēķētāju var kļūt jebkurš jaunietis, tomēr praksē liela daļa jauniešu izvēlas veselīgu dzīvesveidu un nekļūst par smēķētājiem.”

Uzrakstījis:Ivars
Vecums:16
Jautājums:Man ir problēma – es nevaru tikt vaļā no narkotikām. Ko man darīt?
Atbilde:Andris Andersons: “Jums noteikti vajag griezties pēc palīdzības pie narkologa, šādu palīdzību ir iespējams saņemt arī anonīmi. Informāciju jūs varat iegūt piezvanot uz uzticības tālruni – 7037333 (visu diennakti).”

Uzrakstījis:Sandra
Vecums:16
Jautājums:Ja es vienu reizi pamēģināšu pīpēt zālīti, es palikšu atkarīga? Es esmu smēķētāja, bet neesmu atkarīga no tam – varu pīpēt, varu nepīpēt. Vai tas ietekmētu atkarību no zālītes?
Atbilde:Andris Andersons: “Atkarību bieži cilvēks atzīst tikai tad, kad parādās sociālas sekas – darba vai mācību kavējumi, parādi, nepatikšanas ar policiju utt. Nikotīns parasti šādas sekas nerada un tāpēc var rasties maldīgs priekšstats par atkarību (vai neatkarību) no tā. Ja Jūs vienu reizi pamēģināsiet zālīti atkarīga vēl nekļūsiet, tomēr labāk neeksperimentējiet ar savu veselību un savu nākotni veidojiet pati, neuzticiet to Jūsu vietā darīt narkotikām.”

Uzrakstījis:Sidrs
Vecums:13
Jautājums:Es bieži lietoju alkoholu tusiņos, bet neesmu atkarīgs. Vai tas var ietekmēt manu attīstību turpmāk?
Atbilde:Andris Andersons: “Alkohols ietekmē gan cilvēka fizisko, gan psihisko veselību un pusaudžu vecumā tas ir īpaši bīstams. Jo agrāk sāk lietot alkoholu, jo ir lielāks risks kļūt atkarīgam un iespējami smagāki garīgās un fiziskās veselības traucējumi.”

Uzrakstījis:Sandra
Vecums:16
Jautājums:Vai tas ir normāli/labi, ka es smēķēju cigaretes vairāk kā gadu, bet varu atmest, kad gribu un neizjutu nekādu vajadzību pēc tām (organisms neprasa nikotīnu)?
Atbilde:Andris Andersons: “Atkarība no nikotīna iestājas ļoti strauji, bet tas nerada fizisku atkarību. Sajūta, ka Jūs varat atmest, kad gribat, bieži vien ir maldīga, jo faktiski smēķēšana kļūst biežāka. Ja Jums nav izteikta tieksme, Jūsu organisms neprasa nikotīnu – Jums ir laba izdevība atmest smēķēšanu. Izmantojiet to! Vēlāk atmest smēķēšanu būs daudz grūtāk.”

Uzrakstījis:Jānis
Vecums:16
Jautājums:Esmu dzirdējis par zīmējumiem uz ekstazī tabletēm, ko tie nozīmē?
Atbilde:Andris Andersons: “Šie zīmējumi uz ekstazī tabletēm neko konkrētu nenozīmē, tie domāti lai ekstazī tabletes padarītu pievilcīgākas. Ekstazī grupas vielas reizēm sauc arī par dizaina narkotikām. Abus šos nosaukumus lieto, lai tos reklamētu nelegālajā tirgū. Tāpat reklāmas nolūkos tabletes var būt arī dažādās krāsās.”

Uzrakstījis:Tas_Pac
Vecums:25
Jautājums:Četru gadu laikā esmu pamēģinājis diezgan daudz dažādas narkotikas, gan zālīti, gan sēnes, gan LSD, gan kokaīnu utt. Bet vai ir radusies atkarība? … nē! Alkoholu nevaru iedzert – pretīgs. Pēdēja laikā sanāk uzpīpēt no Holandes atvestu zālīti (to tur veikalos tirgo). Cigaretes arī nepīpēju. Pēdējo reizi lietoju zālīti pirms 2 mēnešiem. Nav nekādas vēlēšanās kaut ko lietot pastāvīgi. Ja ir kāds pasākums – daudzi dzer, daudzi pīpē, bet tad atkal pie darbiem. Vai mani varētu saukt par narkomānu? Vai man vajadzētu ārstēties?
Atbilde:Andris Andersons: “Izšķir divus jēdzienus – narkomāns un narkotiku lietotājs jeb eksperimentētājs. Svarīgākā visu atkarības vielu būtība ir to spēja izraisīt slimīgu tieksmi atkārtot atkarības vielu lietošanu, kas atņem cilvēkam neatkarību, brīvību, padara to atkarīgu, nomāc tā iepriekšējās intereses, devalvē citas dzīves vērtības, izmaina tā personību, atņem darba spējas, tāpēc šo slimīgo atkarību dēvē par narkomāniju. Mānijas jēdziens psihiatrijā apzīmē jau nopietnus psihiskus traucējumus, kas var būt bīstami apkārtējai sabiedrībai.
Ja Jums vēl nav radusies izteikta (slimīga) tieksme pēc atkarības vielām un iestājušās sociālās sekas (darba zaudējums, parādi, krimināla rakstura problēmas utt.), tad negaidiet, kamēr tas notiks (jo tas ir tikai laika jautājums) konsultējieties ar narkologu jau tagad.”

Uzrakstījis:Agnese
Vecums:15
Jautājums:Vai tas, ka mans draugs ir narkomāns un es ar viņu mīlējos, var iespaidot to, ka man nav mēnešreižu (man ir 15 gadi)? Mēs draudzējamies kopš 1998.gada.
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Īpaši dzimumdziedzeru funkcijas iespaido “zālīte”, kura izsauc hormonālo līdzsvaru organismā. Zālītes sveķi – tetrahidrokanabinols (THC), saistās ar tauku šūnu struktūrām, kuras ir daudz mūsu smadzenēs un dziedzeros, arī dzimumdziedzeros. Tāpēc sievietēm un jaunietēm tiek izjaukts vai pat apstājas menstruālais cikls; vīriešiem un jauniešiem sēklas šķidrumā samazinās spermatozoīdu skaits un tie kļūst mazkustīgi. THC pilnīgi izvadās no organisma tikai pēc vairāk kā 30 dienām. Tie jaunieši, kuri regulāri smēķē “zālīti” nonāk hroniskā kaņepes sveķu intoksikācijā. Cieš ne tikai viņu dzimumdziedzeri, bet arī smadzenes.
Ja Jūs pati nelietojas narkotiskās vielas, tad cēloni menstruāciju aizturei jāmeklē citur.”

Uzrakstījis:Aron2K
Vecums:
Jautājums:Vai bīstami smēķēt marihuānu?
Atbilde:Dr.Normunds Ozols: “Smēķējot zālīti smadzenēs un dziedzeros uzkrājas kanabis sveķi, kas organismā saglabājas ilgāk nekā alkohols, jo tam ir ilgs izdalīšanās laiks. Zālītes smēķētājiem zūd reālās un paškritiskas situācijas izpratne, raksturīga īslaicīgās atmiņas, koncentrēšanās spēju pavājināšanās, ir grūtāk apgūt jaunas zināšanas un iemaņas. Veidojas izkropļota un ierobežota uztvere, nav iespējams atšķirt būtisko no nebūtiskā. Marihuānas smēķētājiem rodas garīgas izmaiņas, interešu zudums, biežas garastāvokļa svārstības, apātija, depresija, kas noved pie izolēšanās no sabiedrības, šizofrēnijai līdzīgām personības izmaiņām un domām par pašnāvību.”

Uzrakstījis:Cilvēks-Hašišs
Vecums:18
Jautājums:Mans ķermenis sastāv no Hašiša, tāpēc mani draugi bieži mēdz man noplēst kādu gabaliņu no miesas un izpīpet. Dažreiz viņiem tas izdodas. Dažreiz es arī pīpēju pats sevi, tādejādi es palieku ar vien mazāks un mazāks. Bet es gribu būt tik pat liels, kā kādreiz. Ko darīt?
Atbilde:Aelita Vagale: “Lasot Jūsu jautājumu, rodas iespaids, ka Jums ir grūti runāt par savām problēmām tieši un atklāti vai arī Jums steidzami vajadzīga psihiatra – narkologa konsultācija.
Ja vēlaties kādu palīdzību, zvaniet uz mūsu centra anonīmo uzticības tālruni – 7037333, kur Jūs uzklausīs kvalificēti ārsti narkologi un psihiatri.”

Uzrakstījis:Mārtiņš, Juris, Anna, Elīna, Māris
Vecums:7
Jautājums:Vai es esmu jaunākais narkomāns? Man Cēsīs mācās brālis Mareks Gusevs. Viņam ir draudzene narkomāne, kurā vietā mūsu narkomānu ģimene var griezties pēc palīdzības?
Atbilde:Aelita Vagale: “Narkomānijas – atkarības slimības, diagnozi var noteikt tikai kvalificēts speciālists – ārsts narkologs pēc sarunas ar cilvēku, kurš lieto atkarību izraisošas vielas. Jaunākais uzskaitē esošais narkomāns Latvijā ir 12 gadus vecs, bet šļirču apmaiņas punktā atklāts arī 8 gadus vecs zēns ar injekciju pēdām. Jūs varat griezties pēc palīdzības Cēsīs pie narkologa (tālr. 20338) vai Rīgā, Narkoloģijas centrā pie pusaudžu narkologa (tālr. 7373089).”

Uzrakstījis:Sintija
Vecums:15
Jautājums:Mans draugs ir narkomāns. Viņam ir 21.gads. Viņš mani narkotiku iespaidā mēdz fiziski iespaidot un seksuāli uzmākties. Es viņu mīlu. Ko man darīt?
Atbilde:Aelita Vagale: “Narkotiku iespaidā cilvēka uzvedība var kļūt bīstama sev vai citiem, jo viņu smadzeņu garozas kontrole pār instinktiem vājinās. Tavā situācijā, liekas, ka Tu draugu mīli, bet sevi nemīli un necieni, ja ļauj ar sevi tā rīkoties. Atrasties blakus cilvēkam ar šādu neprognozējamu uzvedību ir bīstami, pār viņu valda narkotikas nevis viņš pats. Ja Tavs draugs nepārtrauks lietošanu un nesāks ārstēties, šādas situācijas var būt arvien biežāk, jo narkotiku atkarība progresē. Izrunājies ar savu draugu, kad viņam ir “skaidrais” periods un, ja viņš nedomā ārstēties, padomā pati par sevi! Ļoti bieži, nespējot izturēt varmācību, narkomānu draudzenes pašas sāk lietot narkotikas, kā arī var inficēties ar HIV vai B,C hepatītu. Tu esi ļoti bīstamās attiecībās. Ja šīs attiecības būs svarīgas arī Tavam draugam, viņš ārstēs savu atkarību.”

Uzrakstījis:Zinjkaariigais
Vecums:21
Jautājums:Tā saucamā “zāle” ir tās pašas izžāvētās kaņepju lapas jeb tomēr kaut kas modificētāks un atšķirīgs? Teorētiski kāda regularitāte varētu būt minimāli kaitīga, lai nerastos atkarība?
Atbilde:Aelita Vagale: “Par “zāli” sauc marihuānu, kas ir izžāvētu kaņepju ziediņu, lapiņu un sīko zariņu samalts maisījums. Tieši ziedos un lapiņās ir visaugstākais THC (tetrahidrokanabinola) saturs. THC ļoti ilgi saglabājas organismā – smadzenēs, dziedzeros, kur ir daudz taukaudi, tādejādi THC ir spējīgs ilgstoši iespaidot cilvēka psihi. Nav tādas devas, par kuru varētu teikt, ka tā neizraisa atkarību. Jau regulāra “zālītes” smēķēšana norāda uz psiholoģisko atkarību, kura ir pirmā no atkarības slimības pazīmēm. Turpinot smēķēt, atkarība progresē un pievienojas citi simptomi. Pārsvarā visi atkarīgie heroīna lietotāji ir sākuši tieši ar zālīti.”

Uzrakstījis:Sandis
Vecums:20
Jautājums:Vai jauniešiem ir iespējams atnākt pie Jums ciemos un noskatīties kādu pamācošu filmu?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Jā, tikai iepriekš ir jāpiezvana uz tālruni 7037313 un jāpiesakās.”

Uzrakstījis:Anda
Vecums:16
Jautājums:Kas ir visiespaidīgākā narkotiskā viela?
Atbilde:Aelita Vagale: “Jebkura atkarību izraisoša viela ir bīstama, to iedarbība uz organismu izraisa dažādas fiziskas un emocionālas sekas. Sevišķi bīstami ir eksperimentēt ar nezināmas izcelsmes vielām, ko piedāvā narkotiku tirgotāji, aprakstot to “izcilo” iedarbību. Parasti tās vielas, ar ko iesāk lietošanu paver ceļu citām narkotikām. Visbīstamākās vielas ir heroīns, amfetamīns, kokaīns, kreks, miega līdzekļi.”

Uzrakstījis:Edgars
Vecums:16
Jautājums:Kāpēc tik grūti atteikties no zāles? Kur meklēt palīdzību?
Atbilde:Aelita Vagale: “No zāles grūti atteikties tādēļ, ka tā izraisa psiholoģisko atkarību – tieksmi izbaudīt izjūtas, ko tā sniedz. Ar laiku veidojas amotivācijas sindroms – psihiski traucējumi, kas raksturīgi ar pasivitāti, vienaldzību, interešu zudumu. Sāk mainīties raksturs – agrāk atklāti un dzīvespriecīgi cilvēki kļūst nesabiedriski, aizdomīgi un nelīdzsvaroti. Jebkura ieraduma maiņai ir nepieciešama motivācija. Zāles iespaidā radušās izmaiņas kavē šo motivāciju un cilvēks nonāk arvien lielākā atkarībā. Palīdzību jāmeklē pie ārsta narkologa.
Informāciju par palīdzības iespējām var saņemt zvanot uz mūsu centra uzticības tālruni – 7037333.”

Uzrakstījis:Zuziy
Vecums:16
Jautājums:Vai no baldriāna var kļūt atkarīgs? Cik tas ir bīstami, ja katru dienu nervu nomierināšanai nepieciešams iedzert baldriānus?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Es savā praksē neesmu sastapies ar pierašanas gadījumu pie baldriāna tinktūras, kurai ir tikai nomierinoša darbība.”

Uzrakstījis:Andris
Vecums:23
Jautājums:Sakiet lūdzu, vai tiešām nav pieejami kādi dabas līdzekļi, lai atmestu smēķēšanu (nu nezinu, piem., piens, medus, rieksti, kādas tējas un tml.) Zyban, Nicorette un citu līdzekļu vietā, jo jāatzīst, ka man tas nav pa kabatai. Vēlēšanās atmest smēķēšanu ir, jo pēdējā laikā parādījies patstāvīgs klepus ar izdalījumiem, kā arī diemžēl ar sejas ādu un zobiem dūmi dara savu, bet pagaidām nav vēl tik traki. Cik zinu, tad nikotīns ir viena no stiprākajām atkarībām, kaut gan it kā ārēji nekaitīgākā. Diemžēl pārsvarā visi mani draugi arī smēķē un pats trakākais, ka darbā ar kolēģiem mums ir izstrādājies parastais smēķētāju rituāls – kopīgi iziet uz balkona, uzpīpēt, parunāt. It kā jau koleģiāli, taču ja gribēšu atmest, pat nezinu kā lai saka, kā tad es iztikšu bez šiem pārdomu vai sarunu brīžiem? Jāatzīst ka šie brīži ir pat noderīgi – tu spēj atslābt uz momentu un tad ar jaunu sparu mesties darbā. Un arī tad, ja ir stresa situācijas, tādas kā sesija, eksāmeni utml, cik labi kaut nedaudz nomierināties izsmēķējot cigareti. Nu sakiet lūdzu, kā tas ir iespējams, ka daži mani draugi, kas smēķēja vairāk par mani un stiprākas cigaretes, mierīgi atmet, bet es to nespēju. Patiesībā man grūti iedomāties savu dzīvi bez cigaretēm, bet es to vēlos. Es regulāri pīpēju apmēram 4 gadus, un parasti cigaretes, kuru sastāvā ir 0.4mg nikotīna. Dienā izpīpēju apmēram pus paciņu. Ceru sagaidīt kaut nedaudz izsmeļošu atbildi, un nevis no teorijas, bet jūsu pieredzes! Paldies.
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Lai sāktu atmest smēķēšanu, vispirms sev ir jāpamato mērķis, kāpēc Jūs atmetat smēķēšanu. Viens no tiem var būt Jūsu veselība un jau iesācies elpošanas ceļu iekaisums. Satraukuma brīžos Jums sevi jānomierina ar citiem līdzekļiem – ūdens glāzi, pieēšanos, viegli nomierinošu līdzekļu lietošana. Savu gribu sāciet rūdīt ar pašiedvesmu pamošanās un iemigšanas brīžos. Sakiet sev – Šodien es būšu brīvs no cigaretēm, un vakarā – Cik labi ir būt brīvam no cigaretēm un rīt es atkal būšu brīvs. Vienu dienu var nesmēķēt vissmagākais smēķētājs, vai tad Jūs to nevarat? Bet katra diena ir jāsāk ar to pašu solījumu. Sāciet! Vēl es varu ieteikt sūkāt konfektes vai košļāt pīlādžu sīkos zariņus – tie ir īpaši labi pavasaros – sērkociņa resnumā. Ja Jums vēl nepietiek spēka – zvaniet uz tālr.7391212 un lūdzat ārsta palīdzību. Lai Jums veicas!”

Uzrakstījis:Melns
Vecums:17
Jautājums:Vai pats narkomāns pats saviem spēkiem var tikt vaļā no atkarības?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Pašam narkomānam ir ļoti grūti atmest narkotiku lietošanu, jo slimīgā tieksme dziļi iespaido viņa rīcību un pat domāšanu. Tieksme pirmā parādās un pēdējā izzūd. Īpaši atmiņā saglabājas narkotiku lietošanas “medus mēnesī” izjustais un vēlme to atkārtot. Tāpēc, lai atbrīvotos no narkotikām ir vajadzīga ārstēšana pieredzējušu ārstu vadībā, kuri noņems slimīgo tieksmi, paģiru parādības, psihiskos un fiziskos veselības traucējumus, motivēs dzīvei bez narkotikām un realizēs speciālas programmas, lai atkarīgais varētu pats atgūt spējas vadīt savu dzīvi bez narkotikām. Smagākos gadījumos ir vajadzīgas rehabilitācijas programmas veselu gadu terapeitiskajās kopienās. Mūsu mājas lapā var atrast visu ārstniecības iestāžu telefonus un adreses. Ja vēl gribat kaut ko uzzināt, tad zvaniet – 7037333.”

Uzrakstījis:Maruta
Vecums:15
Jautājums:Es zinu, ka smēķēt ir slikti, bet esmu jau atkarīga no tā. Vai Jūs nevarētu ieteikt kādas zāles man būtu jālieto, lai es varētu šo ieradumu atmest? Man tas jau ir apnicis!
P.S. Cik tas varētu izmaksāt?
Atbilde:Aelita Vagale: “Smēķēšanu labāk atmest, meklējot palīdzību pie kvalificēta narkologa. Jaunākais medikaments ir – “Zyban”, tas nesatur nikotīnu. Smēķēšana jāpārtrauc 7 – 14 dienās pēc medikamenta lietošanas uzsākšanas.
Runājot par izmaksām varu teikt, ka Jums tas kopsummā noteikti izmaksās lētāk nekā smēķēt. Bet precīzāku informāciju par cenām var iegūt zvanot uz anonīmo maksas ambulanci – 7391212.”

Uzrakstījis:Alus
Vecums:
Jautājums:Kādas kaitīgās vielas ir cigaretē no A–Z?
Atbilde:Aelita Vagale: “Pasaulē ir izdarīti vairāk kā 60 tūkstoši zinātnisku pētījumu, kuri pierāda saistību starp smēķēšanu un plaušu vēzi, sirds asinsvadu sistēmas slimībām, augļa attīstības traucējumiem. Kopumā reģistrētas 24 bīstamas slimības, kas rodas no smēķēšanas. Tabakas dūmi satur vairāk kā 4700 vielas, no kurām 43 ir kancerogēnas.
Ogļskābā gāze izspiež no asinīm skābekli;
Nikotīns rada pieradumu (apmēram pēc 60 cigaretes);
Darva (apkopojošs nosaukums, kas apzīmē tūkstošiem ķīmisku savienojumu, kas veido tabakas dūmu tumšos, biezos aplikumus) – viena no galvenajām tabakas sastāvdaļām, kas izsauc plaušu vēzi;
Īpaši bīstams ir benzopirīns, kas nomāc P53 gēnu. Šis gēns aizsargā šūnas no ļaundabīgas pārveidošanās par vēzi.
Sarakstu var turpināt, bet svarīgi ir apzināties, ka cilvēka organisma dabīgie aizsargmehānismi nespēj tikt galā ar visām cigaretē esošajām ķīmiskajām vielām. Cigarete ir kā ķīmiskā fabrika, kura ražo šīs 4700 dažādās vielas.”

Uzrakstījis:Andris
Vecums:17
Jautājums:Man narkomāni liekas interesanti, jo viņi jocīgi izskatās, viņiem ir foršas aces, un viņi taisa visādus jokus. Es gribētu arī būt narkomāns, tikai ne pastāvīgs, jo man viņi liekas savdabīgi un es gribu pievilkties viņu pulciņam. Ko man darīt?
Atbilde:Aelita Vagale: “Kļūt narkomānam nav vienīgais veids kā kļūt savdabīgam un ar foršām acīm.
Pašam cilvēkam atkarība nodara ļoti daudz slikta, jo atkarību izraisošo vielu lietošanas sākumā esošās pozitīvās izjūtas ir uz ļoti īsu laiku, lietojot sāk rasties arvien vairāk fizisku, emocionālu ciešanu, izjūk attiecības un lietotājs kļūst nelaimīgs.
Eksperimentēt ar atkarību izraisošām vielām ir bīstami, jo organisma reakcija uz tām un atkarības veidošanās katram notiek individuāli – gan ļoti īsā, gan ilgākā laikā. Kļūt par nepastāvīgu lietotāju nav iespējams, jo katra atkarību izraisošu vielu lietošanas reize neizbēgami tuvina atkarības slimībai.
Jūsu gadījumā svarīgāk būtu risināt savas psiholoģiskās problēmas pie kvalificēta speciālista – psihoterapeita, psihologa, kas varētu palīdzēt saprast sevi un rast citu, veselīgāku iespēju kļūt savdabīgam.”

Uzrakstījis:Keita
Vecums:23
Jautājums:Kāpēc Jūs nepārtraukti uzsveriet to, ka no narkotikām var izārstēties? Esmu runājusi ar dakteri par šo tēmu un viņa atbilde bija vairāk kā negatīva. Lasot publikācijas, intervijas, atbildes pat sāk likties, ja visi narkomāni aizietu pagulēt klīnikā, tad jau pēc mēneša pavisam veseli atgrieztos reālajā dzīvē! Nu nav tak tā! Kāpēc Jūs nesakiet atklāti, ka nevar no šīs slimības 100% izārstēties NEVIENS!
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Es nezinu ar kādu dakteri Jūs esat runājusi par izārstēšanās iespējām un cik šis dakteris ir kvalificēts. Ārstēšanās rezultāti ir atkarīgi no savlaicīguma, cik ātri tiek uzsākta narkomānijas ārstēšana, no paša pacienta motivācijas mainīt savu dzīvi un atteikties lietot narkotikas, no pielietotās ārstēšanas metodes un paša pacienta godprātīgas ārstēšanās. Smagākos gadījumos ir nepieciešama vismaz 1 gada rehabilitācijas programma terapeitiskās kopienās ar sekojošu vismaz 3 gadus ilgu pēcaprūpi. Pēc tik nopietnas ārstēšanas tieksme lietot narkotikas izzūd, bet atmiņas par bijušiem narkotiku lietošanas pozitīviem un negatīviem efektiem atkarīgā cilvēka atmiņā saglabājas visu mūžu. Narkomānija ir hroniska slimība, ir iespējami tās recidīvi, bet ārstēšanos vienmēr var uzsākt no jauna. Bieži vien tieši atkārtotās ārstēšanās ir efektīvākas kā pirmās reizes, jo slimnieks kļūst prātīgāks.”

Uzrakstījis:
Vecums:
Jautājums:Vai šogad kādu reizi tika saņemts ciet narkomāns Pauls Zariņš no Rīgas?
Atbilde:Andris Andersons: “Informācija par aizturētajiem narkomāniem mūsu rīcībā nav.”

Uzrakstījis:Evelina
Vecums:16
Jautājums:Kādas narkotikas Jūs esat lietojis? Ja pa retam pīpēju marihuānu, vai es varu palikt atkarīga, neauglīga, frigida?
Atbilde:Andris Andersons: “Narkotikas es neesmu lietojis.
Arī reti lietojot marihuānu var kļūt atkarīgs – tas ir laika un organisma īpatnību jautājums. Mūsu dziedzeros, tāpat kā smadzenēs, ir daudz taukaudu, tāpēc kanabiss (marihuāna, hašišs) smēķētājiem sākas hormonālie traucējumi. Kanabiss smēķētājiem samazinās augšanas hormona izdalīšanās, kas ir īpaši bīstami nepilngadīgajiem un jauniešiem, kuriem vēl nav apstājusies augšana. Tāpēc var apstāties viņu fiziskā un psihiskā attīstība. Cieš dzimumdziedzeri – meitenēm var izzust menstruācijas vai to laikā var sākties dažādi traucējumi; zēniem var sākties potences traucējumi. Gan zēniem, gan meitenēm var izzust dzimumtieksme vai seksuālā apmierinājuma sajūta. Grūtniecības gadījumā var sākties augļa attīstības traucējumi vai arī grūtniecība vispār var neiestāties.”

Uzrakstījis:Kubrik
Vecums:
Jautājums:Cik HIV inficēti?
Atbilde:Andris Andersons: “Pēc AIDS profilakses centra datiem uz 2000.gada janvāri Latvijā ar HIV bija inficējušies 990 cilvēki – tā ir oficiālā statistika, reāli šis skaitlis varētu būt 3 reizes lielāks. Aptuveni katrs desmitais narkomāns, kurš narkotikas lieto intravenozi ir HIV vīrusa nēsātājs.”

Uzrakstījis:NAVI
Vecums:19
Jautājums:Kas tā ir par narkotisko vielu hanka? Vai drīkst es to palietošu nedaudz?
Atbilde:Andris Andersons: “Hanka ir opiātu grupas narkotika, ko iegūst no miega magonēm. Būtībā hanka (vai himhanka kā narkomāni to bieži dēvē) ir ļoti līdzīga heroīnam tikai ar daudziem piemaisījumiem.
Opiāti un jo īpaši heroīns ātri izsauc slimīgu tieksmi aizvien biežāk atkārtot to ievadīšanu. Katrs opiomāns sākumā izjūt tā saucamo “medus mēnesi”, kad pārsvarā ir patīkamās sajūtas. Šīs sajūtas ātri sāk izzust un to atkārtotai izjušanai lietotājam jāsāk palielināt ievadāmo opiātu devas. Narkomāna organisms sāk pierast pie opiātiem un kārtējās devas ievadīšana to tuvina tikai normas izjūtai, bet “medus mēnesī” izjustās sajūtas izgaist. Opiātu trūkuma gadījumā sākas abstinences (paģiru) stāvoklis, kas izpaužas ar šķaudīšanu, pastiprinātu siekalošanos, iesnām, acu asarošanu, nemieru, nepatīkamām sajūtām muskuļos, kas pāriet lauzošās sāpēs. Narkomāns nekur nespēj atrast sev vietu. Rīvē sāpošās muskuļu grupas. Bieži sākas nelabumi un vemšana, kam pievienojas arī caureja. Pilnīgi izzūd miegs. Veidojas nepārvarama tieksme atkārtot opiātu ievadīšanu. Neārstēta abstinence vissmagākā ir līdz 4.dienai, tad stāvoklis sāk uzlaboties, bet uzmācīgā tieksme bieži kļūst jau nepārvarama un narkomāni bieži atsakās no ārstēšanās vai apkrāpj tuviniekus un ārstus ar solījumiem, ka ir jau pilnīgi veseli un tiem ārstēšanās vairs nav nepieciešama, bet paši meklē iespēju ievadīt narkotikas. Pēc abstinences pārciešanas opiātu devas samazinās, toties pastāv briesmas tos pārdozēt. Opiātu lietošana kļūst sistemātiska – pat atkārtota vienas dienas laikā. Lai opiātu iedarbība būtu spēcīgāka un deva mazāka, opiomāni pāriet tikai uz intravenozu to ievadīšanu, kamēr tiem vēl ir kāda nesarētojusies vēna.
Ar laiku opiāti garastāvokli vairs neuzlabo, tikai normalizē to. Jau ievadot opiātus vēnā, narkomāns ir norūpējies, kur ņemt naudu un kur nopirkt nākošo devu, jo parasti pēc 8 – 10 stundām jau būs manāmi abstinences sākuma simptomi ar izteiktu tieksmi un nemieru. Vai tiešām Jūs to vēlaties?”

Uzrakstījis:Anete
Vecums:15
Jautājums:Vai ir iespējams izārstēt cilvēku no alkoholisma, ja viņš nav pārliecināts, ka to vēlas?
Atbilde:Andris Andersons: “Lai kādu cilvēku izārstētu no alkoholisma vai narkomānijas, pirmkārt, ir vajadzīga viņa paša vēlēšanās. Būtībā ārstēšanās sākās ar atkarīgās personas motivēšanu – palīdzēt atkarīgajai personai atrast tos argumentus, kuru dēļ šāds solis būtu jāsper.”

Uzrakstījis:Kaspars
Vecums:15
Jautājums:Vai tie cilvēki, kas ir atkarīgi no narkotikām ilgstošu laiku, ir ārstējami?
Atbilde:Andris Andersons: “Arī tie cilvēki, kuri ilgāku laiku ir bijuši atkarīgi no narkotikām ir ārstējami. Šādos gadījumos būs vajadzīga nopietna terapija un stipra paša narkomāna vēlēšanās. Es pazīstu cilvēku, kurš ir izārstējies no narkomānijas pēc 15 gadu lietošanas. Pie narkotikām var viegli un nemanāmi pierast, bet izārstēties ir daudz grūtāk. Svarīgi ir atcerēties, ka cerība atgriezties dzīvē ir katram narkomānam – vajadzīga paša griba, tuvinieku atbalsts un profesionāla narkologa palīdzība.”

Uzrakstījis:JOKER
Vecums:
Jautājums:Vai Jūs arī ziniet, ka Latvijā daudz cilvēku sirgst no tādas problēmas kā atkarība no azartspēlēm? Kāpēc neviens tam nepievērš uzmanību?
Atbilde:Andris Andersons: “Jā, Latvijā ir arī azartatkarīgi cilvēki. Par to, kāds ir šādu personu skaits, precīzu datu nav. Kā stāsta narkologs Dr.Jānis Strazdiņš, tad pēdējā laikā viņa pieņemšanās katrs piektais slimnieks lūdz palīdzību atbrīvoties no azartspēļu atkarības. Šādiem cilvēkiem arī ir vajadzīga profesionāla palīdzība, jo azartatkarībai var būt tikpat postošas sekas kā cita veida atkarībām (īpaši sociālās sekas – lieli finansiāli zaudējumi, ģimenes iziršana, parādi; bieži krimināla rakstura utt). Rīgā ir vairākas anonīmo azartatkarīgo grupas. Azartspēļu bizness ir ļoti ienesīgs un tas varētu būt viens no iemesliem, kāpēc šai problēmai tiek pievērsta ļoti maza uzmanība.”

Uzrakstījis:Liepa
Vecums:
Jautājums:Esmu 2x dzīvē mēģinājusi pīpēt zāli, abās reizēs tas man izraisīja ļoti nepatīkamas sajūtas, ka vēlme to darīt pazudusi pavisam. Sakiet, no kā tas ir atkarīgs, ja tai pašā laikā draugiem pīpējot to pašu zāli rodas dikti labas izjūtas. Viņi teica, ka man nav fantāzijas. Vēl man jautājums – cik kaitīgi ir smēķēt zāli, dzert alkoholu, smēķēt parastās cigaretes, visu to darīt vienlaicīgi?
Atbilde:Andris Andersons: “Daudziem cilvēkiem pirmās saskarsmes ar narkotikām izraisa nepatīkamas sajūtas, tas saistīts ar organisma individuālajām īpašībām. Šādas reakcijas bieži paglābj cilvēkus no nokļūšanas narkotiku varā – varētu teikt, ka tā ir organisma dabīgā aizsargreakcija uz kaitīgām vielām. Mūsu dziedzeros, tāpat kā smadzenēs, ir daudz taukaudu, tāpēc kanabiss (marihuāna, hašišs, “zālīte”) smēķētājiem sākas hormonālie traucējumi. Kanabiss smēķētājiem samazinās augšanas hormona izdalīšanās, kas ir īpaši bīstami nepilngadīgajiem un jauniešiem, kuriem vēl nav apstājusies augšana. Tāpēc var apstāties viņu fiziskā un psihiskā attīstība. Cieš dzimumdziedzeri – meitenēm var izzust menstruācijas vai to laikā var sākties dažādi traucējumi; zēniem var sākties potences traucējumi.
Sāk mainīties raksturs – agrāk atklāti un dzīvespriecīgi cilvēki kļūst nesabiedriski, aizdomīgi un nelīdzsvaroti. Agrāk uzņēmīgi cilvēki kļūst pasīvi un vienaldzīgi. Cilvēki it kā zaudē motivāciju rīcībai un noslēdzas sevī. Psihiatrijā jau sen šos psihiskos traucējumus kanabiss lietotājiem sauc par amotivācijas sindromu. Cieš arī smēķētāju intelekts – viņi kļūst aprobežotāki un neapķērīgi, tiem pavājinās abstraktā domāšana.
Kanabiss dūmi satur vēl vairāk vēzi izraisošas vielas kā tabakas dūmi, tāpēc saslimstība ar plaušu vēzi kanabiss smēķētāju vidū ir augstāka. Tas ir arī tāpēc, ka kanabiss izraisa cilvēka imunitātes pavājināšanos. Īpaši kaitīgi ir lietot “zāli”, alkoholu un tabaku vienlaicīgi – sasummējās visas negatīvās šo vielu īpašības.”

Uzrakstījis:Lauris
Vecums:16
Jautājums:Man nav vairs kur durt, esmu dzirdējis, ka var durt kaklā. Vai tā ir taisnība? Paldies par atbildi.
Atbilde:Andris Andersons: “Labāk ir meklēt speciālista – narkologa palīdzību, un tikt vaļā no narkotikām, nekā meklēt jaunas vietas kur iedurt. Iespēja izārstēties ir arī narkomāniem ar lielu stāžu.”

Uzrakstījis:Toļiks no Madonas
Vecums:16
Jautājums:Kādas ir narkotikas, no kurām atkarība rodas pirmajā reizē? No kurām narkotikām var veiksmīgi atradināties? Kā var atpazīt narkomānu?
Atbilde:Aelita Vagale: “Narkotikas ir atkarību izraisošas vielas, no kurām visbīstamākie ir opiāti un jo īpaši heroīns, kas ātri, pat ar 1 – 2 lietošanas reizi izraisa slimīgu tieksmi arvien biežāk atkārtot to ievadīšanu. Sākumā mēdz būt tā saucamais “medus mēnesis”, kad pārsvarā ir patīkamās sajūtas. Šīs sajūtas ātri sāk zust un to atkārtotai izjušanai nākas arvien palielināt devu. Atkarības veidošanās ir sarežģīts process, kurš nav atkarīgs no cilvēka gribas vai gribasspēka pārtraukt lietošanu.
Viens no mītiem – pastāv “vieglās” narkotikas, pie kurām it kā nevar pierast. Tas ir mīts, ko izplata narkotiku tirgotāji, kas ir ieinteresēti pārdot savu preci un nopelnīt. Atradināties no narkotiku lietošanas ir ļoti grūti, jo tieksme lietot mēdz būt stiprāka par vēlēšanos nelietot. Parasti atradināšanās process ilgst tikpat cik ilgi ir lietotas vielas, psiholoģiskā tieksme mēdz pastiprināties stresa situācijās un narkomānam visu mūžu pastāv risks sākt lietot atkal.
Narkomānu var atpazīt pēc ārējā izskata – tā ir nevīžība, netīrība, nolaidība, šauras vai platas uz gaismu nereaģējošas acu zīlītes, miegainība, runas traucējumi, novājēšana, sejas ādas bālums, sausums, injekciju pēdas uz vēnām u.c. Tā pat var būt uzvedības izmaiņas – noslēpumaina, bieža atrašanās ārpus mājām, izolēšanās slēgtās telpās, krasas garastāvokļa svārstības, darbaspēju un koncentrēšanās spēju zudums, interešu maiņa un zudums, naudas aizņemšanās, dažādu mantu pārdošana, mantu pazušana u.c.”

Uzrakstījis:Mareks Gusevs no Cēsīm
Vecums:12
Jautājums:1. Mans tētis, kurš bija piedzēries, iedeva nogaršot narkotikas.
2. Es esmu agresīvs un visas meitenes mani ienīst
Ko lai dara? Kā to pārtraukt?
Atbilde:Aelita Vagale: “Diemžēl bērnu vecāki nav pasargāti no atkarības. Reibumā cilvēkam zūd spēja kontrolēt savu rīcību un tas nodara ļaunu gan pašam, gan citiem. Ceru, ka Tavā ģimenē ir vēl kāds cilvēks (māte, vecmāmiņa), pie kā tu vari meklēt palīdzību, jo tētim acīmredzot pašam jāmeklē palīdzība pie narkologa. Ja Tava tēva uzvedība mēdz būt tāda kā Tu apraksti, dusmas un agresivitāte, kas rodas Tevī, ir normālas izjūtas nenormālā situācijā. Tikai iznāk, ka Tu savas dusmas novirzi nevis uz to cilvēku, uz kuru dusmojies, bet uz citiem – piem., meitenēm, draugiem, u.c.
Arī 12 gadi – Tavs vecums – mēdz būt laiks, kad Tavā organismā notiek daudz fizioloģisku un psiholoģisku pārmaiņu un tam raksturīgas krasas garastāvokļa svārstības – no mīlestības līdz naidam, no laimes līdz sajūtai, ka esi nelaimīgs, vientuļš, nevienam nevajadzīgs. Lai pārtrauktu agresivitāti ir svarīgi apzināties savu dusmu patieso iemeslu un sasprindzinājumu un agresivitāti izteikt citā – sev un citiem pieņemamā veidā. Tā var būt saruna ar to cilvēku, kura rīcība izraisa Tevī dusmas (ja tas iespējams), vari viņam pateikt, kas Tevi satrauc. Agresivitāti mazināt ļoti labi palīdz fiziskas aktivitātes, regulāras sporta nodarbības. Ja tomēr netiec ar to galā pats, būtu jāgriežas pie psihologa. Tavā situācijā ir svarīgi sevi sargāt un neņemt no tēva bīstamas vielas, gluži tāpat kā nevar tās ņemt no citiem pazīstamiem vai svešiem cilvēkiem.”

Uzrakstījis:Anna Kupče
Vecums:11
Jautājums:Kad narkotikas parādījās Latvijā? Kurā gadā?
Atbilde:Aelita Vagale: “Sākotnēji (pēc I Pasaules kara) narkotiskās vielas izmantoja ievainoto karavīru sāpju mazināšanai. Šie karavīri morfiju saņēma legāli un lietoja medicīniskos nolūkos. Nelegālā narkotiku tirdzniecība sākās vēlāk – ap 1930.gadu. Pēc II Pasaules kara, radās vairāk veterānu, kas lietoja narkotiskās vielas. Plašāks narkotisko vielu uzplaukums sākās 1970.gadā, tomēr ne tik plašs kā šobrīd. Līdz ar demokrātijas uzplaukumu, kad atvērās valsts robežas, pie mums brīvi ienāca ne tikai labais, bet arī narkotikas. Šobrīd narkomānija Latvijā sasniegusi jau kritisku robežu.”

Uzrakstījis:Inga un Agris
Vecums:18
Jautājums:Vai Narkoloģijas centrā ir veikta kāda statistika par narkomānijas izplatību Latvijas rajonos? Kā Jūs vērtējat kopumā situāciju Latvijā salīdzinot ar pasauli?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Narkoloģijas centrs ir analizējis statistiku par narkomānijas izplatību Latvijā. 2000.gadā visaugstākais reģistrēto slimnieku līmenis ir bijis Ventspils pilsētā un rajonā 86.0 uz 100000 iedzīvotāju, Jelgavas pilsētā un rajonā 36.0 uz 100000 iedz., Rīgā 30.4 uz 100000 iedz., Jūrmalā 22.1 uz 100000 iedz., Kuldīgas raj. 20.1 uz 100000iedz. Bet tā ir medicīniskā statistika par tiem, kas ir konsultējušies un ārstējušies valsts medicīnas iestādēs. Tāpēc skaitļi neraksturo patieso situāciju, bet gan ārstniecības iestāžu aktivitāti un popularitāti. Par patieso izplatību liecina mirstība no narkotiku pārdozēšanas, ārstēšanās gadījumu skaits reanimācijās un toksikoloģijas nodaļās pēc saindēšanās no narkotikām, HIV un AIDS izplatība, B un C hepatītu skaits, aizturēto skaits pie stūres narkotiku reibumā. Šie skaitļi dubultojas katru gadu un tie liecina par situācijas pasliktināšanos. Diemžēl visa pasaule pašreiz pārdzīvo kārtējo narkotiku lietošanas vilni. Situācija ir nopietna arī kaimiņvalstīs. Diemžēl HIV un AIDS izplatībā un mirstībā no narkotikām mūsu valstī situācija ir satraucoša. Sliktāk ir tikai Krievijā un Ukrainā.”

Uzrakstījis:Baiba un Linda
Vecums:18
Jautājums:Vai tā ir taisnība, ka no banānu mizām var pagatavot kaut ko līdzīgu zālītei?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Nē.”

Uzrakstījis:Andris
Vecums:16
Jautājums:Cik narkomāni miruši Latvijā?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Pēc Iekšlietu ministrijas datiem, 2000.gadā no narkotiku pārdozēšanas ir miruši 116 cilvēki.”

Uzrakstījis:End
Vecums:19
Jautājums:Labdien! Vai ir vajadzīga recepte, lai iegādātos Zyban? Un kādi papildus nosacījumi ir jāveic, lai būtu garantija, ka rezultāts būs?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Lai iegādātos Zyban ir vajadzīga ārsta recepte, tāpēc Jums ir jāgriežas pie Jūsu ģimenes ārsta vai pie ārsta – narkologa uz konsultāciju (Aptiekas ielā 7/9, tālr.:7391307).”

Uzrakstījis:Grave_digger
Vecums:16
Jautājums:Vai pie Jums var nopirkt kumāru?
Atbilde:Ineta: “Nē. Rīgas Narkomānijas profilakses centra uzdevumi ir veicināt veselīgu dzīvesveidu un atteikšanos no atkarību izraisošu vielu lietošanas.”

Uzrakstījis:Linda no Liepājas
Vecums:18
Jautājums:Es lietoju narkotikas un man vairs nav naudas. Ko man darīt? Man ir sākušās lomkas.
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Zvaniet uz mūsu centra uzticības tālruni un tur Jums izstāstīs par ārstēšanās iespējām.”

Uzrakstījis:Juhans
Vecums:20
Jautājums:Kas labāks – alkohols vai zālīte?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Abi ir ļoti slikti.”

Uzrakstījis:Aivars
Vecums:36
Jautājums:Vai ūdenspīpes pīpēšana nav pielīdzināma zālītei vai kam citam no narkotiku grupas?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Ūdenspīpi var izmantot dažādu narkotiku pīpēšanai.”

Uzrakstījis:Ivars
Vecums:
Jautājums:Es par alkoholu – cik ātri var palikt no tā atkarīgs?
Atbilde:Aelita Vagale: “Pētījumi pierāda, ka liela nozīme tam, kādā vecumā cilvēks sāk lietot alkoholu. Ja organisms nav nobriedis ne fizioloģiski, ne psiholoģiski (t.i., apmēram līdz 21 gada vecumam), jebkura alkohola deva to ietekmē nelabvēlīgi un ir lielāka iespēja attīstīties atkarības slimībai. Zviedrijā izdarītie pētījumi norāda, ka, piemēram, jaunietis, kas no 15.gadu vecuma nedēļas nogalēs regulāri dzer alu, līdz 30 gadu vecumam ir ar ļoti lielu risku kļūt par alkoholiķi. Galvenās atkarības pazīmes ir tieksme atkārtot alkohola lietošanu, mēra sajūtas zudums, nepieciešamība pakāpeniski paaugstināt devu, ko sauc par tolerances augšanu, vielas lietošanas pārtraukšana rada grūti paciešamus fiziskus un psihiskus traucējumus abstinenci jeb paģiras, sakarā ar bieži atkārtojošos vielas ieņemšanu sākas lietotāja periodiska vai sistemātiska intoksikācija, fiziskās un psihiskās veselības pasliktināšanās un tā ir bīstama lietotāja veselībai, uzvedība kļūst bīstama apkārtējai sabiedrībai.”

Uzrakstījis:Oksana
Vecums:35
Jautājums:Mans draugs ir miris no heroīna pārdozēšanas (viņš to izdarīja apzināti). Viņš ilgstoši to bija lietojis, tātad devas viņam bija augstākas nekā citiem. Domāju, ka nāvējošas viņam bija aptuveni 2-5 devas. Sakiet, lūdzu, pēc cik ilga laika viņam bija iestājusies nāve? Ārsta diagnoze – akūta sirds nepietiekamība. Un ko apmēram viņš varēja just tanī brīdī, vai eiforija paspēja iestāties? Paldies.
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Smadzeņu nāve iestājas 5 minūtes pēc elpošanas apstāšanās. Izdarot “zelta dūrienu” cilvēks ir nolēmis sevi nāvei un visbiežāk šajā laikā pārdomā savu neizdevušos dzīvi un tas cilvēkam nerada eiforiju. Pirms nāves iestāšanās cilvēks iemieg.”

Uzrakstījis:Elis
Vecums:17
Jautājums:Vai mēs varam satikties? Man vajag parunāt…
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Zvaniet uz mūsu centra uzticības tālruni – 7037333, tur Jūs uzklausīs un dos padomu pieredzējuši psihologi un narkologi.”

Uzrakstījis:Toms
Vecums:21
Jautājums:Kur var iegādāties lētu, bet labu, reibinošu narkotiku?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Oficiāli narkotikas nepārdod. Tās tirgo noziedznieki. Iesaku Jums viņus neaplaimot ar savu naudu.”

Uzrakstījis:Karlītis
Vecums:11
Jautājums:Kur varētu iepirkt labi mantu, manējās ir maz. Man vajag, jo man ir lomkas. Vajag, vajag, vajag!
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Jums ir nepieciešama steidzīga ārstēšanās. Zvaniet – 7037333.”

Uzrakstījis:Artis Siliņš
Vecums:16
Jautājums:Kopš es esmu sācis pīpēt zāli, man gandrīz katru dienu moka spazmas vēderā. Vai tas varētu būt saistīts ar narkotiku lietošanu? Pie ārsta iet negribu, jo mans ārsts ir manas mammas labs draugs, un negribu, lai mamma uzzina, ka smēķēju zāli. Lūdzu palīdziet!
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Zvaniet uz mūsu centra uzticības tālruni – 7037333, tur Jums izstāstīs par ārstēšanās iespējām. Zālīte kairina elpošanas ceļus un arī kuņģa un zarnu trakta gļotādu, tāpēc arī Jums ir jāmokās.”

Uzrakstījis:Zjobra
Vecums:16
Jautājums:Kas par medikamentu ir klofelīns? Cik ilga ir tā iedarbība?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Klofelīnu jālieto 3-4 reizes dienā. Tas ievērojami pazemina asinsspiedienu un palīdz mazināt opiātu abstinences simptomus.”

Uzrakstījis:Zjobra
Vecums:16
Jautājums:Kādas problēmas var rasties, ja es regulāri lietoju šņaucamo tabaku (mentola)? Vai no tās var parādīties asinis punķos?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Jā, tā kairina deguna gļotādu tīri mehāniski, tāpēc arī punķos parādās asinis. Šņaucamā tabaka rada atkarību. Ar laiku Jums būs nepieciešams palielināt devu. Vēlāk cietīs sirds asinsvadu sistēma un plaušas.”

Uzrakstījis:Lāsma
Vecums:
Jautājums:Vai ir statistikas dati par to, cik no narkomānu skaita ir sieviešu un cik vīriešu?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Pēc Narkoloģijas centra 1999.gada datiem narkomānu vīriešu attiecība pret sievietēm ir 3,5 pret 1, t.i., uz vienu narkomāni sievieti ir 3,5 narkomāni vīrieši.”

Uzrakstījis:Keita
Vecums:22
Jautājums:Sakiet lūdzu, cik Latvijā no reģistrētajiem narkomāniem vai lietotājiem ir izārstējušies un vairs nelieto narkotikas? Kaut gan – kā Jūs to varat zināt vai viņi lieto vai nelieto pēc tam. Bet tāpat, kādi ir Jums pieejamie statistikas dati – cik ir uzskaitē, cik no viņiem ir ārstējušies un cik no viņiem ir izārstējušies? Paldies!
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Latvijā ir nepieciešams zinātnisks pētījums, lai atbildētu uz Jūsu jautājumu. Uz šo jautājumu es varu atbildēt no savas prakses – no manis ārstētiem narkomāniem aptuveni 1/3 daļa pārtrauc narkotiku lietošanu. 2/3 daļām jāturpina ilgstoša ārstēšanās rehabilitācijas programmās, kas ilgst 1 gadu, bet pēc tās vēl vismaz 3 gadi jāturpina ambulatorā ārstēšana. Narkotiku radītie efekti cilvēka atmiņā saglabājas visu mūžu. Pēc krievu zinātnieku datiem, medicīnas iestādēs ir reģistrēti tikai 8% no visiem narkomāniem. Lielākā daļa nonāk cietumos.”

Uzrakstījis:Marisella
Vecums:16
Jautājums:Jaunieši (un ne tikai jaunieši) mirst no narkotikām. Savu dzīvi pabeidz kaut kādā smirdīgā “ūķī”, tā arī neizdzīvojot to. Vienīgais, kas dzīvē ir svarīgs – nākamā deva. Narkotiku izplatība un to lietotāju, kā arī AIDS saslimušo skaits turpina pieaugt. Kāpēc Latvijā ir tik liela narkotiku izplatība?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Latvijā valdība vēl šodien nav apstiprinājusi un finansiāli nodrošinājusi nacionālo narkotiku apkarošanas stratēģisko plānu. Plāna sagatavošanu turpmāk atbalstīs Eiropas komisijas Phare programma. Cerams, ka tad arī valdība atbalstīs finansiālo plāna realizāciju.”

Uzrakstījis:Ilze
Vecums:21
Jautājums:Kā skolai cīnīties ar izplatītājiem, kas regulāri nāk uz skolu un piedāvā skolēniem narkotikas? Nevar taču visus svešiniekus vai aizdomīgos nelaist skolā – tam ir nepieciešams apsargs, ko skola gan nevar atļauties. Arī pārbaudīt svešiniekus nav nedz ētiski, nedz likumīgi. Skolēni paši gan ir diezgan informēti par to, kas ir narkotikas, ko tās nodara, kā izvairīties, tomēr… notiek visādas lietas.
Atbilde:Aelita Vagale: “Narkotiku izplatītāju tīkls ir samērā labi attīstīts un mobils, narkotikas tiek piegādātas jebkurā vietā un skola diemžēl ir viena no tām vietām, kur izplatītāji sagatavo sev iespējamos pircējus nākotnē, lieliski apzinoties, cik bērni ir viegli ietekmējami un pārliecināmi. Skolās vecākajās klasēs mēdz būt lietotāji, kas arī paši ir izplatītāji, lai nopelnītu sev devu, tāpēc nav nemaz jābūt svešiniekam vai aizdomīgam, lai skolā kaut ko ienestu.
Ja ir kādas ziņas par notikušu tirdzniecību ar narkotiskajām vielām Rīgā, zvaniet uz kriminālpolicijas uzticības tālruni – 7086677 vai uz mūsu centra uzticības tālruni – 7037333, kur katru mēnesi tiek apkopotas ziņas un nodotas policijas rīcībā.
Viss, ko var darīt skola – tā ir vairāk profilakse – lekcijas, sarunas ar skolēniem gan par atkarību izraisošām vielām, gan par veselīgu dzīvesveidu un alternatīvām iespējām.
Par apsargu – ir skolas, kur šie apsargi strādā, tās ir privātskolas, tomēr, jāsaka, ka tur narkotiku lietošanas problēma arī pastāv. Svarīgi profilakses darbu sākt laicīgi un darīt to sistemātiski, jo aizliegumi bieži vien padara ziņkārību pamēģināt vēl lielāku.”

Uzrakstījis:Mārtiņš
Vecums:
Jautājums:Esmu lietojis amfetamīnu 3 reizes. Pateikšu godīgi – man tas tiešām patika, bet es gribētu zināt, kad ir tas brīdis, kad tu kļūsti ATKARĪGS?
Atbilde:Aelita Vagale: “Amfetamīni, jo īpaši metamfetamīni, izraisa izteiktu atkarību. Atkarību nostiprina spilgtais “medus mēnesis”, kuru pārdzīvo stimulatoru lietotāji reibuma stāvoklī. Tas ilgstoši saglabājas atmiņā. Izteikta ir uzmācīga tieksme atkārtot amfetamīnu ievadīšanu, kas tiem saglabājas visilgāk. Lai izjustu iepriekšējo reibumu, narkomānam jāsāk ievērojami palielināt devas. Amfetamīnu reibumā var sākties murgi un muskulatūras krampji. Fiziskā atkarība (abstinence) var izpausties:
1 fāze – viegla uzbudināmība, nospiestība, depresija. Ir izteikta tieksme atkārtot amfetamīna ievadīšanu. Tā pakāpeniski pavājinās. Depresiju nomaina nogurums un izsmeltība. Pirmās fāzes ilgums ir no 9 stundām līdz 4 diennaktīm.
2 fāze – ilgst no 1 līdz 10 nedēļām. Novēro nospiestību, trauksmainību, miega uzlabošanos, var būt izteikta tieksme lietot amfetamīnu. Vēl pēc 3 mēnešiem var atkārtoties izteiktas tieksmes viļņi, īpaši situācijās, kur tiek lietots alkohols.”

Uzrakstījis:Inese
Vecums:
Jautājums:Kur ir iespējams saņemt medicīnisko palīdzību, kad ir izveidojusies atkarība no narkotikām?
Atbilde:Dr.Tatjana Ivanova: “Medicīnisko palīdzību atkarīgais no narkotikām var saņemt Narkoloģijas centrā Rīgā, Hospitāļu ielā 55, tālr.:7373089 (ambulatorā nodaļa 8:00-19:00) vai 7312306 (uzņemšanas nodaļa strādā visu diennakti). Lai Narkoloģijas centrā saņemtu bezmaksas narkoloģisko palīdzību (gan ambulatoro, gan stacionāro) pacientam līdzi jāņem pase un jābūt reģistrētam pie ģimenes ārsta. Var arī saņemt anonīmo (maksas) narkoloģisko palīdzību – Rīga, Aptiekas ielā 7/9, tālr.: 7391307 (visu diennakti) vai Dārza ielā 4, tālr.: 2456414; kā arī rajonu narkoloģiskajos vai psihiatriskajos kabinetos. Lūdzu lasiet mūsu mājas lapas sadaļu – Kur meklēt palīdzību?”

Uzrakstījis:Kristiāna
Vecums:
Jautājums:Man patīk zālīte. Vai tas ir kas slikts???
Atbilde:Dr.Normunds Ozols: “Smēķējot zālīti smadzenēs un dziedzeros uzkrājas kanabiss sveķi, kas organismā saglabājas ilgāk nekā alkohols, jo tam ir ilgs izdalīšanās laiks.
Zālītes smēķētājiem zūd reālas un paškritiskas situācijas izpratne, raksturīga īslaicīgās atmiņas pasliktināšanās, koncentrēšanās spēju pavājināšanās, grūtāk apgūt jaunas zināšanas un iemaņas. Veidojas izkropļota un ierobežota uztvere, nav iespējams atšķirt būtisko no nebūtiskā. Marihuānas smēķētājiem rodas garīgās izmaiņas, interešu zudums, biežas garastāvokļa svārstības, apātija, depresija, kas noved pie izolēšanās no sabiedrības, šizofrēnijai līdzīgām personības izmaiņām un domām par pašnāvību.”

Uzrakstījis:Toļiks
Vecums:17
Jautājums:Kāds ir vidējais narkomāna mūža ilgums?
Atbilde:Aelita Vagale: “Šāda statistika Rīgas Narkomānijas profilakses centrā nav apkopota. Ir pilnīgi skaidri zināms, ka narkomāni nedzīvo ilgi. Pastāvot tendencei narkotisko vielu lietošanu uzsākt arvien jaunākiem cilvēkiem, kuru organisms nav nobriedis ne fizioloģiski, ne psiholoģiski, arvien jaunāki cilvēki saslimst ar atkarības slimību. Daudzi mirst no narkotiku pārdozēšanas, slimo ar AIDS, B un C hepatītu – hronisku aknu saslimšanu. Narkomāni parasti izskatās vecāki par saviem gadiem un, ja neārstējas, tad sava mūža pēdējos gadus pavada izmisīgi, visiem līdzekļiem cenšoties dabūt kārtējo narkotiku devu, bez kuras nespēj dzīvot. Vecākiem narkomāns, ar kuru esmu tikusies pati ārstniecības iestādē 2000.gada vidū, bija 33 gadīgs vīrietis, kurš nespēja līdz galam iziet ārstēšanās kursu sliktā veselības stāvokļa dēļ – kaulu sāpes un deformācija, C hepatīts, vispārēja organisma novājināšanās lika viņam “ceļot” no vienas slimnīcas uz otru, bet tieksme pēc narkotikām bija stiprāka un viņš no jebkuras slimnīcas parasti aizgāja meklēt narkotikas. Reti kurš narkomāns sasniedz pusmūža vecumu.”

Uzrakstījis:Vineta
Vecums:
Jautājums:Kā pateikt, ka cilvēks lieto narkotikas?
Atbilde:Dr.Tatjana Ivanova: “Par to, ka cilvēks lieto narkotikas, norāda ārējās pazīmes un uzvedības izmaiņas (psihiskie un fiziskie traucējumi).
Ārējās pazīmes:
– nedabīgi paplašinātas vai sašaurinātas acu zīlītes;
– injekciju pēdas uz rokām, kājām, kakla, ja narkotikas lietotas intravenozi;
– var būt arī sārti izsitumi uz ādas;
– narkotiku lietotāji paliek nevīžīgi, netīrīgi, zaudē svaru, neadekvāti uzvedas u.c.
Psihiskie traucējumi, atkarībā no narkotiku veida:
– pārāk liela miegainība, bezmiegs;
– agresivitāte, trauksme, bailes;
– uzmanības un spriešanas spēju traucējumi;
– redzes, dzirdes vai taustes ilūzijas, halucinācijas;
– garastāvokļa svārstības.
Fiziskie traucējumi:
– nestabila gaita;
– svīšana vai drebuļi;
– sirdsdarbības traucējumi (palēnināts, paātrināts vai neritmisks pulss);
– slikta dūša vai vemšana.
Narkomāni bieži aizņemas naudu, zog, izkrāpj mantas no tuviniekiem vai draugiem. Narkomāna kabatās var atrast pulverīšus, tabletes, plastikāta maisiņus, šļirces, ampulas un adatas, apdegušas un caurumainas metāla bundžiņas.”

Uzrakstījis:AIVARS
Vecums:
Jautājums:Vai pīpējot zāli var iegūt atkarību?
Atbilde:Dr.Tatjana Ivanova: “Zāle pieder pie kaņepju preparātiem, tās lietošana izsauc galvenokārt psihisko atkarību – uzmācīgu tieksmi lietot narkotikas atkārtoti. Bez narkotikām cilvēks jūtas iztukšots, apātisks. Smēķējot zāli smadzenēs un dziedzeros uzkrājas kaņepju sveķi, kas organismā saglabājas ilgāk nekā alkohols un pilnībā izdalās tikai pēc mēneša. Zālītes dūmi satur 2 reizes vairāk darvas kā tabaka un līdz ar to pieaug risks saslimt ar vēzi. Zālītes smēķētājiem ir raksturīga īslaicīgās atmiņas pavājināšanās, ir grūtāk apgūt jaunas zināšanas un iemaņas. Smēķējot zālīti rodas psihiskas izmaiņas – biežas garastāvokļa svārstības, apātija, depresija, kas var novest pie izolēšanās no sabiedrības, šizofrēnijai līdzīgām personības izmaiņām, domām par pašnāvību.”

Uzrakstījis:xxxxxx
Vecums:xx
Jautājums:Es koļījos katru dienu. Kur var ārstēties?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Zvaniet uz mūsu centra uzticības tālruni – 7037333. Jums visu izstāstīs, kur Jūs varat ārstēties.”

Uzrakstījis:Kaspars
Vecums:9
Jautājums:Es jau kā 8 gadus esmu narkotiku atkarībā. Vai man kāds nevarētu palīdzēt un iedot vēl, jo man jau ir pavisma slikti! Heelp!
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Kaspar, Jums nepieciešama nopietna ārstēšanās un arī nopietnāka pieeja savai dzīvei. Beidziet krāpt sevi un citus!”

Uzrakstījis:Anna
Vecums:18
Jautājums:Hašišs tik tiešām ir tik kaitīgs kā visi saka un raksta?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Hašišs tāpat kā marihuāna satur tetrahidrokanabinola (THC) sveķus, tikai lielākā koncentrācijā. Par hašišu Jūs varat izlasīt sadaļā – Ko Tu zini par narkotikām – Atkarības vielu iedalījums un atkarība no tām – Kanabiss.”

Uzrakstījis:Linda
Vecums:17
Jautājums:Kā rīkoties, ja mans draugs lieto narkotikas? Kādus pasākumus veikt?
Atbilde:Aelita Vagale: “Narkotiku lietošanas gadījumā ir ļoti svarīgi savlaicīgi griezties pēc palīdzības pie kvalificēta speciālista – narkologa. Tikai speciālists, uzzinot lietošanas ilgumu, vielu, vielas devu, varēs ieteikt ko darīt.
Tuvākie cilvēki ir pirmie, kas saskaroties ar lietotāju, ievēro viņā izmaiņas. Labākais, ko Jūs varat darīt, ir – sarunā ar draugu paust savu attieksmi par viņa lietošanu, pieminēt izmaiņas, kādas esat pamanījusi. Iespējams, ka Jūsu satraukums par drauga lietošanu būs pietiekams motīvs, lai viņš gribētu to pārtraukt. Ja tas neizdodas pašam, jāapmeklē narkologs, lai saņemtu palīdzību.
Pirmais, kas jādara – atklāti jāizrunājas ar draugu un jāpiedāvā palīdzība.”

Uzrakstījis:Ernests
Vecums:
Jautājums:Kādas narkotikas visbiežāk sastopamas starp skolēniem?
Atbilde:Dr.Normunds Ozols: “Jauniešu vidū ir samazinājusies inhalantu lietošana, bet ir samazinājusies arī vecuma robeža, kad uzsāk inhalantu lietošanu. Visplašāk tiek lietota “zālīte”. Diemžēl lielā daļā gadījumu “zālīte” ir tikai sākums pārējo narkotisko vielu lietošanai.”

Uzrakstījis:Sērfotājs
Vecums:25
Jautājums:Televīzijā, radio, uz ielām – visur tiek runāts, skaidrots un rādīts, kādu ļaunumu nodara narkotikas, bet vai tad ir vēl cilvēki, kas par to nav neko dzirdējuši, lasījuši, redzējuši, jo narkotiku lietotāju skaits nepārtraukti palielinās, jo sevišķi jauniešu vidū. Varbūt valda tas pats maldīgais uzskats, kā ar AIDS: “Ar mani jau kas tāds nenotiks, tas attiecas uz citiem”?
Atbilde:Dr.Tatjana Ivanova: “Protams. Tas pats notiek ar mušām, kas lido apkārt līmlentai, uz kuras ir jau pielipušas simtiem citas mušas. Bet tās, kuras vēl lido apkārt, domā, ka viņa gan nebūs tā, kura pielips.”

Uzrakstījis:Pimpis
Vecums:
Jautājums:Vai no zāles var iegūt atkarību?
Atbilde:Dr.Normunds Ozols: “Lietojot zāli ar laiku veidojas atkarība. Lai turpinātu izjust reibumu arī turpmāk, pēc zināma laika rodas nepieciešamība palielināt marihuānas sveķu – tetrahidrokanabinola (THC)– devu. Smēķētāji sāk pāriet no marihuānas uz hašišu. Pieradušie smēķētāji dienā var izsmēķēt 1 –4 gramus hašiša. Vai arī smēķētāji pāriet no neregulāras smēķēšanas uz regulāru. Lai pastiprinātu efektu hašiša vai marihuānas smēķētāji vēl papildus sāk lietot arī alkoholu. Bez marihuānas vai hašiša pieradušais sāk izjust tukšumu, spēka izsīkumu, nospiestību, kas rada uzmācīgu tieksmi atkārtot THC ievadīšanu. Pie marihuānas vai hašiša pierašanas novēro arī vājas fiziskās abstinences pazīmes – uzbudināmību, neiecietību, apetītes pasliktināšanos, svara zaudēšanu, miega traucējumus, drebuļus, svīšanu, žāvāšanos, nepatīkamas sajūtas muskuļos, nelielu tūci izstieptu roku pirkstos. Novēro arī subdepresīvus stāvokļus. Tieši abstinences stāvoklī pastiprinās tieksme atsākt marihuānas vai hašiša smēķēšanu. Nenoliedzami, atkarība no THC sākas lēnāk kā no nikotīna, kokaīna, heroīna vai amfetamīna, bet tieši THC ir kā sākuma narkotika vai tā sauktais “Trojas zirgs”, kas veicina pāriešanu uz augstāk minētām atkarības vielām.”

Uzrakstījis:www
Vecums:
Jautājums:Kas izdomāja narkotikas?
Atbilde:Aelita Vagale: “Par dažādu narkotisko vielu vēsturi –
Marihuānu cilvēce pazīst apmēram 8000 gadu. Sākotnēji to lietoja saimnieciskos nolūkos – vija virves, auda audumus u.c. 5000 gadu atpakaļ ķīnieši to sāka lietot ārstniecībā, bet vēlāk grieķu vēsturnieks Hērods atklāja tās īpašības, kas iedarbojas uz cilvēka psihi.
Kokaīns ir ar ļoti senu un bagātu vēsturi, jau no acteku laikiem. Sākumā to uzskatīja par ideālu ārstniecības līdzekli. 19.gs. beigās – 20.gs. Sākumā atklājās tā lietošanas bīstamība.
Halucinogēnu lietošana arī saistīta ar acteku laikiem, ar to pielietošanu reliģiskās ceremonijās. 1943.gadā ķīmiķis Hofmanis nejauši atklāja LSD spēju izmainīt domāšanas procesu. Vēlāk to izmantoja pētījumos psihiatrijā. Šobrīd tos medicīnā plaši nelieto bīstamo blakusefektu dēļ.
Opiātu lietošana sākusies 10.gs. Šumēru laikos. Straujāk lietošana pieauga19.gs., kad tika izdalīts morfijs, izgudrota šļirce un sintezēts heroīns. To lietoja medicīnā – atsāpināšanā, kā arī pieauga ļaunprātīga lietošana.
Visām narkotiskajām vielām kopīga īpašība ir tā, ka šobrīd tās tie biežāk lietotas apreibināšanās nevis ārstēšanās nolūkos. To veicina cilvēki, kas pelna naudu, izplatot narkotikas.”

Uzrakstījis:Vitālijs un hawks
Vecums:
Jautājums:Es lietoju heroīnu jau 5 gadus. Ko man darīt, ja gribu atmest heroīna lietošanu?
Atbilde:Dr.Normunds Ozols: “Ja Jūs lietojat heroīnu 5 gadus, tad vispirms Jums ir jāiziet detoksikācijas kurss un pēc tam jādomā par turpmāko ārstēšanos Minesotas programmas nodaļās vai rehabilitācijas kopienās. Valsts palīdzību Jūs varat saņemt Narkoloģijas centrā – Rīgā Hospitāļu ielā 55 (tālr.: 7373089); anonīmu palīdzību, bet par maksu, Jūs varat saņemt Narkoloģijas centrā – Rīgā Hospitāļu ielā 55(tālr.: 7373089), tad Rīgā Dārza ielā 4 (tālr.:2456900 vai 2546414) vai Rīgā Aptiekas ielā 7/9 (tālr.: 7391307).
Jums jādomā arī par iespēju iegādāties ļoti efektīvu ārstēšanās līdzekli – REVIA, kuru Jūs varēsiet sākt lietot pēc detoksikācijas kursa – 10. dienā pēc heroīna lietošanas pārtraukšanas, tad Jums zudīs vēlēšanās lietot heroīnu un tas uz Jums arī neiedarbosies.
Sīkākai informācijai zvaniet uz mūsu centra uzticības tālruni – 7037333.”

Uzrakstījis:Nezinātājs
Vecums:16
Jautājums:Vai narkotikas nes kaut kam kaut kādu labumu? Ja nē, tad kādēļ narkotikas vispār tika radītas?
Atbilde:Dace Janevica: “Narkotiskās vielas ir pastāvējušas vienmēr, jo daļu no tām iegūst no augiem. Piemēram, marihuāna ir kaņepju ziedi un lapiņas, hašišs ir kaņepju sveķi, opiju iegūst no magonēm, kokaīnu – no kokas krūma lapām, arī halucinācijas izraisošās sēnes ir sastopamas dabā. Reģionos, kur aug attiecīgie augi, tie kā apreibināšanās līdzekļi lietoti jau ļoti sen. Dažas narkotiskās vielas tika radītas kā medicīniski līdzekļi. Piemēram, morfijs ir kā sāpju remdējošs līdzeklis, miega līdzeklis un arī kā CNS stimulējoši un nomierinoši līdzekļi. Ja šos līdzekļus lieto apreibināšanās nolūkos, tie ātri izraisa pierašanu.
Narkotiskās vielas izraisa atkarību – nepārvaramu vajadzību tās lietot vēl un vēl, tādēļ cilvēks, kas sācis tās lietot nevar vairs atteikties. To izmanto narkotiku tirgotāji un pelna ļoti lielu naudu. Tagad ir sastopamas daudzas sintētiskās narkotikas, kas ir paredzētas tikai tam, lai cilvēki kļūtu atkarīgi un pildītu izplatītāju makus ar naudu. Tās nepielieto ne medicīnā ne veterinārijā, to formulas ir līdzīgas indīgajām kaujas vielām, kuras sintezēja, lai paralizētu ienaidnieku armiju.”

Uzrakstījis:Ieva
Vecums:26
Jautājums:Cik bieži jāpīpē zālīte, lai parādītos mentālas un garīgas problēmas?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Zālītes iedarbīgā viela tetrahidrokanabinols ir halucinogēns, tāpēc to smēķējot garīgās izmaiņas parādās jau smēķēšanas laikā – uztveres traucējumi (skaņu, gaismu, krāsu, attālumu u.c.), emocionālie traucējumi no eiforijas līdz pat baiļu stāvokļiem un depresijām pēc smēķēšanas pārtraukšanas, domāšanas traucējumi līdz pat attiecību idejām un murgiem, pārdzīvotais bieži pat tiek aizmirsts.
Atkarībā no smēķēšanas biežuma un tetrahidrokanabinola sveķu izdalīšanās ātruma no organisma – sākās hroniskas mentālo traucējumu izpausmes – noslēktība, emocionāls trulums, slinkums, rīcības motivācijas pavājināšanās, sapņošana un neauglīga spriedelēšana, depresīvs emocionāls stāvoklis.”

Uzrakstījis:Dace
Vecums:27
Jautājums:Mācos psiholoģiju. Vēlētos apmeklēt kādas lekcijas vai kursus, kas saistīti ar narkomāniem vai narkomāniju, terapiju utt. Vai pastāv iespēja apmeklēt šādus kursus vai lekcijas?
Atbilde:Ārija Lodziņa: “Ja Jūs strādājat skolā, tad noteikti. Šogad mēs kopā ar Rīgas pilsētas Skolu valdi organizējam lekciju ciklu skolotājiem. Jāpiesakās Skolu valdē. Ja nestrādājat skolu sistēmā, tad pagaidām nevaram neko ieteikt.”

Uzrakstījis:Kate
Vecums:17
Jautājums:Vai esat lasījuši grāmatu “Mēs, Zoo stacijas bērni”? Ja jā, tad kādas asociācijas tā Jums izraisīja?
Atbilde:Aelita Vagale: “Esmu lasījusi grāmatu un arī redzējusi filmu, kura, cerams drīzumā būs pieejama visiem. Man ļoti patika grāmatas labā, raitā valoda, bija ļoti viegli lasīt. Bez šaubām, saturs izraisa daudz asociāciju – skumjas, žēlumu, līdzpārdzīvojumu. Tā kā pati esmu strādājusi ar narkomāniem, varu teikt, ka stāsts ir ļoti reāls. Tādu stāstu varētu uzrakstīt ikviens atkarīgais – par savu ceļu no “zālītes” līdz heroīnam. Būtībā par savām divām dzīvēm – līdz narkotikām un pēc. Par šo dzīvi “pēc” daudzi atkarīgie saka – eksistence.
Tāpat ir ar vecākiem, kuru pārdzīvotais arī atspoguļots grāmatā. Atklājot, ka bērnam ir narkotiku problēma, ģimene nonāk krīzē, pēc kuras mainās dzīve, vērtības, nekas vairs nav kā līdz tam.
Lasot dažādos vērojumus par vienu un to pašu notikumu, izbrīnīja tas, ka mātes stāstītais it kā (vismaz man tā šķita) ir novērojošs nekā emocionāls, nav iekļauts arī tēva viedoklis un pārdzīvotais, kas man pietrūka.
Domāju, ka grāmata ir laba lasāmviela, lai labāk saprastu atkarību un atkarīgo. Ja runā par filmu – man likās, ka tā zaudē kaut ko no grāmatā ietvertā, lai gan noskaņa ir saglabāta.”

Uzrakstījis:Elizabete
Vecums:17
Jautājums:Man mājās aug 5 lielas kaņepju, nu kā tos sauc? Nu un nepietiek jau ar to vien, ka es tās izžāvēju, vajag jau arī filtrēt un sajaut ar tabaku, vai ne?
Atbilde:Ārija Lodziņa: “Latvijas krimināllikums par kaņepju audzināšanu paredz brīvības atņemšanu līdz 3 gadiem (249 pants); par narkotisko vielu neatļautu izgatavošanu soda ar brīvības atņemšanu līdz 7 gadiem (253.pants).
Labāk gan izmetiet tās lapas miskastē, kamēr vēl nav par vēlu! Veselība ir viena visam mūžam un brīvība ir lielākais dārgums, ko mēs reizēm gan nenovērtējam…”

Uzrakstījis:Jupiters
Vecums:15
Jautājums:Ko man darīt, ja manu brāli velk narkotikas tāpēc, ka viņš ir iemīlējies? Vai tas ir labi?
Atbilde:Aelita Vagale: “Tavā jautājumā jūtams satraukums un atbildības sajūta par Tavu brāli un to, kas ar viņu notiek. Tomēr, lai dotu konkrētu atbildi, man būtu vairāk jāzina par Tavu brāli – cik viņam gadu, ko viņš lieto, vai viņa draudzene arī lieto narkotikas. Tu pats nevarēsi viņam palīdzēt, ja centīsies to darīt viens. Vislabākais būtu izstāstīt vecākiem par Tavu satraukuma iemeslu un tad Jūs kopā variet sākt meklēt palīdzību.
Bieži vien, kad iemīlējies nesaņem pretī tādas pašas jūtas, vai saņemtās nav tādas kā Tavs brālis vēlētos, var rasties neapmierinātība, skumjas, reizēm pat depresija. No šī stāvokļa daži cilvēki meklē izeju alkoholā, narkotikās. Nelaimīga mīlestība var veicināt narkotiku lietošanu, jo iemīlējies cilvēks ir ļoti jūtīgs, emocionāls un ne vienmēr prot ar šīm emocijām tikt galā. Ļoti liela nozīme ir arī tam, ko par narkotikām domā tas cilvēks, kurā brālis ir iemīlējies. Ja tā cilvēka attieksme būs pret lietošanu negatīva, Tavs brālis padomās par to, kas tad viņam ir svarīgāks – narkotikas vai attiecības.
Mans ieteikums – runā ar vecākiem! Jo ātrāk Tu to darīsi, jo ātrāk Tavs brālis saņems palīdzību.”

Uzrakstījis:Osis
Vecums:21
Jautājums:Kas būtu jādara skolotājiem, lai nepieļautu atkarību pusaudžiem? Kā novērst atkarības cēloņus?
Atbilde:Aelita Vagale: “Domāju, ka ļoti svarīga ir skolotāja paša attieksme, kā arī veids, kādā viņš par to sarunājas ar bērniem. Pusaudža vecumā sākt par to runāt ir jau mazliet par vēlu, piemērotā veidā tas jādara jau 8-9 gadu vecumā. Pie tam – pusaudža vecumā bērniem autoritātes un līderi ir pašu vidū, mūzikā, kino u.c., vecāki, pēc pusaudžu domām, bieži vien “zina mazāk”, tāpēc skolotājs var būt labs sarunu biedrs par viņus interesējošām sarunu tēmām. Pietiekami daudzas “zvaigznes” savu karjeru ir sabojājušas ar alkoholu, narkotikām. Atkarības cēloņi var būt gan bioloģiski (iedzimtība), gan psiholoģiski (raksturs, temperaments u.c.), gan sociāli (ģimenes, vides ietekme). Parasti šie cēloņi kombinējas, veidojot faktoru kopumu, kura dēļ bērnam var būt tendence uz atkarību. Labs skolotājs, sevišķi – klases audzinātājs – kurš bērnus pazīst, iepazīst arī viņu stiprās un vājās puses, palīdz adaptēties klasē. Ir svarīgi sadarboties ar vecākiem un pārrunāt ar viņiem novērojumus par bērna uzvedību, sevišķi, ja uzvedība krasi mainījusies. Ģimene ir tā vide, kurā veidojas attieksme, skolā tā var izpausties un ir vērojama, ne tikai sarunās par atkarību, bet attiecībās ar vienaudžiem, attieksmē pret mācībām u.c. Ne mazāk svarīga ir klases atmosfēra. Skolotājam svarīgi izmatot klases līderus, kuru negatīvā attieksme pret atkarību izraisošām vielām var būt labs veids kā panākt līdzīgu klases attieksmi. Grūtāk būs, ja no līderu puses (negatīvie līderi) šī attieksme būs par labu lietošanai, vēlmei izcelties ar to. Katrā ziņā informācijai un darbībai no skolotāju puses jābūt regulārai, nevis kampaņveidīgai. Daudz var palīdzēt skolas psihologs, veselības mācības skolotājs. Vissvarīgākais tomēr ir laba sadarbība ar vecākiem.”

Uzrakstījis:Kristīne
Vecums:17
Jautājums:Man vajag devu, bet nezinu, kur lai naudu rauj. Man pašai ir kauns par to, ka esmu narkomāne, bet bez tām nevaru dzīvot. Tās ir stiprākas par mani pašu. Man ir bail iet uz mājām, jo māte var uzzināt. Man it kā ir normāla ģimene un ģimenē nauda arī ir pa pilno, bet… Es tās sāku lietot 15 gadu vecumā, jo man draudzene ieteica! Kā es varētu pārtraukt lietošanu? Lūdzu palīdzi!
Atbilde:Aelita Vagale: “Paldies par uzticēšanos! Nevajag kaunēties par to, ka esi narkomāne, jo narkomānija ir slimība. Kauns ir turpināt lietot un neko nedarīt, jo tā Tu turpini darīt pāri sev un citiem. Prasīt palīdzību nozīmē uzticēties un cerēt, un Tavā situācija tas ir ļoti svarīgi. Ja Tu lieto narkotikas jau 2 gadus, tad situācija ir nopietna un arī palīdzība Tev ir vajadzīga no kvalificēta ārsta, pašai tikt galā var būt ļoti grūti – kā Tu pati atzīsti, narkotikas jau ir stiprākas par Tevi pašu. Ir iespējama gan anonīma (maksas) Aptiekas ielā 7/9, tālr.:7391212, gan bezmaksas palīdzība pie pusaudžu narkologa Hospitāļu ielā 55, tālr.:7373089. Ārsts Tevi uzklausīs un palīdzēs. Droši vien ir grūti saņemties un iet pie ārsta, bet centies to izdarīt jau tagad. Jo ilgāk Tu gaidīsi, jo grūtāk būs kaut ko darīt. Būtu labi, ja Tu uzticētos vecākiem un arī viņi Tevi varētu atbalstīt, viņu sapratne Tev noderēs ārstēšanās laikā. Vēlu veiksmi!”

Uzrakstījis:Agucīte
Vecums:17
Jautājums:Kā var izārstēt alkoholismu, ja cilvēks pats to nemaz nevēlas???
Atbilde:Aelita Vagale: “Alkoholisms ir nopietna, hroniska slimība, kuras sākumā pats atkarīgais savas problēmas noliedz, tās redz un brīdina par tām tuvinieki, draugi, jo arī viņus tas skar. Tā pat kā citu slimību ārstēšanā bez ārsta un pacienta sadarbības labi rezultāti nevar būt. Tieši tāpēc ar varu nevienu izārstēt nevar, jo ir jāievēro zināmi nosacījumi no pacienta puses. Lai panāktu cilvēka ieinteresētību savā atveseļošanā ir svarīga ģimenes attieksme, draugu nostāja. Nedrīkst atvieglot dzeršanas sekas (aizdot naudu dzeršanai, aizvietot darbā, melot, lai glābtu situāciju u.c.). Ārstēšana jāuztic ārstam – narkologam. Tieši ārstēšanas procesā ir svarīgs ģimenes un draugu atbalsts.”

Uzrakstījis:Killers
Vecums:17
Jautājums:Es pirms gada sāku lietot heroīnu, palietoju kādu nedēļu, bet no tā atteicos pēc sava paša gribas, bet vienalga man dažreiz gribas atkal iešņaukt, vai tā ir atkarība, ko???
Atbilde:Andris Andersons: “Atkarība veidojas pakāpeniski. Šinī gadījumā var runāt par vieglu atkarību, jeb atkarības sākuma fāzi un ļoti noderīga būtu konsultācija pie speciālista (narkologa, psihologa). Atkarību raksturo vairāki faktori un viens no svarīgākajiem ir tieksme patstāvīgi vai periodiski atkārtot vielas lietošanu. Šī tieksme var būt daļēji vai pilnīgi nepārvarama psihiska atkarība no ierastās vielas. Kad tieksme kļūst nepārvarama (maniakāla) tad šādu stāvokli saucam par narkomāniju un mānija ir nopietna psihiska saslimšana, kura prasa arī nopietnu ārstēšanos. Heroīns rada ļoti ātru pierašanu, bet ilgu un grūtu ārstēšanos.”

Uzrakstījis:Meitene
Vecums:
Jautājums:Gribētu teikt, ka doma par šo lapu ir laba un pareiza un apsveicama, tādejādi mēģinot samazināt no narkotikām atkarīgo skaitu. Par ko Jums liels paldies!!! Bet palasot faktus (konkrēti par marihuānu), kas šeit pieminēti, tie tomēr kaut ka nesakrīt ar zinātniski pieradītam lietam, t.i., šeit viss šajā sakarā ir vairāk un mazāk pārspīlēts. No kā man nerodas ticība pārējam rakstītajam. Ir jau OK biedēt bērnus par sekām, bet nu nevajag tik ļoti pārspīlēt. Protams ir jau arī retie gadījumi, kas atbilst jūsu pesimistiskajam uzskatam, bet tie ir mazākumā. Un vai vispār no zālītes smēķēšanas kāds ir nomiris? Statistika rāda ko citu!! (Protams, nevar noliegt, ka statistika nekļūdās, bet nu tādā gadījumā minimāli!!) Vai tādēļ, ka Nīderlandē tā ir legalizēta, tur ir pieaudzis narkomānu skaits?? Es nekādā gadījumā negribu teikt, ka smēķēt zāli ir labi, bet tas veselībai nodara daudz mazāk ļaunuma nekā alkohols un tabaka. Un ja tā padomā – gaļas ēšana paaugstina holesterīna līmeni, citi saka, ka dzerot pienu mums ir iespēja saslimt ar vēzi utt. Kopumā ņemot – dzīvot uz šīs pasaules ir neveselīgi un kaitīgi!! Un kādēļ neļaut cilvēkam to prieku uzsmēķēt?? Jāpiebilst, ka nekādā gadījumā neatbalstu pārējo tā saucamo ‘smago’ narkotiku lietošanu, tomēr uzskatu, ka cilvēkam pašam ir jāizlemj, ko darīt ar savu dzīvi.
Atbilde:Andris Andersons: “Par narkotiskajām un psihotropām vielām ir pieņemtas trīs ANO konvencijas – 1961, 1971 un 1988. gadā. Ir Vispasaules veselības aizsardzības organizācijas narkotisko vielu ekspertu atzinumi, ir starptautiski atzīti pētījumi par narkotisko un psihotropo vielu iedarbību un kaitējumu cilvēka garīgajai un fiziskajai veselībai. Šī ir informatīvā bāze uz kuras ir veidota mūsu mājas lapa, šie fakti ir zinātniski pierādīti un starptautiski atzīti.
1999.gadā narkotiku tirdzniecības apjoms pasaulē sastādīja 600 miljardus ASV dolārus un daļa no šīs summas tiek iztērēta arī narkotiku popularizēšanai – tai skaitā arī pseidozinātniskiem rakstiem un daudz kam citam. Šī sistēma ir labi atstrādāta un tās mērķis ir pamudināt jaunus cilvēkus uzsākt (pamēģināt) narkotisko vielu lietošanu – visu pārējo izdarīs viela pati! Nevajag iekrist šajās lamatās.
Holande ar savu liberālo narkotiku politiku ir kļuvusi par Eiropas “kolumbiju”. Lielbritānijas muitas un akcīzes nodokļa departaments ir aprēķinājis, ka 80% Lielbritānijā konfiscētā heroīna ir ticis ievests caurbraucot vai ražots Holandē. Parīzes policija lēš, ka 80% heroīna, kas patērēts Francijas galvaspilsētā, nāk no Holandes. Jaunie, 1998.gada dati, pēc Francijas Centrālā Narkotiku nelegālās tirdzniecības apkarošanas biroja (France’s Central Office for the Represion of the Illegal Traffic in drugs) vecākā virsnieka vārdiem, ir radījusi narkotiku pieplūduma “eksploziju”, kas ienāk Francijā no Nīderlandes. Narkotiku legalizācija Holandē nav atrisinājusi nevienu ar narkotikām saistīto problēmu (varētu ieteikt izlasīt Larija Kolinsa rakstu “Holandes nepabeigtais narkotiku eksperiments”).
Brīvu izvēli cilvēks var izdarīt, ja pār viņu nevalda narkotikas, uzsākot lietot narkotikas (marihuāna šinī ziņā ir īpaši bīstama) izvēli neizdara pats cilvēks, bet gan viela. Pats lietotājs šīs sākotnējās izmaiņas nespēj pamanīt un viņam liekas ka viss ir kārtībā, ar viņu nekas slikts nenotiek, viņš visu spēj kontrolēt – tā ir tikai ilūzija, kura cilvēku nemanāmi ieved narkotiku purvā, no kura izkļūt ir ļoti grūti. Marihuāna ir halucinogēns un tas rada psihiskas izmaiņas agrāk kā sākas atkarība un tieši psihes izmaiņu dēļ (amotivācijas sindroma un depresiju) cilvēki pāriet uz smagākām narkotikām – LSD, amfetamīniem, ekstazī un heroīnu.”

Uzrakstījis:Marats Tusnis
Vecums:13
Jautājums:Es lietoju narkotikas. Mana ģimene to tikai šodien uzzināja. Un nelabvēlīgi. Un draudēja sūtīt uz internātu, ja es nebeigšu lietot zālīti. Ko lai es daru?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Vislabāk palūdziet savus vecākus Jūs aizvest pie kvalificēta narkologa, kas spētu novērst zālītes radītās sekas un slimīgo tieksmi to lietot.
Zvaniet par ārstēšanās iespējām uz uzticības tālr.:7037333. Ir iespējams arī saņemt anonīmu maksas palīdzību – tālr.:7391212.”

Uzrakstījis:Marets Cusevs
Vecums:13
Jautājums:Man ir ļoti liela depresija. Es smēķēju jau 2 gadus. Mani vecāki to zina. Esmu mēģinājis to visādi atmest, bet nekas neiznāk! Help! Help! Help!
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Jums ir noteikti jāmeklē kvalificēta narkologa palīdzība, kas labi pārzin arī psihisko traucējumu ārstēšanu, jo zālīte ir halucinogēns un ļoti lēni izdalās no organisma, un tā sveķi – tetrahidrokanabinols īpaši piesveķo smadzeņu struktūras, tāpēc arī sākās depresija un amotivācijas sindroms. Jums ir jāārstē ne tikai zālītes smēķēšanas sekas, bet arī slimīgā tieksme, kas spiež Jūs to darīt. Par ārstēšanās iespējām Jūs varat zvanīt uz mūsu centra uzticības tālruni 7037333 vai arī varat griezties pēc palīdzības anonīmajā (maksas) ambulancē – tālr.:7391212.”

Uzrakstījis:Kefīrs
Vecums:19
Jautājums:Vai man ir tiesības iesūdzēt tiesā dakteri, kura dēļ (izrakstīja man zāles), esmu palicis atkarīgs no zālēm? Es ievēroju ieteiktās zāļu devas.
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Jums ir jākonsultējas ar savu advokātu, jo pēc ārstniecības likuma 41.panta ārstam ir jāinformē pacients par izrakstīto medikamentu vai ārstēšanas metožu iespējamo blakus iedarbību. Lai gan medikamentu instrukcijās vienmēr tiek minēts, ka pie medikamenta var pierast.”

Uzrakstījis:Jānis
Vecums:13
Jautājums:Iedodiet kaut ko par alkoholu.
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Alkohola aprites likuma 52.pants aizliedz pārdot alkoholiskos dzērienus personām, kuras ir jaunākas par 18 gadiem.
Iedarbība –
Alkohols uzlabo garastāvokli, relaksē un paceļ pašvērtības apziņu. Ja ir iedzerts par daudz, tad sākās negatīvas parādības: nospiestība vai agresivitāte, miegainība, paškontroles izzušana, līdzsvara un runas traucējumi, nelabums, vemšana, apdullums un beigās bezsamaņa, kas vēl lielākas pārdozēšanas gadījumā beidzas ar nāvi no elpošanas apstāšanās. Jauniešiem nāvi var izraisīt ½ pudeles liķiera vai degvīna.
Atkarība un pieradums –
Alkohola ilgstoša lietošana izraisa psihisku un fizisku atkarību. Jauniešiem tā sākas ļoti strauji, jo to organisms vēl nav pārstājis augt un tāpēc ir viegli un dziļi ievainojams. Alkoholisms kā slimība sākās ar mēra sajūtas zaudēšanu – pārdzeršanos un nespēju atteikt piedāvājumam iedzert, vai ar slimīgi uzmācīgu tieksmi pašam meklēt alkoholiskos dzērienus. Pārtraucot alkohola lietošanu, sākas paģiras ar nelabumu, vemšanu, svīšanu, roku pirkstu trīci, bezmiegu, bailēm un trauksmi, uzbudinātību, pārspīlētu vainas apziņu. Ja jauna alkohola deva atvieglo ciešanas, tad tas vēl vairāk apliecina alkoholisma sākšanos. Tā, jau agrā jaunībā sākas slimība, kas neizzūd visu mūžu un, kuras galvenā izpausme ir nespēja kontrolēt alkohola devas lielumu. Alkoholiķis vairs pats nenosaka savu dzīvi vai rīcību, bet pār viņu valda alkohols. Tā tas turpinās līdz tam brīdim, kamēr viņš pats vai kāds cits tam palīdz pilnīgi atteikties no tālākās alkohola lietošanas.
Kaitīgums –
Alkohola lietošana izraisa augšanas, garīgās nobriešanas un intelektuālās attīstības apstāšanos, ievērojami pasliktina sirds un aknu darbību, pasliktina organisma pretošanos infekciju slimībām, īpaši tuberkulozei, izraisa bojājumus kuņģa un zarnu gļotādās, veicina biežu traumu rašanos. Tomēr vēl nopietnāki traucējumi sākas nervu sistēmā, un īpaši smadzeņu darbībā. Sākumā tās ir nervu sistēmas vājuma izpausmes – nogurdināmība, viegla uzbudināmība, nesavaldība, bet vēlāk sāk mainīties un kropļoties dzērāja raksturs, kurš sāk atgādināt kādu no pazīstamām psihopātiju formām, kad sāk pasliktināties tieši sliktākās rakstura īpašības. Paralēli izzūd agrākās intereses. Dzērājs ieslīgst slinkumā, bezdarbībā un egoismā. Alkohola izraisīto personības izmaiņu smagākā pakāpe ir plānprātība jeb personības degradācija, ko pavada kritikas trūkums, atmiņas traucējumi, nespēja apgūt zināšanas, sistemātiski strādāt, gādāt par sevi un ģimeni, un rakstura dziļas kroplības. Pēc dzeršanas periodiem alkoholiķiem bieži sākas alkohola psihozes – delīriji, halucinozes, greizsirdības murgi un depresijas, kas nereti nobeidzās ar pašnāvībām. Dzeršana un alkoholisms izraisa arī smagas sekas – noziedzību (slepkavības, izvarošanas, miesas bojājumus, ļaunprātīgas zagšanas), avārijas rūpniecībā un transportā, priekšlaicīgu mirstību un vidējā mūža saīsināšanos.”

Uzrakstījis:Kaca
Vecums:14
Jautājums:Labdien! Es Narkoloģijas centra grāmatiņā izlasīju, ka saslimt ar HIV var arī skūpstoties. Vai tā ir taisnība?
Atbilde:Iveta no AIDS profilakses centra: “Teorētiski ir maza iespēja skūpstoties inficēties, jo siekalas satur HIV nelielā koncentrācijā. Bīstami kļūst tad, ja mutē ir vaļējas brūces (piem., pēc zoba izraušanas) vai gļotādas bojājumi (bet par to jau nekad nevar būt īsti drošs). Risku palielina citu seksuāli transmisīvo slimību klātbūtne. Drošības labad prātīgi būtu izvairīties no tā sauktajiem dziļajiem jeb franču skūpstiem.
Jebkādās seksuālās attiecībās risks ir vienmēr – citreiz lielāks, citreiz mazāks. Jo labāk pazīsi savu partneri – viņa dzīves veidu, paradumus (vai nav citas seksa partneres?, vai nelieto narkotikas? u.tml.), jo drošāk.
Ja ir vēl kādas neskaidrības – raksti!

Uzrakstījis:Raimis
Vecums:16
Jautājums:Kāpēc jaunieši kļūst atkarīgi?
Atbilde:Andris Andersons: “Jauniešiem piemīt vēlme eksperimentēt, izzināt visu jauno, izmēģināt pašam. Ja uzsāk eksperimentēt ar narkotikām, tad pastāv liels risks kļūt atkarīgam, jo visām! narkotiskajām vielām piemīt īpatnība, ka tās ir ļoti līdzīgas kateholamīniem jeb transmiteriem – vielām, kuras ražo mūsu smadzenes un kuras regulē psihes darbību. Ja šajā mehānismā ielaužas ar svešām vielām (narkotikām), nervu šūnas sāk samazināt dabisko, bet tik nepieciešamo kateholamīnu sintēzi, rodas to deficīts. Kad iestājas šī nepietiekamība, cilvēks ir spiests meklēt izeju no diskomforta, jo viņš NEKAD vairs īsti labi nejūtas. Toties viņš vienmēr atceras pozitīvos narkotiku efektus, kas pirmajā reizē patiešām bija izteikti: eiforija, pacilātība, intelektuālā stimulācija, īpašā apkārtnes uztvere un cilvēks kļūst atkarīgs no vielas.
Atkarīgs var kļūt arī nelietojot atkarības vielas, jo pastāv arī azartatkarība jeb spēļu atkarība. Arī azartatkarīgo skaits pēdējos gados Latvijā strauji palielinās un šīs atkarības sekas ir nemazāk postošas.”

Uzrakstījis:kolbasniks from vernisage
Vecums:24
Jautājums:Kā atbrīvoties no tabletēm MDMA, bet nezaudēt tuvus draugus, ar kuriem es lietoju tabletes, jo viņi bez manis nevar tusēties un prikoloties ar mani?
Atbilde:Andris Andersons: “Ja vēlaties atbrīvoties no MDMA (kas ir ekstazī grupas narkotika), tad vislabākais ir griezties pie profesionāla narkologa. Lai nepazaudētu draugus, kuri arī lieto narkotikas, mēģiniet ārstēties visi kopā. Pārtraukt lietot narkotikas ir svarīgāk par attiecībām ar draugiem. Ja šī slimība (narkomānija ir slimība kura prasa nopietnu ārstēšanu) tiek ielaista un izveidojas ļoti spēcīga atkarība, tad cilvēks netikai pazaudē tuvus draugus, ģimeni, bet arī veselību un pat dzīvību.”

Uzrakstījis:Ēriks
Vecums:19
Jautājums:Kāda pašreiz ir situācija Kuldīgā?
Atbilde:Tatjana Justa: “Narkotisko vielu pieprasījums un piedāvājums Kuldīgā liecina, ka tā ir viena no narkotiku izplatīšanas vietām, bet Ventspilī situācija ir vēl sliktāka.”

Uzrakstījis:Igor
Vecums:
Jautājums:Cik maksā meskalīns?
Atbilde:Tatjana Justa: “Rīgas Narkomānijas profilakses centrs nodarbojas ar veselīga dzīvesveida propagandu nevis tirgo narkotikas. Latvija ir pievienojusies ANO konvencijām par narkotisko un psihotropo vielu kontroli un tāpēc pērkot meskalīnu vai kādu citu narkotiku Jūs riskējat pārkāpt kriminālkodeksu.”

Uzrakstījis:Tovijs
Vecums:14
Jautājums:Vai tad, ja es zinu, ka manā skolā ir narkotiku tirgoņi, man tas obligāti būtu jāziņo augstākām iestādēm?
Atbilde:Tatjana Justa: “No 2001.gada 14.februāra darbojas Iekšlietu ministrijas anonīmais bezmaksas uzticības tālrunis 8000025, uz kuru var ziņot par narkotiku izplatītājiem. Jūs varat ziņot arī uz mūsu centra uzticības tālruni – 7037333. Jo ātrāk Jūs paziņosiet, jo vairāk cilvēku pasargāsiet no kļūdām un nepatīkamām sekām.”

Uzrakstījis:Linda
Vecums:17
Jautājums:Kur var uzzināt narkomānijas līmeni rajonā?
Atbilde:Tatjana Justa: “Jūs varat griezties pēc informācijas pie Rīgas Narkomānijas profilakses centra ielu sociālajiem darbiniekiem tālr.:7037317 vai pilsētu policijas nodaļās.”

Uzrakstījis:Aiva
Vecums:24
Jautājums:Kādas grāmatas var lasīt (latviski) par narkotiku atkarību, narkomānu ārstēšanu un palīdzību?
Atbilde:Ieva Strazdiņa:
“A.Niedre, J.Strazdiņš – Narkomānija un toksikomānija, 1990;
Dr.Ross Kempbels – Patiesi mīlēt pusaudzi, 1991;
Anita Ganeri – Narkotikas. No “ekstasi” līdz agonijai, 1997;
Joahims Volkerts – Narkomānija, 1999;
Mans bērns arī – Eiropas Savienības Phare daudzvalstu narkotiku programma. Narkotiku pieprasījuma samazināšanas tehniskās palīdzības projekts, 1999;
I.Adamaite, A.Stirna, I.Vārpa – Atkarības profilakse, 2000;
Kristiāne F. – Mēs Zoo stacijas bērni.”

Uzrakstījis:Klinta Pareizs
Vecums:13
Jautājums:Ko man darīt, man vairs nav spēka darīt TO – vilkt iekšā un ārā?
Atbilde:Tatjana Justa: “Ļoti žēl, ka Tev ir problēmas, varbūt būs labāk, ja Tu piezvanīsi uz mūsu centra uzticības tālruni – 7037333, un paskaidrosi, kas ar Tevi notika.”

Uzrakstījis:Kasis
Vecums:18
Jautājums:Pieprasītākā narkotiskā viela?
Atbilde:Dr.Jānis Strazdiņš: “Pēc mūsu pētījuma – Narkotiku lietošanas uzsākšanas motivācija jaunatnes vidū Rīgas pilsētas izklaides vietās – izplatītākā narkotiskā viela Rīgā ir marihuāna, bet strauji pieaug arī heroīna lietošana.”

Uzrakstījis:Lolita
Vecums:36
Jautājums:Ko man darīt, ja esmu atklājusi, ka man tuvs pusaudzis, lieto tabletes?
Atbilde:Tatjana Justa: “Ja Jūs esat pārliecināta, ka viņš lieto tabletes, esat redzējusi kā viņam pēc tablešu lietošanas mainās uzvedība, tad Jums noteikti vajag ar viņu aprunāties. Noskaidrojiet kādas tabletes un cik ilgi viņš lieto un zvaniet uz mūsu centra uzticības tālruni – 7037333.
Ja Jūsu aizdomas ir pamatotas, izstāstiet par to viņa vecākiem. Jo ātrāk Jūs to darīsiet, jo efektīvāk vecāki kopā ar speciālistiem varēs apstādināt medikamentozo atkarības sākumu.”

Uzrakstījis:Osis-mierīgais
Vecums:21
Jautājums:Kādas ir skolotāja iespējas atkarības cēloņu novēršanā pusaudžiem? Ko viņam būtu jādara, lai audzēkņi nenokļūtu atkarības rokās?
Atbilde:Andris Andersons: “Samērā viegli ir iedot zināšanas par atkarības vielām, bet daudz grūtāk ir panākt izmaiņas attieksmē pret narkotikām.
Dzīves prasmju apmācība, kas vērsta uz vērtību noskaidrošanas spējām, lēmumu pieņemšanu un atteikšanos no narkotikām –sevišķu uzvedības formu izveidošana, lai pateiktu “nē”, var būt efektīvāki attieksmes maiņā nekā tikai centieni palielināt zināšanas pa narkotikām, to kaitīgumu utt. Šo vienkāršo metodi “tikai pasaki nē” papildina tādi paņēmieni kā diskusijas, demonstrācijas un lomu spēles.
Ļoti efektīvs līdzeklis ir kāda aizraušanās – sporta nodarbības, dažādi pulciņi, grāmatas utt., jo pusaudži kuriem ir kāda aizraušanās daudz retāk nonāk narkotiku varā salīdzinot ar tādiem pašiem pusaudžiem, kuriem šādas aizraušanās nav.”

Uzrakstījis:Jānis
Vecums:14
Jautājums:Piemēram, divi cilvēki nodarbojas ar seksu, kuri nav slimi ar AIDS. Vai viņi var saslimt ar AIDS?
Atbilde:Tatjana Justa: “Saslimt ar AIDS var tikai pēc inficēšanās ar HIV. AIDS ir slimību komplekss, kas attīstās HIV infekcijas gala stadijā uz novājināta organisma aizsargspēju fona.
Inficēties ar HIV var tikai ar inficētas personas asinīm, spermu, vagīnas izdalījumiem un mātes pienu, ja tie nonāk tieši cilvēka asinsritē, kā arī caur gļotām un bojātu ādu. Jāatceras, ka vienmēr pastāv iespēja inficēties arī no viena vienīga dzimumakta ar inficētu cilvēku.”